Приемат апаратурата на най-големия циклотрон на Балканския полуостров

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Приемат апаратурата на най-големия циклотрон на Балканския полуостров

10356
на 12.01.2016
Приемат апаратурата на най-големия циклотрон на Балканския полуостров
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Днес от 10.00 часа министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев ще присъства на приемането на апаратурата за изграждането на най-големия ускорител (циклотрон) на Балканския полуостров. Церемонията ще бъде в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на БАН, съобщиха от Министерството на образованието.

Изграждането на тази установка ще даде възможност на ИЯИЯЕ на БАН да подготвя и развива научни кадри за ядрената енергетика и ядрените изследвания. Голямо приложение продуктите на циклотрона ще имат в здравеопазването. Произвежданите от циклотрона радиофармацефтици широко се използват при ранната диагностика на онкозаболявания от ПЕТ скенерите.

В момента тези изотопи са предимно внос от Унгария и Австрия. Освен донорството на Американския департамент по енергетика от 3 милиона долара, и АЕЦ „Козлодуй“ - 2 милиона долара, Министерството на образованието и науката финансира проекта с 1 милион лева.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 62
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК