Проф. Донка Байкова: Безвредни подсладители няма!

Само в ПИК
Проф. Донка Байкова: Безвредни подсладители няма!

Консумирайте 3 дни плодове и зеленчуци, за да сте във форма, препоръчва експертът по хранене

Автор: ПИК
Дата
Дата
7980
Коментари
1
Проф. Донка Байкова: Безвредни подсладители няма!

Безвредни подсладители няма! Изкуствените подсладители, докато са още в устната, подават сигнал на мозъчните центрове за сладкия вкус, който е навлязъл. Те реагират и изпращат сигнал към панкреаса да отдели инсулин, който да се справи с глюкозата. Това каза проф. Донка Байкова в студиото на телевизия „България он ер”.

Тя допълни, че инсулинът остава разочарован, защото той е излят излишно, тъй като неговото предназначение е да метаболизира глюкозата, а течността в подсладителите е по-скоро аспартам или нещо друго.

Експертът по хранене и диетика каза, че откакто американците въведоха "Light" напитките, те стават все по-проблемни по отношение на свръх теглото. По думите й - в САЩ групите са две - едни са много дебели, а другите много слаби.

"Ако консумираме много захар и станем по-пълни, ние няма да имаме проблем само с визията, а и със сърдечното здраве. Това ще доведе до висока кръвна захар, холестерол", каза проф. Байкова.

Като съвет за здравословно хранене, експертът посочи консумирането на по-лека храна. 

"3 дни консумация на плодове и зеленчуци е препоръчителна, но, за да не се усеща като наказание не е нужно те да бъдат само сурови, може да се приготвят печени и варени", отбеляза тя.

Като още един важен съвет, към който проф. Донка Байкова насочи е максимално да се лишим от нитратите.

"Те влияят като причиняват дискомфорт в стомашно-чревния тракт и хората реагират с подуване в стомаха, дори болки в него или в червата", обясни тя.

Още по темата
Проф. Донка Байкова с важно предупреждение за постите
Часовник
12:43
Рязката промяна на модела на хранене може да стресира организма, предупреждават специалисти. Специалистът по хранене и диетика проф. д-р Донка Байкова и нутриционистът и инструктор по йога и веган...
Напиши коментар »
(1)
1
Хайде,сложете някоя друга от т.н."специалист по хранене".Тази бабичка като че ли е захапала лимон,отяде ми се.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уютно е на всички, ползващи се с благоразположението ви в началото на периода, но горкò на онези, стоящи в периферията на интересите ви. Не се колебайте да отстоявате истината във вторник и запазете достойнството си, като не се поддавате на провокатори. Бизнес делата ви ще се развиват според очакванията в сряда, без изненади и удари под кръста. Материалната осигуреност ще ви подтикне към разширяване на дейността, правейки удачни вложения. Бъдете достъпни и се радвайте на хубавите мигове, с които животът щедро ще ви дари.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

Шефът на хотела върви по коридора и чува от една стая пеене. Обажда се на рецепцията:
- Вие връчихте ли сметката на клиента от 108-а стая?
- Да.
- А защо пее тогава?
- Не пее той. Опяват го.