Президентът Румен Радев изпрати българските полярници с трикольор

Само в ПИК
Президентът Румен Радев изпрати българските полярници с трикольор
Автор: ПИК
Дата
Дата
2327
Коментари
4
Президентът Румен Радев изпрати българските полярници с трикольор

Президентът Румен Радев поздрави полярниците ни за тяхната мотивация, кураж и отдаденост, ивръчи националното знаме на ръководителя на 26-ата българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев, като пожела то гордо да се вее над полярната ни станция.

 

Българските учени, подкрепени от държавата, осъзнаха още преди десетилетия огромната важност на този континент, посочи Радев в приветствието си към членовете на експедицията на традиционната церемония в Гербовата зала на "Дондуков"2. Базата ни е основана още през 1988 г., а от 1993 г. имаме Български антарктически институт, припомни държавният глава.

 

"Правотата им се потвърждава с особена сила днес, защото Антарктика е все по-важна за научни изследвания за разкриване на тайните и на големия потенциал на белия континент. Изследванията, които се правят там, са критично важни днес. Тревожните промени в климата оказват влиянието си в този континент, но това, което става там, се връща обратно като заплаха за цялата планета", посочи президентът Радев.

 

Затова, по думите му, всички тези процеси трябва да се изследват внимателно, задълбочено и да се наблюдават постоянно. "България дава своя принос в опазването на бъдещето на планета", каза Радев.

 

Той отбеляза, че научната програма е богата и тази година, ще има важни изследвания за морското равнище, за замръзналата почва, геоложки, сеизмични изследвания. Държавният глава поздрави Българския антарктически институт в лицето на проф. Пимпирев за организацията и подготовката на тези изследвания и на експедициите, за поддръжката и обновяването на базата.

Румен Радев поздрави полярниците ни за много важната, по думите му, успешна международна дейност. Те работят все по-тясно и ефективно с партньорите ни от други държави като Испания, Португалия, Бразилия, Аржентина. Там е бъдещето, никоя държава вече сама не може да организира изследвания от такъв мащаб и това е пътят науката ни да се утвърждава, да се развива и да се интегрира в световните изследвания, посочи Радев.

Огромна чест е за нас да получим българския трикольор от президента, заяви в словото си проф. Христо Пимпирев, който припомни, че тази традиция датира още от 1993 г., от която българската база всяка година прави сериозни научни изследвания, още от времето на първия демократично избран президент д-р Желю Желев.

Огромно задължение е да работим като българи в тази малка част от България на 13 000 км от тук, в селището ни, където всеки чужденец, който дойде, се чувства като в България, посочи Пимпирев. Ученият благодари на партньорите Испания, Бразилия, Аржентина, Португалия.

Проф. Пимпирев покани президента Радев да посети българската база, защото от 12 години български президент или друг висш държавник не е ходил там. Когато президентът ни връчи националния трикольор, това е на кадем, експедициите завършват успешно, каза още Пимпирев.

 

Пред журналисти той посочи, че експедицията тази година включва 23-ма българи, от които 9 логистици, защото научните изследвания трябва да бъдат подсигурени. Ще има и чуждестранни учени, тази година базата ни ще бъде "световен научен център", защото ще работим по международни проекти, свързани с проблем, който засяга цялото човечество - глобалните климатични промени, каза ученият.

Напиши коментар »
(4)
1
Тия пак отиват да пиянстват в Антарктида за сметка на държавата и Университета! Ще се снимат с пингвини и ще измерят температура за алиби. И вече четвърт век така!
2
Е ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН. В НЕГО СА НАДЕЖДИТЕ НА ЦЕЛИЯТ НАРОД. ГОСПОД ЗДРАВЕ И ЖИВОТ ДА ВИ ДАВА. Г-Н ПРЕЗИДЕНТ!!!
3
Тия са туристи на държавна издръжка.Най-голямото им откритие,че като се напият,серат и пикаят в гащите,да не им измръзнат срамотийте.
4
Абе ,"полярниците - що си го не вземете Зеленото чорапче с вас в Антарктида ,таман тук нещата ще потръгнат ,а там той и Кобилата Деси ще ви веселят (кой ,както може - чуваме ,че Деси била много умеятелна)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години

Мечо Пух отива при Прасчо и му казва: - Искаш ли да отворим заедно търговска фирма? - И какво ще правим - ще продаваме мед ли? - Не, ще купуваме мед, а ще продаваме свинско.