СПОРТЪТ ДНЕС
Други спортове

Президентът на FIVB Ари Граса - „Доктор хонорис кауза“ на Националната спортна академия

Само в ПИК
Президентът на FIVB Ари Граса - „Доктор хонорис кауза“ на Националната спортна академия
Автор: ПИК
Дата
Дата
2846
Коментари
0
Президентът на FIVB Ари Граса - „Доктор хонорис кауза“ на Националната спортна академия

По предложение на Българската федерация по волейбол Академичният съвет на НСА "Васил Левски" взе решение да удостои президента на Международната федерация по волейбол д-р Ари Граса с титлата „Доктор хонорис кауза“.

Мотивите за това решение са изключително сериозния принос и заслуги на д-р Граса за развитието и популяризирането на волейбола по света и в България. Официалната церемония ще се състои на 15 октомври (четвъртък) в София, като ще се проведе от 11:00 ч. в зала "Аула Максима" на Национална спортна академия. Д-р Ари Граса е роден на 23 април 1943 г. в Рио де Жанейро. Завършил е Папски Католически Университет /Pontifica Universidade Catolica/, след което работи като адвокат.

От 1968 г. заема важни юридически длъжности в национални и международни финансови организации. Д-р Граса започва спортната си дейност по време на следването в университета. Като състезател в отбора на „Бутафого” три пъти става шампион на волейболната лига в Рио Де Жанейро. От 1963 до 1978 г. участва в бразилския национален отбор по волейбол. След приключване на състезателната си кариера той започва да се занимава с организация на спортната дейност в страната.

През 1993 г. е избран за член на Изпълнителното бюро на Националния олимпийски комитет на Бразилия. От 1997 г. е президент на Бразилската Конфедерация по волейбол, отбелязвайки успехи, както със завоюваните от бразилските национални отбори титли във всички категории и постигането на световна хегемония в този спорт, така и със спортното управление, превърнало се в модел за пример. Под негово ръководство Бразилия печели световни и олимпийски титли във всички категории, мъже, жени и подрастващи, изкачвайки се на подиумите на всички официални състезания на FIVB през последните 20 г. Родината му пък се превърна в рекордьор по титли в цялата история на световния волейбол.

Със своя предприемачески дух, решителност и поглед в бъдещето д-р Ари Граса издигна на изключително ниво „Центъра за развитие на волейбола“, който днес е международен пример за образование и развитие на човешките ресурси в този бранш, включително и за изследователска дейност и научен обмен. Д-р Граса е президент на Южноамериканската конфедерация по волейбол от 1997 г. до 2012 г. Заради ръководните му умения е избран и за член на Управителния съвет на FIVB през 1996 г. От 2003 г е вицепрезидент на международната волейболна организация, като от 2008 до 2010 г. оглавява комисията по инвестиции на FIVB. Между 2010 и 2012 г. ръководи и комисията по плажен волейбол.

Бил е член на Съвета за спортни събития, както и на Комисията за телевизии и медии на FIVB. На 33-я Конгрес на FIVB е избран за Президент на Световната Волейболна Федерация, а от 2013 г. е член на Комисията „Спорт за всички” на Международния Олимпийски Комитет. Почетен президент е на Бразилския институт за финансова администрация /IBEF / и вицепрезидент на Международната асоциация на Институтите по финанси /IAFEL/. Доктор на юридическите науки. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Димитър Липовански
Димитър Липовански
режисьор
Става на: 65 години

В затвора лежат двама мъже - единият за кражба на часовник, а другият за кражба на крава. Крадецът на кравата решил да се избъзика с крадеца на часовника. Попитал го: - Колко е часът? - и се усмихнал ехидно. Другият погледнал лявата си ръка и на свой ред казал: - Часът ли колко е? Ами време е да издоиш кравата...