Пристанището във Варна навърши 109 години

Региони

Пристанището във Варна навърши 109 години

26895
на 18.05.2015
Пристанището във Варна навърши 109 години
Автор:   ПИК

Тук можеш да откриеш игрите на efbet, в които се крие Extra Bonus (18+)

На 18 май 1906 г. официално е открито варненското пристанище. С отлични експлоатационни резултати "Пристанище Варна" ЕАД посреща своята 109-a годишнина. Над 3,6 млн. тона товари са обработени в пристанището от началото на годината, което е с 15% повече спрямо същия период на миналата година, съобщават от "Пристанище Варна". Основен дял в това количество заемат зърнените храни и товарите на девненските химически заводи. Статистиката отчита ръст от 8,9% и при другия структуроопределящ товар за "Пристанище Варна" ЕАД - контейнерите.

препоръчано

До момента са претоварени над 51 хил. TEU (единици*). През първото четиримесечие на годината пристанището е обработило и новопривлечен товар – 29 хил. тона газопроводни тръби за Азербайджан. С 30,50% повече е общият размер на реализираните приходи към края на месец април, които надхвърлят 23 млн. лева, пише БГНЕС.

свързани новини

До момента "Пристанище Варна" ЕАД реализира инвестиции в размер на над 2 млн. лева за доставка на машини и съоръжения и 1,1 млн. лева за пристанищна инфраструктура, следвайки политиката за постоянна модернизация и технологично развитие. Предстои закупуването на нови тилови машини, съоръжения и товарачна техника, планирани са проекти за рехабилитация на настилки, ж.п. коловози, подкранови пътища, подстанции, пристанищни складови съоръжения и сгради.

Общата стойност на планираните инвестиции, които "Пристанище Варна" ЕАД ще реализира през годината, надхвърля 11 млн. лева. "Пристанище Варна" ЕАД се обособява като ключова дестинация за круизния туризъм в Черно море. Това налага нуждата от цялостна рехабилитация на зоната около Морска гара – Варна. До момента два пътнически кораба с близо 1000 пасажери посетиха пристанището. До края на сезона се очакват още 9 пътнически кораба. Планира се и обособяването на зона за достъп в тила на 1-во и 2-ро кейови места на терминал Варна – Изток.

Тази най-стара част на пристанището действително се нуждае от подобрение. След ремонтните дейности, които няма да окажат влияние на основната претоварна дейност и съхранение на товарите, ще се създадат условия за подобряване обслужването на очакваните круизни кораби. Рехабилитацията ще създаде много по-добри и безопасни условия за приемане на автобусите, предназначени за обслужване на круизните пътници. Модернизираните терени, спазвайки стриктните изисквания на ISPS Code, ще могат да се използват за разширяване обхвата на съпътстващите пристанищни дейности. Ще се увеличат възможностите на пристанището да бъде притегателен център на спортни, културни национални и международни мероприятия.

"Пристанище Варна" ЕАД е домакин на редица спортни мероприятия, през следващата година портът отново ще приеме регата "Тол шипс". С цел да се улесни провеждането на подобни събития, както и да се осигури безопасността на посетителите, достъп ще се осигурява през специален портал по стандартите за охрана. Това ще става само при събития от публичен характер и когато в зоната няма активна обработка на товари. "Пристанище Варна" ЕАД ще реализира и проект за обособяване на музей на ветроходството на открито, следвайки ангажиментите си за подкрепа и популяризиране на морските спортове. Съвместно с Община Варна се планира разполагането на яхта "Булкон стар" в оживен район на града.

Яхтата е донесла международна слава на родното ветроходство, но към момента е негодна за плаване. "Пристанище Варна" ЕАД ще я приведе в състояние, което позволява тя да стане експонат. Търгът за строителство на варненското пристанище се състои на 4 февруари 1895 година. Предварителната оценка на строителството възлиза на 8 290 385 златни лева. В тази сума не влизат необходимите средства за хидравличната вар и цимента, които са използвани при градежа. Те са пряко осигурени за сметка на правителството, което поема и средствата за ръководния персонал, който управлява всички дейности по изграждането. На търга участват чуждестранни фирми от Хамбург, Париж и българското дружество "Михайловски и Хайрабедиян".

Родната фирма е избрана след като предлага 16,5% намаление от първоначалната тръжна цена или 6 922 472 златни лева. На 7 февруари е сключен официално договорът, с което се дава начало на строителството. До 1899 година фирмата-изпълнител претърпява сериозни сътресения - след две зимни бури, които повреждат плавателния й състав и съоръжения. "Михайловски и Хайрабедиян" почти фалира.

Следствие на това продължаването на започналия градеж се прехвърля на едно новосъздадено анонимно акционерно дружество, в което главните акционери са участниците в първото предприятие. С учредителен протокол се поставя началото на "Безименно акционерни дружество за направа на Варненското пристанище", което довежда проекта до успешно завършване през 1906 година. В церемонията по откриване участва лично Kняз Фердинанд I, който пристига на борда на българския крайцер "Надежда". Денят – 18 май, не е избран случайно – това е именният ден на княза. 23 военни и граждански парахода се включват в откриването.

Има кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 официални гости. Знаменателното откриване е дадено с 21 топовни салюта от чуждестранни военни параходи и брегова артилерия. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК