Прокуратурата погна ВиК за кражбата на вода в Ботевград

Темида

Прокуратурата погна ВиК за кражбата на вода в Ботевград

21536
на 22.11.2016
Прокуратурата погна ВиК за кражбата на вода в Ботевград
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Общинската фирма ВиК "Бебреш" в Ботевград краде незаконно водата на града и околните села, показва разследване на прокуратурата. Дружеството няма сключен договор с "Напоителни системи" за ползването на вода от местния язовир Бебреш, се вижда от протокол на разследващите органи. Сигналът е подаден именно от "Напоителни системи". Комисия на прокуратурата констатира, че преди пречиствателната станция е вързана незаконно тръба (байпас), която отива към мрежата на ВиК.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Така общинското дружество източва водата на "Напоителни системи" и язовира. След това я продава по 1.04 лв. за кубик за битови нужди на местните жители. На всичкото отгоре през лятото освен липсата на вода, протече такава и с тиня в местните чешми, защото не минава през пречиствателната станция. Станцията не работи въпреки, че е изградена с милиони по оперативна програма "Околна среда". Лятото местните власти и граждани обвиняваха за липсата на вода ВЕЦ "Бебреш". Оказва се, че гражданите са заблудени, защото ВЕЦ-ът не работи от месец март до момента. Пресъхването на язовира вече е до критичния минимум.

По някои села и на високите места в Ботевград има и в момента режим на водата. От "Напоителни системи" продължават да твърдят, че водата се точи неправорно от нелегалните байпаси на общинското ВиК. Цялата отговорност за ситуацията носят кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и назначеният от него шеф на ВиК "Бебреш" Цветозар Гаврилов (ИТ специалист по образование). Още в края на 2014 г. „Напоителни системи – София клон” са подали сигнал до прокуратурата, към който са приложили експертен доклад, констатиращ множество незаконни включвания и байпасни връзки, чрез които се захранва населението с условно чиста вода.

Тя обаче не минава през пречиствателните съоръжения, а директно се подава до потребителите като питейна и годна за консумация. Оказва се, че две години по-късно положението е същото. Само, че ВиК "Бебреш" редовно събира от потребителите такса за пречистване. Дори прокуратурата се оказва безсилна пред местната власт. Интересното е, че никой не знае къде отива допълнително водата.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Парламентът заседава извънредно заради договора с Боташ. От ППДБ удариха дъното - свика се по тяхно искане, те недоволстват защо точно днес (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! Парламентът заседава извънредно заради договора с "Боташ". От ППДБ удариха дъното - свика се по тяхно искане, те недоволстват защо точно днес (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК