РЕТРО

Променили Конституцията заради сватбата на Фердинанд и Мария Луиза

Само в ПИК
Променили Конституцията заради сватбата на Фердинанд и Мария Луиза

Кобургът консултирал брака си с кралица Виктория и проводил чеиз за 2 млн. лева

Автор: ПИК
Дата
Дата
22870
Коментари
9
Променили Конституцията заради сватбата на Фердинанд и Мария Луиза

С възкачването на княз Фердинанд Сакскобургготски на българския престол държавата e трябвало да получи своето утвърждаване в света на коронована Европа, закрилата и помощта ѝ. Но за това е било необходимо той да сключи брак, съобразен с политическите сили на континента, както и с тези вътре в страната.

За целта Фердинанд първо отива да се консултира с кралица Виктория, после в Германия, допитва се и до австрийския дом. По този начин се стига до кандидатурата на княгиня Мария Луиза Бурбонска, Плезонска, дукеса Пармска и пр. Бъдещата българска княгиня обаче е твърда в едно: децата, родени в този брак, трябва да останат верни на католическата църква. Така се налага промяна на Търновската конституция. Според нея престолонаследникът няма право да изповядва друга вяра освен православната.

Стефан Стамболов се преборва за това - Фердинанд, съпругата и децата му ще останат католици. Така през зимата на 1892 г. започва подготовка на предстоящото събитие.

Годежът е на 30 януари 1893 г. в Шварцау. А на 25 март, в 9 часа сутринта, князът заминава за Виена със специален влак и оттам – за Сента Пианоре, където се извършва бракосъчетанието му с княгинята. На 6 април Фердинанд представя във Вила дела Пианоре придружаващите го лица и след лека закуска всички разглеждат дрехите и даровете на бъдещата княгиня, които са на стойност над 2 милиона лева.

Следващият ден е изпълнен с празненства и срещи. Църковната венчавка се извършва в 11 часа на 8 април 1893 г. в частната капела на Пармския дук. По време на церемонията княз Фердинанд е с парадната си униформа на български генерал със знаците на ордена „Св. Александър“, на фамилния му орден – „Ернестински“, и на българския орден „За храброст“ със звезда от брилянти. Княгиня Мария Луиза е с бяла рокля, обшита с оранжеви цветя и фамилни дантели, на главата – с венец от брилянти, изумруди и рубини. През рамото си носи лентата на големия кръст на ордена „Св. Александър“ с брилянти и ордена на Сакскобургготския дом – „Ернестински“. В 15 часа се подписва брачният акт, следва закуска за 80 души.

По това време в България всички обществени и правителствени сгради са украсени с флагове. Цели отряди от моми и невести приготвят „чеиза“ – шият се ризи, плетат се чорапи, изтъкават се хиляди аршини копринено и ленено платно, кенарени кърпи и шевици…

Князът и княгинята се отправят на сватбено пътешествие с яхтата „Амфитрит“, придружени от малка свита. Посещават много исторически градове и места по Средиземноморието. На 10 април са в Неапол, качват се на Везувий. По-късно посещават Палермо, Малта, Патрас, Коринт, Делфи. През цялото време, докато пътуват, българското население по Дунав ги поздравява с топовни гърмежи – Видин дава 500 гърмежа, Лом - също. На 29 април младоженците пристигат в Свищов, оттук на другия ден тръгват за столицата. Навсякъде по пътя им има построени триумфални арки, навсякъде ги посрещат с овации, с тържествени речи, венци, дарове, хляб и сол, музика и хора.

В късния следобед на 30 април те са вече в Търново, където появата им се предшества от 101 топовни гърмежа. В съборната църква „Св. Богородица“ духовенството отслужва молебен за здравето и дълголетието на княжеската двойка. Княгинята не знае нито дума български и тези шумни тържества, делегации и връчвания на подаръци видимо я отегчават.

В същото време заседава Великото народно събрание, което решава изменения на Конституцията, свързани с утвърждаването на династията и изпълнението на някои клаузи в брачния договор.

На 25 май столицата посреща своята първа княгиня много тържествено. Стълбовете по улиците са обвити с трикольори и гирлянди, градската градина е окичена с фенери, по пътя от гарата до двореца е строена войската от софийския гарнизон. Шествието се отправя към църквата. В княжеския кортеж са: столичният градоначалник на кон, едно поделение конни стражари, столичният кмет в кола, следван от две отделения от лейбгвардейския ескадрон. Следват шест каляски, двама дворцови ездачи, четирима тръбачи на коне. Техни величества са в „златна каляска“ с шест коня, водена от шестима пажове. След молебена – кратка почивка и княжеската двойка излиза в Градската градина, където кметството е направило в тяхна чест малко езеро на р. Перловец. От скала блика фонтан на около 20 м височина, а около него са подредени каменни костенурки и жаби, от чиито усти също блика вода.

Цялата статия и още интересни четива вижте само на Retro.bg!

Още по темата
Красавицата Мара Белчева избра сакатия Славейков пред Фердинанд
Часовник
13:24
Най-голямата търсачка на текстове и илюстрации в интернет „Гугъл“ отдаде почит на големия български интелектуалец, поет и преводач Пенчо Славейков по повод 150-ата годишнина от неговото...
Напиши коментар »
(9)
1
Аз никога не съм скривал презрението, което ми вдъхва народът. Ние произхождаме от чужда династия, чужда на българската кръв и душа, ние нямаме нищо общо с тази долна раса. Презирай народа. От всичките неща в твоето царство народът е най-маловажното. Фердинанд, Дядото на Симеон II, "Съвети към сина".
2
Евала на написалият това писание !!!!! Аз мисля ,че е крайно време да се пишат истини и обяснение за тоталното изкривяване и извращаване на ИСТОРИЯТЯ НА БЪЛГАРИЯ !!!! Защо ли - защото след някоя година в нашата история Божо созополският циганин ще въведе понятието БОКО1 ви Обединител и нашите внуци ще рзказват на децата си и внуците си - родени извън Българиа слвяните нмякои "учени" определят ,че са индоевропейци / арийски / тлемена !!! Е как истинският ариец от кралско потекло ще бъде едноплеменник със славянската тор ?!!!!!! Другото е много просто както заради католицизма на Кобургите се намира кой да промени ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ , така се намира и " учен" ,кийто променя историята на БЪЛГАРИЯ/ проф.Васил Златаров - руски възпиеаник / " И народа прости и до днес повтаря -БОЙ СЕ от Бога -почитай царя " ???!!!!!!!!! ЧЕСТИТ ВИ НОВ ЦАР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ -БОРИС !V - едно испанско пешлиме , което не се знае дали е от Кобургския род !!!!!
3
ВНИМАНИЕ!!! Ядекс и отношение к клиентам смотреть всем!!! Посмотрел и был в ШОКЕ.... Вот ссылка на Ютуб https://www.youtube.com/watch?v=IdYDpLcuVnA
4
http://rrr.regiongsm.ru/32 Благоустройство и асфальтрование в Краснодаре и г.Новокубанск. Решение любого вопроса по асфальтоукладке и дорожным работам. Под КЛЮЧ Подробнее... Благоустройство-Краснодар.РФ ... 8-861-24-123-45 ___________________________ асфальтирование дорог в москве благоустройство территорий и парковок благоустройство в ленобласти благоустройство кремля нижегородского благоустройство кутузовского проспекта
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Пополение баланса Авито (Avito) за 50% | Телеграмм @a1garant Приветствую вас, дорогие друзья! Всегда рады предоставить Всем вам услуги по пополнению баланса на действующие активные аккаунты Avito (а также, совершенно новые). Если Вам необходимы определенные балансы - пишите, будем решать. Потратить можно на турбо продажи, любые платные услуги Авито (Avito). Аккаунты не Брут. Живут долго. Процент пополнения в нашу сторону и стоимость готовых аккаунтов: 50% от баланса на аккаунте. Если необходим залив на ваш аккаунт, в этом случае требуются логин и пароль Вашего акка для доступа к форме оплаты, пополнения баланса. Для постоянных заказчиков гибкая система бонусов и скидок! Гарантия: И, конечно же ничто не укрепляет доверие, как - Постоплата!!! Вперед денег не просим... А также, гасим Штрафы ГИБДД за 65% ... Оплата: ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета) Рады сотрудничеству! канал Телеграмм @t.me/avito50 ________ авито ростов +на дону доска бесплатных объявлений кемерово вещи пакетом +на авито купить нью баланс +на авито авито томск доска бесплатных объявлений нью баланс авито москва
8
Помогите. В доме завелись тараканы Напишите кто как избавлялся?. Я нашел фирму в Энгельсе по уничтожению насекомых с положительными отзывами Самостоятельно пробовал разные средства от насекомых, не помогло. ------ Добавлено 10.08.2017 23:25 Кому надо ссылку http://bio64.ru/?page_id=195 - http://www.bio64.ru - http://bio64.ru/wp-content/themes/wordpress-shabloni.ru.spectrum/wordpress-shabloni.ru.spectrum/images/logo.png
9
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
д-р Петър Москов
д-р Петър Москов
бивш министър на здравеопазването
Става на: 47 години
Марин Райков
Марин Райков
дипломат, бивш служебен премиер
Става на: 57 години
Мирослав Пашов
Мирослав Пашов
актьор, директор на Театър „Българска армия”
Става на: 60 години
Христо Ковачки
Христо Ковачки
бизнесмен
Става на: 55 години

- Бих искал да се оженя за вашата дъщеря.
- Достатъчно обезпечен ли сте, за да издържате семейство?
- Мисля, че да.
- Хубавичко си помислете, все пак ние сме 5 човека.