Проучване на Барометър: Колко партии влизат в парламента, ако изборите са днес и кой изпада зад борда?

Само в ПИК
Проучване на Барометър: Колко партии влизат в парламента, ако изборите са днес и кой изпада зад борда?
Автор: ПИК
Дата
Дата
7792
Коментари
4
Проучване на Барометър: Колко партии влизат в парламента, ако изборите са днес и кой изпада зад борда?

Ако изборите бяха днес, само 4 партии влизат в парламента - ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и ДПС. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция „Барометър България“, направено два месеца след последните парламентарни избори и две седмици след сформиране на новото правителство на ГЕРБ и ОП. „Барометър България“ реализира анкета сред 968 пълнолетни български граждани в периода 16-18 май 2017 г. чрез интервю по телефона.

21,7% от респондентите заявяват твърдо, че няма да гласуват.

На въпрос ,,Ако изборите за български парламент бяха днес, за коя политическа партия бихте гласували?“, анкетираните, които са заявили, че ще гласуват, дават следните отговори:

ГЕРБ – 34,2%

БСП – 27,6%

Обединени патриоти – 11,2%

ДПС – 8,6%.

Партия Воля, която в момента е парламентарно представена, биха подкрепили 2,2% от анкетираните. При така декларирана подкрепа, ако изборите бяха днес, формацията нямаше да попадне в Народното събрание.

В рамките на 1,3-1,9% е подкрепата за Реформаторския блок, „Да, България“, „Нова република“, АБВ. Твърдо под 4 % остава подкрепата за формацията на Лютви МестанДОСТ, като за нея биха гласували 1%.

ГЕРБ повишава с малко своята електорална подкрепа, сравнено с предходно изследване на „Барометър България“. Това вероятно се дължи на факта, че управляващата партия акумулира традиционен конформистки вот, наблюдаван като декларативна подкрепа от избирателите винаги в началото на ново управление.

Увеличава се подкрепата и за патриотите. Несъмнено техните избирателите са оценили положително ролята им за отстраняване на ДПС от властта и като балансьор в българския политически живот. Доверието към ОП най-вероятно е свързано и със заслугата им за увеличение на минималната пенсия веднага с близо 1/4 при сформиране на правителство и управленска програма.

Партия ДПС затвърждава позиции в рамките на традиционния си електорат. Очевидно и след изборите не се наблюдава преливане на подкрепа от привържениците на ДПС към ДОСТ, която се свързва с прокарване на турско влияние у нас.

Т.нар. десни партии поотделно печелят симпатиите на между 1,7-1,9% от анкетираните. Не е ясно дали, ако те се съюзят, един нов десен субект би акумулирал достатъчно електорална нагласа са прескачане на 4-процентната бариера за представяне в парламента.

 

 

Характеристики

Период на провеждане: 16-18  май 2017 г.

Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права

Обем на извадката: 968  души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод на интервюиране: Телефонно интервю

Финансиране: Собствени средства

Демографски профил на анкетираните

 

Възраст

 

18-40 г.

30,8

41-60 г.

33,4

над 60 г.

35,8

Пол

 

мъж

48,6

жена

51,4

 

Напиши коментар »
(4)
1
Българинът винаги мисли след изборите.
2
това се харесва на ГЕРБ............ Нищо чудно, те да са финансирали........ Нормален човек едва ли ще гласува за тези, които се опитват да вземат от чинията му последния залък и от гърба му последната риза...... Това е поредната измама..........
3
ТОЧНО ТАКА ПОРЕДНОТО АЛА-БАЛА НИТО ,,ПАТРИОТИТЕ '' ЩЕ ВЛЯЗАТ,НИТО ГЕРБ ЩЕ Е ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА СЛЕД ГОЛЯМОТО ПРЕДАТЕЛСТВО НАРОДА ИМА ОБИЦА НА УХОТО 4 ПЪТ НЕ МОЖЕШ ГИ ИЗЛЪГА ХОРАТА СА РАЗДРАЗНЕНИ,РАЗГНЕВЕНИ,А И ИНСТИНКТА НА БОРИСОВ МУ ПОДСКАЗВА,ЧЕ 4 ПЪТ НЯМА ДА ИМА
4
Третият полумандат ще е мираж, ще има нов герберски абсурд - получетвъртмандат
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Петър Жотев
Петър Жотев
бивш министър на икономиката
Става на: 67 години

Можете да съблазните мъж, който има вярна жена. Можете да съблазните мъж, който има сексапилна любовница, но не можете да съблазните мъж, който има шише ракия и точно си е нарязал салатката.