БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Проф. Тодор Кантарджиев: Комарите през тази година намаляха

Само в ПИК
Проф. Тодор Кантарджиев: Комарите през тази година намаляха
Автор: ПИК
Дата
Дата
2527
Коментари
0
Проф. Тодор Кантарджиев: Комарите през тази година намаляха

Какви рискове крият летните вируси за здравето ни, кои са най-честите симптоми при летните вируси, колко опасни могат да бъдат тигровите комари,това обясни в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в София.

"Комарите в нашата страна не разпространяват много заболявания. Западнонилската треска е дошла у нас през Румъния през 90-те години, където в 1997 г. има епидемия от енцефалит, причинен от вирус, виреещ в Судан. Това обаче се разбира едва на следващата година, когато такава епидемия настъпва в САЩ. Проф. Кантарджиев обясни, че ако сто души бъдат ухапани от такъв комар - вирусоносител, 80 ще развият имунен отговор и няма да разберат, че у тях има вирус. Едва 0.6 % от ухапаните и заразени от заразен комар могат да развият мозъчното възпаление", каза проф. Кантарджиев.

"Но тъй като и при нас може да има такива комари, трябва да се намали рискът от ухапване. Най-ефективните мерки срещу комарите са докато те са във водата, преди да се разлистят дърветата", отбеляза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Тази година няма много комари", успокоява ни проф. Тодор Кантарджиев.

Що се отнася до кърлежите и опасността, която те носят, професорът препоръчва след изваждането на кърлежа да се вземе 1-2 дози антибиотик, като сигурно средство срещу евентуална зараза от бактериалните заболявания лаймска болест и марсилска треска, които се проявяват до 20-30 дни след ухапването.

Още по темата
Проф. Кантарджиев с добра новина: Няма опасност от разпространение на вирусите Ебола и Зика в България
Часовник
18:05
Аз не се поддавам на внушенията от различни международни институции да обръщаме внимание на Зиката, а да не обръщаме на нашите си болести. Можем да си приказваме за Зиката много дълго време, но...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Нидал Алгафари
Нидал Алгафари
режисьор, продуцент
Става на: 52 години
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски
финансист, бивш управител на БНБ и министър на финансите
Става на: 69 години

Минава кола, от прозореца на която виси младеж и крещи: "Дипломирах се, педалиии!" Веднага става ясно, че минава образован човек.