Прехвърлиха 380 млн. лева между пенсионните фондове

Икономика

Прехвърлиха 380 млн. лева между пенсионните фондове

5412
на 05.06.2015
Прехвърлиха 380 млн. лева между пенсионните фондове
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Близо 380 млн. лв. са прехвърлени между пенсионните фондове за една година, сочат данните на Комисията за финансов надзор. Като над 171 хил. души са сменили фонда, в който се осигуряват за старини, и са прехвърлили парите, които вече имат по личните си партиди.

препоръчано

Най-често хората се прехвърлят в друг пенсионен фонд, когато сменят работата си, както и в търсене на по-висока доходност за спестяванията си. Това се доказва от данните на КФН, според които най-много хора са се прехвърлили към фонда, който има най-висока доходност, пише "Стандарт". Но не само доходността е решаваща за избора на дружество, тъй като и при другите фондове има сериозно движение на хора и пари.

Само през първото тримесечие на 2015 г. в пенсионноосигурителните дружества са подадени 50 630 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средства от един пенсионен фонд в друг, съобщиха вчера от КФН. В резултат общо 42 094 души от подалите заявления са променили участието си в пенсионните фондове. Като те са прехвърлили общо 100,53 млн. лв. За три месеца 1% от осигурените са прехвърлили 1,19% от натрупаните във фондовете пари. Но за цяла година се оказва, че 4% от всички осигурени са сменили дружеството си, като са прехвърлили близо 5% от всички средства за старини.

Това движение между фондовете е добър стимул за тях да търсят по-добра доходност на хората, които са ги избрали. За първото тримесечие на 2015 г. повечето универсални фондове постигат годишна доходност от 6-7%, сочат данните на КФН. Само два от фондовете се открояват с по-малка доходност от около 4,5%. Тези резултати са доста добри на фона на падащите лихви по банковите влогове, които в редица трезори вече са под 1% за година.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 79
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК