БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Правят актуална карта на защитените територии

Само в ПИК
Правят актуална карта на защитените територии
Автор: ПИК
Дата
Дата
4796
Коментари
0
Правят актуална карта на защитените територии

Правят актуална карта на защитените територии на страната. Това стана ясно при подписването на допълнителни споразумения между екоминистерството с Института по биологично разнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките (БАН) и Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“.

Споразуменията са за предоставяне на 2,1 млн. лева за дейности по шест проекта. Финансирането е по Програма BG03 (Биоразнообразие) на Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство. Атанаска Николова, която е заместник-министър на околната среда и водите посочи, че МОСВ е програмен оператор по две от програмите на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство - BG02 интегрирано управление на морските и вътрешните води и BG03 биологично разнообразие и екосистеми. До момента по тези програми са сключени договори и се изпълняват 38 проекта на обща стойност около 27 млн. лв.

В изпълнението на тези проекти вече са постигнати значими и важни за опазването на околната среда и биоразнообразието резултати, каза зам.-министърката. След като е била проведена процедура по селекция са одобрени още 6 допълни проектни предложения, между които ще бъде разпределен ресурс от 2,1 млн. лв. „Този ресурс е със средства, спестени по програмата BG03”, каза Атанаска Николова. С тези дейности ще се извърши картирането и на останалите две екосистеми – това са агро и морската екосистема.

„Също така ще се отдели финансиране и ще се подпомогне проследяването на навлизането на инвазивни чужди видове на територията на страната. Средства ще бъдат насочени и към изпълнение на пилотни дейности, най-вече по оценка на новите мерки на общата селскостопанска политика на ЕС и влиянието им върху екосистемните услуги. Освен това допълнително ще се финансира и разработването на актуална карта на защитените територии на страната”, каза зам.-министърът. /

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

- Липсва ми старата работа.
- Къде си работил преди?
- Никъде.