Преподавател в Югозападния университет: Прокурори да развалят сделки

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Преподавател в Югозападния университет: Прокурори да развалят сделки

4448
на 31.03.2015
Преподавател в Югозападния университет: Прокурори да развалят сделки
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Българското законодателство се прекроява вече от няколко кабинета по начин, по който да бъде не само изгодно на управляващите, а да им бъде удобно на момента. Това означава, че при генерирането на идеи при оформянето на един или друг текст се търси не концепция, не се отразяват дългосрочни виждания, а се гони "злобата" на деня и се запушват пробойни.

препоръчано

Тази практика се оказва характерна не само за социализма, а и за пазарния период, в който на власт са хора с репресивно мислене и полицейско-милиционерски начин на действие, смята доц. д-р Пламен Пъчев, преподавател в Югозападния университет.

Тези дни или до края на следващата седмица от ГЕРБ ще внесат проекти за промени в Гражданско-процесуалния и Наказателно-процесуалния кодекс. Те ще дадат право на прокуратурата да завежда дела за разваляне на всякакви сделки, включително и между частни лица. А това ще става, ако имало заплаха за националната сигурност, ако произходът на средствата е неясен или със сделката се накърнява общественият интерес. Промяната в двата закона вече се прави за кой ли път след 1989 г., а сега се посяга и на суверенното право на личността - както физическо лице, така и стопански субект, да се разпореждат с имущество, да решават свои стопански въпроси и да действат в свой интерес.

Ако се фиксираме в проблема за спирането на разграбването на имуществото на КТБ - повод за това извънредно законодателство, трябва да се обърне внимание на фразата "купуване за 1 евро". Не бих казал, че това е суперизгодна сделка, тъй като в нейните рамки влизат обикновено задълженията на предприятието и това лесно може да се проследи. Определението "сделка за едно евро" не е срамна, не е осъдителна и няма смисъл да се размахва от управляващите като нещо, което нарушава обществения интерес. Бих привлякъл вниманието отново към гуверньора на БНБ Иван Искров. Оказва се, че той години наред е толерирал странни банкови практики и едва, когато се получи издънка с КТБ, стана ясно, че той е човек, който не си върши работата. Освен него, обаче, има много други структури в тази сфера - финансово разузнаване, ДАНС и др., които трябва да защитават обществения интерес.

Оказва се, че и те са спали. И едва, когато някой от управляващите се пробуди, а това обикновено е високопоставена личност, започват да се прекрояват законите. Смятам, че е абсолютно недопустимо държавата или прокуратурата да се бъркат в частни сделки, а да се затегнат превантивните мерки. Но това не значи да се прави екстренно законодателство. Просто трябва надзорът да бди и когато се появи такъв крупен скандал, като този с КТБ, моментално да се сменя управлението на контролните структури. Тези хора трябва да разберат веднъж завинаги, че колкото и да дължат поста си на определени политически структури, то те не са вечни и имат дълг, който да изпълняват. Ако в момента стане от гроба Тодор Живков, той буквално ще се стресира, защото неговата клика беше от 200-300 души в държавата, а сега сме свидетели на цели армии от хиляди хора, които се домогват до властта, вършат бели в нея и после обществото ни плаща за техните поразии.

А екстренни законодателства, които противоречат на основополагащите принципи в икономиката са абсолютно непазарни, недемократични, неевропейски. Такъв закон, колкото и време да просъществува, винаги ще остава едно усещане за репресия, за намеса в личния живот, в стопанската дейност. Ако пък трябва да има допълнителен контрол над компании и банки с огромен оборот и активи, то нека се смени Търговския закон, а фирма с оборот над 100 000 лева, примерно, регистрирана по ДДС, да има обществен контрол. Такъв контрол в България няма. От 20 г. се опитват да направят регистър на фирмите, който да е достъпен в БТПП и БСК, но кой знае защо такъв няма. А когато говорим, че е неприлично да се пита за първия милион на даден предприемач означава, че самото общество е настроено да приема, че всеки може да прави пари по нечестен начин.

Инициирането и гласуването на извънредно законодателство за разваляне на сделки само по съмнение, че е накърнен обществения интерес, е симптом за разрушаване на фундамента на пазарната икономика. Когато говорим за сблъсък на интереси на икономисти и юристи, на спортисти и художници, винаги има тълкувание. Какво означава прокурор да разваля сделки с разтегливото понятие за засегнат обществен интерес? Знаем с какво доверие се ползва съдебната система, знаем за сигналите за корупция в нея. И, представете си, в момента, в който на прокурора му се позвъни от някоя партийна централа и му се каже: отиди и виж еди коя си сделка и я развали, защото накърнява обществения интерес, какво прави той тогава?

За да не бъде допустимо това, трябва да има ясни закони, които да не се променят за периоди 5-10-15 г. Такива са германските, френските и законите във всички сериозни демокрации и пазарни икономики. Обратно - ако се окуражава приемането на специално законодателство за охрана на обществения интерес, означава, че бизнесът, особено малкият и средният, винаги ще бъдат уязвими. И ще са заложници на политическите партии, на тесен кръг законодатели. Показателни бяха тези дни протестите на хотелиерите по морето.

Те казаха на висок глас, публично: заради невъздържания антируски език на нашите управници сега ние ще загубим, защото руските туристи, които най-щедро харчеха пари по нашето море ще избират всякакви други дестинации по света, но не и България. Така се получава, когато политиците са дезинтересирани от бизнеса, от обществото или ги търсят само по избори. Властниците май не разбират още, че и търпението на народа има някакви лимити. С такива закони за разваляне на сделки българското общество ще стане в още по-голяма степен заложник на хора, които не мислят принципно и дългосрочно, такива, които в най-добрия случай действат според приказката за кучето и тоягата, а в най-лошия - нямат ясна визия за развитието на държавата като пазарно-икономическа демокрация. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК