Проф. Константинов сензационно пред ПИК: Колкото по-голям заем вземем, толкова по-добре. Дълговете в света не се връщат

ЧАС ПИК

Проф. Константинов сензационно пред ПИК: Колкото по-голям заем вземем, толкова по-добре. Дълговете в света не се връщат

83805
на 21.02.2015
Проф. Константинов сензационно пред ПИК: Колкото по-голям заем вземем, толкова по-добре. Дълговете в света не се връщат

Финансовата система ще се срине, в момента се печатат хартийки, казва професорът по математика

Последвайте ни в Google News Showcase

Скандали се вихрят в държавата след искането на правителството за заем от 16 млрд. лева. Коалиционните партньори на ГЕРБ - Патриотичният фронт и АБВ, отказаха да подкрепят предложението. Опозицията също е против. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров каза от парламентарната трибуна, че може да намери не 16 млрд. лв., а 66 млрд. лв., но при "незаробващи, като заема от правителството условия". Лидерът на АБВ Георги Първанов пък обясни отказа партията му да подкрепи тегленето на заема с мотива, че липсва прозрачност и информация как ще стане това. 

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Бойко Борисов намекна, че ако не го подкрепят, може да подаде оставка. Той обвини политическите си опоненти, че нямат минимална финансова компетентност, за да разберат, че заемът е изключително нужен.

Потърсихме математика проф. Михаил Константинов за мнение за финансовите последици за държавата от евентуалното изтегляне на заема.

Интервю на Албена Борисова

- Нужен ли ни е този заем, проф. Константинов? Ще го плащаме ли поколения наред, както ни плашат политиците?

- Колкото повече пари вземем, толкова по-добре. Ясно е, че дългът няма да се връща. Никой никъде не си връща дълговете. Средната задлъжнялост на жител на земята е 150 хил. евро. Общо в света дългът е 1000 трилиона евро. Тези пари няма как да се връщат. 

- Как се живее на кредит? Възможно ли е това наистина?

- САЩ печатат ценни книжа за 2 трилиона долара. Отскоро Европа печата пък по 1 трилион евро годишно. И този процес се ускорява. Всички държави са задлъжнели до ушите. Нашият дълг е десет пъти по-малък от японския. Германия пък има три пъти по-голям борч от нашия. Гърция е горе-долу като нас. Но на нея ще й дадат 5 млрд евро, защото иначе не може да си плати пенсиите и заплатите. И е ясно, че тя няма да връща парите. На този фон тези наши 16 млрд евро са смешна сума.

- Да ви разбирам ли, че парите се обезценяват?

- Абсолютно. Печатат се хартийки. Напечатаната финансова шума надвишава 100 пъти материалните активи. 

-  Много страшни неща говорите. Така не може да бъде до безкрайност?! 

- Говоря истината. Някой икономист ще ви спести тези подробности. Но е точно така. Финансовата система ще гръмне в един момент. Не се знае кога ще стане. Но това е бъдещето. Представете си един чайник. Напълнете го с вода. Запушете му всички дупки и го сложете на котлона. Но трябва да излезете от стаята. Защото водата ще ври, ще ври и най-накрая ще избухне и ще срине стаята и даже къщата. 

- Имам чувството, че ми говорите за края на света?

- Спомнете си времето на правителството на Жан Виденов. Тогава с една заплата можехме да си купим седем хляба и едно кебапче. Ами ще се случи нещо страшно. Войните ще ни се сторят нищо и половина. 

- Има ли изход?

- Материалните активи са налице. Къщата си е къща, колата си е кола. В тях всъщност е богатството. Когато гръмне финансовата система, баба Гинка от Гинци ще се окаже по-богата от Бил Гейтс. Защото тя има буркани със зимнина в мазето. А Бил Гейтс има милиарди в банката. Но тях вече ги няма. Ще ви разкажа един виц, който много добре илюстрира ситуацията. Живели двама братя. Единият бил много богат - имал кораби. Другият бил бедняк, спял под моста. Станала буря, унищожила корабите на богатия. Останал му само един. Като разбрал това, човекът умрял от мъка. Намерили бедняка и му казали, че наследява един кораб. Той пък като разбрал колко е богат, толкова се развълнувал, че умрял. Трябва да си живеем живота, да хапваме вкусно, да си намерим истински партньор в живота и да се радваме на това, което имаме. 

- Да се върнем на нашия заем. Каква е прогнозата Ви?

- Хипотезата ми е, че коалиционните партньори на ГЕРБ ще го подкрепят. Те се държат сега така, защото още не са консумирали всичко от властта. Истината е, че всички в момента се правят на мъже заради местните избори.

- От Патриотичния фронт казаха, че са обидени на ГЕРБ, че не са назначени във властта техни хора, включени в списъка от времето на коалиционните споразумения?!

- Точно това им е проблемът. А на Бойко не му пука. И да има нови избори, пак той ще ги спечели и ще вземе повече проценти. Сегашният парламент е уникален с толкова много партии. В следващия ще влязат четири. 

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ В ПИК TV! Приключиха лидерите на ППДБ с ТОВА ИЗКАЗВАНЕ в парламента (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ В ПИК TV! Приключиха лидерите на ППДБ с ТОВА ИЗКАЗВАНЕ в парламента (ВИДЕО)
ново
Днес: 95
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК