Проф. Божидар Димитров: Хората от Беломорието осъзнават българския си произход

Само в ПИК
Проф. Божидар Димитров: Хората от Беломорието осъзнават българския си произход
Автор: ПИК
Дата
Дата
3524
Коментари
6
Проф. Божидар Димитров: Хората от Беломорието осъзнават българския си произход

Основателни са страховете на някои гръцки медии, че с течение на времето Беломорието отново ще стане българска област. Бавно и неумолимо хората там осъзнават своя български произход, научават литературен български език, но не е нужен и да го знаят, каза  проф. Божидар Димитров, предаде "Фокус". Коментърът му е по повод навършващите се днес 98 години от установяването на протекторат над Беломорска Тракия през 1919 година от страна на Антантата.

„Те говорят един хубав български език - родопски диалект, който е музика за ухото и сърцето. Още веднъж се потвърждава правилото, установено с житейския опит на българския народ, че „Не се гаси туй, що не гасне“, коментира проф. Димитров. Историкът разказа как се е стигнало до поставянето на Беломорска Тракия под протектора след Първата световна война, а по-късно и до предаването и на Гърция. „Стига се до един особено подъл начин, с който се постъпва с победените земи. Именно този подъл начин доведе и до Втората световна война. Дълго време и Германия, и България, и Австро-Унгария бяха заглавиквани, че мирът трябва да бъде достоен, мирът трябва да бъде без анекси и контрибуции. Този лозунг много се използваше от ръководителя на една от суперсилите по това време, участничка във войната. Американският президент Удроу Уилсън пък излезе с постановка, принципна, че мирните договори, сключени с победените страни, не трябва да допускат териториални ампутации, засягащи излаза им на морския бряг. За съжаление нищо от това не се спази“, коментира проф. Димитров. По думите му някои от страните са капитулирали без да са победени в някое генерално сражение.

„Резултатът от всичко това беше, че от кумова срама за малко задържаха Беломорска Тракия под протекторат, щели да обмислят и след това я предават на Гърция. Това е голяма глупост, включително и за Гърция. Тази зона може да се справи много трудно икономически. По време на студената война тази област много изпадна в икономическо отношение“, допълни още той. 

По думите му благоприятно въздействие оказва лесното преминаване през българо-гръцката граница вследствие на приемането на страната ни в ЕС.

„Прокарани бяха ГКПП-та, които улесняват тези процеси. По-специално бих отбелязал пункта при Златоград, който свързва града с „гръцкия“ град Термес, всъщност населен изцяло с българи-мюсюлмани. В резултат на това населението вече може да обменя стоки, идеи и т.н. Улесняват се контактите, включително и роднински, защото една голяма част от българите в златоградско имат роднини там. Бяхме свидетели на трогателни срещи на хора, които не са се виждали 45 години. Това е бъдещето“, подчерта още проф. Димитров.

Още по темата
Проф. Божидар Димитров: Няма македонски историци
Часовник
15:21
Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров заяви, че македонски историци няма. „В историята или има документи или няма – аргументира се в предаването...
Напиши коментар »
(6)
1
... и какво от това?
2
Хората от Беломорието всяка година трябва да палят свещ в църквата затова, че навремето са попаднали в американската окупационна зона, а не в съветската! Затова, че са останали в европейска Гърция, а не в съветска България! Затова, че са останали свободни граждани на света, а не комунистически роби! Няма значение какъв си по произход, важното е да си свободен човек! Пикая на патриотизма, какъвто и да е той!
3
Жив да си б'ат Божо! Чул те Господ! Обединението прави нацията!
4
И двамата ми пра дядовци са от беломорието. Били са много заможни но гърците всичко им конфискуват и ги прогонват защото са подстрекавали българите да не се предават и да отстояват бащинията си. Гадно племенца са гърчоляците. африканци.
5
До 4: А, комунягите не само щяха да вземат имотите на прадядовците ти, ами щяха i да ги тикнат в Белене. Колкото гадни да са гърците, българските комуняги са десет пъти по-гадни от тях!
6
В Северозападна Гърция, в района на Трикала живеят много български родове. Някои от тях са от времето, когато тези български територии са дадени на Гърция. Друга част са бежанци, които са дошли от Одринска Тракия, когато България губи тези територии 1912-13 година. Тези от Отдринска Тракия говорят чист български език и не крият как гръцките власти насилствено са подтискали тяхното българско самосъзнание. Имам мои роднини по бащина линия.
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите дни сте много жизнени, но отлагате решаването на делови въпрос заради временната емоция. Не е изключено в събота да си организирате едно пътуване или да поканите гости. Парите ви няма да стигнат, както винаги. Задачите и ситуациите, в които попадате в понеделник, изискват точност и прецизност. В това отношение няма да се справите много добре, защото бързате и искате да постигнете много неща за малко време. Възможно е в сряда да имате противоречия с близък човек. Ще си кажете остри думи, а вие отново ще се опитате да излезете от ситуацията като жертви.
ВИП рожденици
Владимир Пенев
Владимир Пенев
актьор
Става на: 59 години
Екатерина Михайлова
Екатерина Михайлова
юрист, политик от ДСБ
Илияна Йотова
Илияна Йотова
вицепрезидент
проф. Симеон Щерев
проф. Симеон Щерев
музикант
Става на: 74 години

- Докторе, трябва ли да откажа цигарите и алкохола? - Разбира се! Нали ви казах това още миналия месец! - Помня, но просто се надявах, че през това време науката е напреднала!