БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Проф. Станислав Станилов: Най-после ще се реши проблемът с археологическите разкопки

Само в ПИК
Проф. Станислав Станилов: Най-после ще се реши проблемът с археологическите разкопки
Автор: ПИК
Дата
Дата
2788
Коментари
2
Проф. Станислав Станилов: Най-после ще се реши проблемът с археологическите разкопки

"С промените в Закона за обществените поръчки проблемът с теренните археологически изследвания ще бъде решен", твърди  заместник-председателят на парламентарната група на „Атака” археологът проф. Станислав Станилов, съобщава "Фокус".

„Досега имаше много голям проблем, защото чиновниците в Агенция „Пътна инфраструктура”, в регионалното министерство и в Агенцията по обществени поръчки, като от Агенцията по обществени поръчки тръгна цялата работа, претендираха, че теренните археологически проучвания не са наука по смисъла на чл. 4 на Закона за обществените поръчки, който казва, че научните изследвания не подлежат на обществени поръчки”, заяви проф. Станилов.

„Те претендираха археологическите разкопки да се дават на обществени поръчки, за да приберат по-голямата част от парите и, както се казва, да ги използват за други цели и ние не разсъждаваме за какви са предвидени тези средства и да ни се вържат ръцете, да се ограничават проучванията, да се разрушават паметници при инфраструктурата и прочие. Обаче сега една добавка в този закон, която беше гласувана в комисията с пълно мнозинство и в парламента с пълно мнозинство, казва, че научните изследвания не подлежат на обществена поръчка, включително теренните археологически проучвания. Това не е много умно направено, защото никой не е казвал, че теренните археологически проучвания не са наука”, заяви депутатът. По думите му Европейската конвенция за опазване на археологическото наследство на Европа, която е ратифицирана от българския парламент, казва, че археологическите изследвания на терените на Европейския съюз трябва да се правят изключително с научни методи, научни средства и строго да се санкционират всякакви нарушения.

„Обаче нашите чиновници и хората, които не разбират и, според мен, това е от простотия, настояваха и непрекъснато се занимаваха с това да ни убеждават. Даже предишният шеф на Агенция „Пътна инфраструктура” непрекъснато пледираше, че това не е наука и че той знаел кое е наука, независимо от постоянните цитирания на международната конвенция. Затова всички народни представители – и опозиция, и управляващи се съгласиха с тази поправка, която аз внесох, и я гласуваха. Мисля, че с това проблемът ще бъде решен”, подчерта проф. Станислав Станилов.

Напиши коментар »
(2)
1
А съд за преждеседевшите чиновници, които са отричали на археологията качеството й на наука? М????
2
абе тоя изкуфел фашизоид кога ще си го завре
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През следващите две седмици преминавате през своеобразен кръстопът, малка криза, която променя условията на живот или вашето отношение към него. Това засяга в по-голяма степен мартенските Овни и родените в началото на април. Пикът на така формираната тенденция в живота ви съвпада с дните на пълнолуние. След него мнозина ще забележат, че животът им тече по малко по-друг начин. Или нещо се е случило в семейството, или длъжността ви е променена, или се е обновило имуществото ви. Каквото и да е, за вас сега е важно да запазите лицето и репутацията си.
ВИП рожденици
Бранимира Антонова
Бранимира Антонова
първата "Мис България" (1967 г.)
Явор Хайтов
Явор Хайтов
политик
Става на: 48 години
Мутра се бие по главата, скубе си косата и нарежда:– Требаше да слушам баща си, като бях млад… Ах да се е… Що не го слушах бащами… Трябваше…Вижда го негов колега и пита:– К’во, бе Тиква, к’во толкова ти казваше баща ти, като беше млад?– Е.а ли го, нали това ти разправям, че требваше да го слушам….