БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Правят актуална карта на защитените територии

Само в ПИК
Правят актуална карта на защитените територии
Автор: ПИК
Дата
Дата
4696
Коментари
0
Правят актуална карта на защитените територии

Правят актуална карта на защитените територии на страната. Това стана ясно при подписването на допълнителни споразумения между екоминистерството с Института по биологично разнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките (БАН) и Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“.

Споразуменията са за предоставяне на 2,1 млн. лева за дейности по шест проекта. Финансирането е по Програма BG03 (Биоразнообразие) на Финансовия механизъм на Европейското икономически пространство. Атанаска Николова, която е заместник-министър на околната среда и водите посочи, че МОСВ е програмен оператор по две от програмите на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство - BG02 интегрирано управление на морските и вътрешните води и BG03 биологично разнообразие и екосистеми. До момента по тези програми са сключени договори и се изпълняват 38 проекта на обща стойност около 27 млн. лв.

В изпълнението на тези проекти вече са постигнати значими и важни за опазването на околната среда и биоразнообразието резултати, каза зам.-министърката. След като е била проведена процедура по селекция са одобрени още 6 допълни проектни предложения, между които ще бъде разпределен ресурс от 2,1 млн. лв. „Този ресурс е със средства, спестени по програмата BG03”, каза Атанаска Николова. С тези дейности ще се извърши картирането и на останалите две екосистеми – това са агро и морската екосистема.

„Също така ще се отдели финансиране и ще се подпомогне проследяването на навлизането на инвазивни чужди видове на територията на страната. Средства ще бъдат насочени и към изпълнение на пилотни дейности, най-вече по оценка на новите мерки на общата селскостопанска политика на ЕС и влиянието им върху екосистемните услуги. Освен това допълнително ще се финансира и разработването на актуална карта на защитените територии на страната”, каза зам.-министърът. /

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Виктор Калев
Виктор Калев
актьор
Става на: 48 години
Енчо Данаилов (бате Енчо)
Енчо Данаилов (бате Енчо)
актьор
Става на: 60 години
Йордан Христосков
Йордан Христосков
бивш социален министър
Става на: 66 години
Нонка Матова
Нонка Матова
световен и европейски шампион по стрелба

Една блондинка пита: - Kакво да взема на мъжа си за рождения му ден? Другата казала: - Вземи му колата.