Прокуратурата: Има дело "Будали" за подслушване на журналисти

АВТОРСКИ НОВИНИ

Прокуратурата: Има дело "Будали" за подслушване на журналисти

10036
на 22.03.2013
Прокуратурата: Има дело Будали за подслушване на журналисти
Прокуратурата потвърди, че има преписка "Будали" срещу журналистите от "Биволъ" Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Така твърденията на лидера на ГОРД Слави Бинев, който оповести пред ПИК, че свободомислещи представители на медиите са били следени и подслушвани от специалните служби, се оказаха напълно верни. Преди два дни сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" зададе в отворено писмо следните въпроси на премиера, главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС: - Съществува ли разработка на МВР или ДАНС с кодово име "БУДАли" (или друго име) срещу Атанас Чобанов и Асен Йорданов, журналисти от сайта "Биволъ"? - Ако съществува, кога е заведена, на какво законово основание, по чие нареждане и с каква цел? Днес колегите са получили  отговор подписан от Информационния център на ВКП, който гласи: "Уведомяваме Ви, че отвореното Ви писмо е регистрирано във Върховна касационна прокуратура с вх. № 2159/2013г. Справка за движението му можете да правите на Интернет страницата на прокуратурата www.prb.bg  в раздел "Справка за граждани". Уведомяваме Ви, че съгласно "Инструкцията за деловодната дейност и документооборота в прокуратурата на Република България", при регистрация на документи, по които вече има образувана преписка, се записва регистрационния номер и индекс на първоначалната преписка и датата на регистриране на новообразуваната преписка." Проверката в сайта на Прокуратурата показва, че "вече образуваната преписка" е решена от ВКП на 18.02.2013 г. (два дни преди оставката на премиера Борисов) като е "изпратена по компетентност". Следователно, преписката "Будали" съществува. Журналистите от "Биволь" Асен Йорданов и Атанас Чобанов ще настояват прокуратурата да разсекрети преписката "Будали" и свързаните с нея специални разузнавателни средства и оперативни действия да бъдат оповестени публично.
препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
И ТОВА СЕ СЛУЧИ! Росен Желязков разплака Росица Кирова (ВИДЕО) И ТОВА СЕ СЛУЧИ! Росен Желязков разплака Росица Кирова (ВИДЕО)
ново
Днес: 80
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК