Вход
София
Времето в София 21 o C

Предстои да се дипломират първите бакалаври у нас от специалността, посветена на еврейската история, култура и език

Предстои да се дипломират първите бакалаври у нас от специалността, посветена на еврейската история, култура и език

на 12.06.2018
4831
4
Предстои да се дипломират първите бакалаври у нас от специалността, посветена на еврейската история, култура и език
Автор: ПИК
12.06.2018
4
4831

Днес в Нова конферетна зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя годишният семинар на една от най-новите специалности в Алма Матер - хебраистика. Тя съществува само от четири години и първите бакалаври са на път да се дипломират. В нея се обучават специалисти по език, история и култура на еврейския народ. Наричат я "бутикова" специалност, защото студентите са малко на брой, но точно това им гарантира голяма конкуретнтоспособност на пазара на труда, подчертаха техните преподаватели от Историческия факултет на университета.

Младежи от трети и четвърти курс вече са били на специализации във висши учебни заведения в Йерусалим; на стаж в световни музеи, свързани с еврейската история; както и в посолството на Израел у нас. На семинара, под надслов "Еврейската общност в България: Минало, традиция, настояще", най-успешните студенти от всички курсове изнесоха доклади, посветени на историята на евреите - от античността до наши дни. Повечето от изследванията бяха фокусирани върху ХХ век. След редица теренни проучвания и интервюта младите историци представиха своите становища за еврейските общности София, Пловдив, Русе, Видин и Карнобат. Те разгледаха културните традиции на евреите през Възраждането, съпоставяйки ги със съвременността. За усърдната им работа им благодариха преподавателите д-р Благовест Върбаков и д-р Мина Тасева-Бенчева, организатори на семинара.

По време на събитието издателство "Милениум", което тиражира на българските романите на най-прочутия съвременен израелски писател Амос Оз, дари книгите му на Университетската библиотека. Място сред томовете на живия класик намери и "Царство на маслини и пепел" - разтърсващият сборник с есета и репортажи от Обетованата земя, написани от 26-има големи световни писатели. Дарението прие с благодарност деканът на Историческия факултет доц. д-р Тодор Попнеделев (на снимката горе вляво)"Тези книги ще помогнат на нашите студенти да изградят своя усет за същността на еврейския народ", каза доц. Попнеделев.

Амос Оз и 11-те му книги, издадени на български

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Непредпазлив планинар се подхлъзва и пропада в дълбока пропаст, за късмет се хваща за някакво храстче и със сетни усилия започва да вика:
- Помощ, помощ, има ли някой там горе. Помощ, Господи!
- Аз съм твоят Бог и сега ще ти помогна. - чува се някакъв глас отгоре.
- Помогни ми, че едва издържам, а и храста се отскубва.
- Вярваш ли ми?
- Вярвам ти.
- Пусни се от храста тогава!
- Ааа, не. Помощ, помощ, има ли някой друг там горе?

няма нови новини
Днес: 335
hot
най-четени новини в момента
сега
2327
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Шефът на Агенция "Митници": Събрахме 3,7 млрд. лева от мита, това е доста повече от 2017-а
x
7 мита за слънчевия тен, на които да спрете да вярвате
x