Проф. Божидар Димитров ексклузивно пред ПИК: Очаквам Ердоган да подаде молба за членство в Евразийския съюз!

Интервю

Проф. Божидар Димитров ексклузивно пред ПИК: Очаквам Ердоган да подаде молба за членство в Евразийския съюз!

58766
на 29.06.2016
Проф. Божидар Димитров ексклузивно пред ПИК: Очаквам Ердоган да подаде молба за членство в Евразийския съюз!

Докато ЕС урежда правата на третия пол, става все по-неприятен, смята историкът

Последвайте ни в Google News Showcase

Уникални събития се случиха в последните дни в Европа. Великобритания е напът да се разпадне, след като народът гласува държавата да излезе от ЕС. Самият съюз е в "небрано лозе", лидерите му не знаят какво да правят. Франция и Германия подготвиха проект за реформа на съюза, според който на страните участнички се забранява да имат собствена армия и сцецслужби. Най-взривяващата новина обаче дойде от Турция в понеделник, когато Реджеп Ердоган изпрати послание до Владимир Путин с молба за извинение за сваления СУ-24. Турският президент преглътна егото си и обяви, че е готов на "всякакви инициативи в името на възраждането на добрите руско-турски отношения".

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано
свързани новини

Какво доведе до тези събития и как ще се промени светът след тях - за това разговаряме с проф. Божидар Димитров.

Интервю на Албена Борисова

-  "По-добре с Русия, отколкото против нея" - това ли е причината, която накара Ердоган да превъзмогне егото си и както има една дума на руски, да направи "челобитная" (б. а. - писмена молба, с която до 18 век В Русия са молели господаря си за нещо) пред Путин?

- Аз очаквах той да сломи гордостта си. Икономиката му търпи много загуби. Ердоган видя, че на Европа не може да се разчита. Най-големият му съюзник - Великобритания, вече излиза от ЕС. Ердоган става все по-изолиран. Някои политици го третират като луд дори. И в тази ситуация да се караш с Русия е самоубийство. Никой не е прокопсал от война с Русия. Ердоган не е в добри отношения и със САЩ, които подкрепят кюрдите, защото те са противник на "Ислямска държава". 

- Какво да очакваме от тази заявка за възраждане на руско-турските отношения? 

- Няма да се учудя, ако Ердоган подаде молба за членство на Турция в Евразийския съюз. В него влизат много екзотични страни - като Китай, Бразилия, Индия, ЮАР, които заслужават уважение. По-добре там, отколкото в НАТО, където той няма подкрепа.

- А ЕС как ще изглежда без Великобритания, според вас? Той досега беше една бюрократична организация. Ще съумее ли да си вземе урок от британския шамар и да се демократизира?

- Не преставам да се питам що е то ЕС. Не знам дали Великобритания ще излезе. Аз очаквам тепърва да има много бунтове. Но ако все пак излезе, ще се появат много нови проекти. Като този да нямаме собствени армия и спецслужби. Това е отколешна мечта на хитлеристка Германия да завладее Европа. ЕС трябва да се промени. Иначе много страни, включително и България, ще трябва да се откъснат от него.

- Вярвате ли, че ще успее лесно да се промени? ЕС е една много голяма машина, която трудно ще може да се завърти на бързи обороти. Все пак Европейският съюз е една прекрасна мечта, която досега не може да се реализира?

- Чиновниците от ЕС са заети да оправят положението на хомосексуалистите. Много са заети с това да нарушават Стария и Новия Завет, да мислят за третия пол и да му уреждат правата. Ядосаха дори Господ, който започна да праща порои и адски горещини. Измислят това що е трети пол, дали може мъж с мъж и жена с жена да живее и всичко да е нормално. Сигурно ще трябва и нас 70-годишните да ни накарат да пробваме. Но това вече ще е много трудно. И докато ЕС губи време да мисли за третия пол и за големината на краставиците, става все по-неприятен. Затова ще се раждат все повече инициативи от рода на Брекзит. В момента чиновниците са напът да превърнат ЕС в Еврабия.

- И на този фон Ердоган излезе по-мъдър или поне по-хитър политик от европейските, които продължават да настояват за санкции срещу Русия?

- Не, не е по-мъдър. Той просто няма друг изход. Турската армия води четири войни, включително и гражданска срещу кюрдите. В самата страна има много силна опозиция в лицето на младите хора, които мислят европейски, облечени са по европейски... Турция е в международна изолация. Както казах, в САЩ и Европа го смятат за полулуд. Тогава какво да прави? Освен да удари чело пред Путин и да каже "Аман заман, подкрепи ме в този труден момент". Руснаците излязоха много мъдри в този момент, оставиха нещата сами да се случат. 

- Европа страда от криза на лидери...

- Европа се тресе от чудовищна криза на лидери. Кога сме гласували за Жан-Клод Юнкер, например? А той управлява. Та той е бил премиер на Люксембург, който е голям колкото Созополската община. Несебърската вече може да го е минала. Той разсъждава на ниво Люксембург. Кой е избирал Мартин Шулц? Знае ли някой имената на всички български евродепутати? Не. Но те си взимат големите заплати и управляват. А лидерите на европейските страни са просто хора с розови бузки. Може ли да се сравняват с великани като Шарл де Гол или Конрад Аденауер? Римската империя, която е първият ЕС, загина. Сега са необходими 7-800 хил. бежанци и всичко отива по дяволите. 

- Европейската цивилизация ще бъде унищожена... 

- Да. Това е горчивата истина.

- Живеем в интересни времена - империи се разпадат, свидетели сме на ново велико преселение на народите...

- Като историк се радвам, че живея в интересно време. Но пък, както се казва, недай си боже да живееш в интересно време, защото не знаеш какво ще се случи.

- Ердоган се прекори и поиска милост от Путин, а нашият президент Плевнелиев няколко пъти обявява война на Русия, без никой да го пита. Имаме късмет, че никой не му обръща внимание май?

- Добре е, че и ние не му обръщаме внимание. Като му се воюва, да се запише войник. Поведението му е неизживяна детска мечта. 

- По-скоро май иска да си осигури място в НАТО, а защо не и в САЩ?

- Сигурно. Но и там не обичат нагаждачите.

- Ако се върнем към Великобритания - какво ще стане със стотиците британци, които живеят в България? 

- Хиляди англичани, заселени в нашите села, искат българско гражданство. Много от тях са сравнително млади. Защото са бивши военни. Пенсионират се млади с добри пенсии. Някои са се оженили за работливи циганки. Те нямат тази расистки настроения като нас.  А и нашите циганки им приличат на пакистанки, на индийки... Затварят си буркани за зимата. Просто са си българи. Защо да не им дадем гражданство?! 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК