Проф. Божидар Димитров с ексклузивен коментар пред ПИК! Ще склони ли Борисов на кабинет на Реформаторите? Кой да е премиер и кои да са му министрите?

НАЙ-ВАЖНОТО

Проф. Божидар Димитров с ексклузивен коментар пред ПИК! Ще склони ли Борисов на кабинет на Реформаторите? Кой да е премиер и кои да са му министрите?

67974
на 16.12.2016
Проф. Божидар Димитров с ексклузивен коментар пред ПИК! Ще склони ли Борисов на кабинет на Реформаторите? Кой да е премиер и кои да са му министрите?

Последвайте ни в Google News Showcase

Премиерът в оставка Бойко Борисов хвърли бомба снощи от Брюксел, където бе на заседание на Европейския съвет. Той обяви, че ГЕРБ би подкрепил кабинет с мандата на реформаторите, но при условие, че бъде приета промяна в изборния кодекс за мажоритарен вот. 

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Трябва ли да поеме Борисов ангажимента да оглави правителство, кои да са министрите в него и защо премиерът не предприе ремонт на кабинета, а обвърза президентските избори с оставката попитахме историкът проф. Божидар Димитров

- Г-н Димитров, снощи премиерът в оставка обяви новина от Брюксел, че ГЕРБ може да подкрепи кабинет с мандата, който се държи в момента от Реформаторския блок. Има ли потенциал в това?

- Бойко Борисов доказа за пореден път, че е човек, който е отговорен пред съдбата на българската нация и на България. Действително, в момента живеем в такива времена, че съседните държави са в пълен хаос, той напомни за това. Нито на изборите в Румъния, нито в Македония са стабилни, ясно е, че там правителствата няма да са за дълго. В Македония опозицията не признава изборите за редовни. Освен това в Близкия Изток войната върви, продължават боевете - В Мосул, Рака и т.н. Освен това напролет мигрантите могат да тръгнат към България и да ни причинят определени трудности. Но ако той сега отхвърли предложението да оглави правителство, трябва да се разпусне Народното събрание. 

- Смятате ли, че Борисов трябва да е премиер непременно?

- Кой друг трябва да е премиер?! Кой би могъл да бъде! Единствено Борисов се ползва с толкова голямо доверие и на българите, и на Европейския съюз. 

- Но той отнася и доста негативи...

- Ако няма хора, които те мразят, не си личност. Принципно 70 на сто те обичат и 30 на сто те мразят. Ако 100 процента те мразят или обичат, това значи, че си пълен боклук. Аз се радвам, като видя, че имам врагове, които беснеят по мой адрес, предполагам, че и с Борисов е така. Та, няма ли Народно събрание, не може да се приеме промяната в изборния кодекс за мажоритарния елемент, а това е волята на 2,5 милиона българи на референдума. Повече от ясно е, че не може политическият елит в България, който и без това не се ползва с доверието на хората, да пренебрегне волята на народа. За да се приеме нов изборен кодекс трябва да има парламент и трябва да има редовно избрано правителство, а не служебно. Бойко Боросв трябва да направи това. Аз бих казал, че шансовете да има правителство, оглавено от Борисов, е 99%, а не 20 на сто, както каза Цветан Цветанов.

- Кои министри трябва да бъдат запазени и кои сменени от настоящото правителство? Питам, тъй като от една страна правителство би се направило с мандат на Реформаторите, а днес, в коментар от Вашингтон, бившият финансов министър Симеон Дянков посочи като слаби министри именно тези на Реформаторския блок. И обясни, че е можело да се мине само с ремонт на кабинета. 

- Една част от министрите трябва да останат. Например, моят министър Вежди Рашидов трябва да остане. Имал съм 15 мининстри като директор на НИМ, даже мога да напиша книга "Моите министри", но само с настоящия съм свършил работа колкото с всички предишни. Не познавам работата на министрите, които са от РБ, но мога да съдя за някои. Удивлявам се, че военният министър Николай Ненчев е тръгнал да шие униформи във фирма за пайети. Знаете какво са пайети. Само аз знам, дето не ми е работа, две фирми, които могат да облекат армията - едната е частна и е в Шумен, другата е държавна и е в Калофер. Но да дадеш поръчка на фирма за пайети....това е удивително. И силно ми мирише на корупция.  

- Не можеше ли, все пак, да се мине само с ремонт на кабинета, а не да се обвързват резултатите от президентските избори с оставката на кабинета? 

- Извинявам се за нескромността, но от разговори с Борисов, знам, че това му е мечтата на Борисов! Всички министри, за които Симеон Дянков е казал, че реформите при тях не вървят - на здравеопазването, икономиката... могат да се сменят, но нали партньорите ще се обидят. И Ненчев е шеф на партия, и Лукарски, Петър Москов пък е заместник.....Намери се друг начин, макар че е много трудно Борисов и ГЕРБ с техния рейтинг да загубят изборите. Е, те намериха една кака, за която дори Божидар Димитров не би гласулал...шегувам се, разбира се.  И второто нещо е да обвържеш резултатите от изборите с оставката на кабинета. Все пак, държа да го напишете, на тези избори ГЕРБ спечелиха гласове колкото никога досега - 1,256 млн. А и в най-добрите си времена е постигал 1,1 млн. 

- Червените обаче се възгордяха от резултата на Радев...

- Няма какво да се възгордяват, защото се знае чии са гласовете за Радев. Там има гласове от Реформаторите, от турците и т.н. Но лошото е, че сега чета, че Корнелия Нинова се оплете в лъжи. Един дори каза, че лъже като циганка вретенарка и това много ми хареса като израз. Чудя й се на акъла защо й трябва да лъже, че се е видяла с Решетников. Той е отдавна в пенсия. Между другото аз го познавам, той е бил мой състудент, помня го като малко русначе. 

- Сега по-важен е кабинетът, обаче.

- Правителство ще има, знаех отдавна.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Пеевски ги подпука: Имало е голямо разкешване от коалицията на пудела - мръсна престъпна сглобка! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Пеевски ги подпука: Имало е голямо разкешване от коалицията на пудела - мръсна престъпна сглобка! (ВИДЕО)
ново
Днес: 47
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК