Вход
София
Времето в София 20 o C

Правят актуална карта на защитените територии

Правят актуална карта на защитените територии

на 23.08.2016
544
0
Правят актуална карта на защитените територии
Автор: ПИК
23.08.2016
0
544

Правят актуална карта на защитените територии на страната. Това стана ясно при подписването на допълнителни споразумения между екоминистерството с Института по биологично разнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките (БАН) и Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“.

Споразуменията са за предоставяне на 2,1 млн. лева за дейности по шест проекта. Финансирането е по Програма BG03 (Биоразнообразие) на Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство. Атанаска Николова, която е заместник-министър на околната среда и водите посочи, че МОСВ е програмен оператор по две от програмите на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство - BG02 интегрирано управление на морските и вътрешните води и BG03 биологично разнообразие и екосистеми. До момента по тези програми са сключени договори и се изпълняват 38 проекта на обща стойност около 27 млн. лв.

В изпълнението на тези проекти вече са постигнати значими и важни за опазването на околната среда и биоразнообразието резултати, каза зам.-министърката. След като е била проведена процедура по селекция са одобрени още 6 допълни проектни предложения, между които ще бъде разпределен ресурс от 2,1 млн. лв. „Този ресурс е със средства, спестени по програмата BG03”, каза Атанаска Николова. С тези дейности ще се извърши картирането и на останалите две екосистеми – това са агро и морската екосистема.

„Също така ще се отдели финансиране и ще се подпомогне проследяването на навлизането на инвазивни чужди видове на територията на страната. Средства ще бъдат насочени и към изпълнение на пилотни дейности, най-вече по оценка на новите мерки на общата селскостопанска политика на ЕС и влиянието им върху екосистемните услуги. Освен това допълнително ще се финансира и разработването на актуална карта на защитените територии на страната”, каза зам.-министърът. /

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

- Можеш ли да ми обясниш защо вие мъжете толкова рядко подарявате цветя на жените? 
- А вие въобще пиене подарявате ли ни?!

няма нови новини
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
сега
1281
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Шефът на Агенция "Митници": Събрахме 3,7 млрд. лева от мита, това е доста повече от 2017-а
x
Ето колко време хората пазят чужди тайни
x