Психолог: Натрупаното напрежение в ежедневието ни води до проява на агресия

Само в ПИК
Психолог: Натрупаното напрежение в ежедневието ни води до проява на агресия
Автор: ПИК
Дата
Дата
2372
Коментари
1
Психолог: Натрупаното напрежение в ежедневието ни води до проява на агресия

Натрупаното напрежение в ежедневието ни, често води до проява на агресия, каза пред Радио „Фокус“ – Пирин психологът Бисера Борисова. Според нея отговорността за поведението ни обаче си е само наша. „Има фактори, които биха могли да ни провокират към агресивно поведение, но тук идва моментът на самоосъзнаването и самоконтрола. Много е важно да разберем как определени ситуации влияят върху нас, за да си изградим един здрав механизъм на самоконтрол. Това обаче може да се случи само ако опознаем добре себе си и разберем кое ни дразни, кое ни кара да се чувстваме агресивни, да чувстваме гняв и раздразнителност“, каза още Борисова. Тя подчерта, че невинаги е възможно да се справим сами с подобни проблеми, затова е добре да потърсим информация или да прибегнем до консултация със специалист.

„Важно е да се научим да изразяваме емоциите си по един ненараняващ начин за околните, тъй като – да, емоциите възникват в нас, но ние може да контролираме тяхното проявление. Добре е да се говори за това, което ни дразни и това, което ни кара да не се чувстваме добре. Може да направим това с нашите близки и приятели или със самия човек, който предизвиква в нас тези състояния на гняв. Отново искам да подчертая, че това трябва да става по един ненараняващ начин и в никакъв случай да не е в състояние на афект, да не е свързано с обвинения, с обиди. Като пример мога да посоча, че трябва да се говори от първо лице, тоест: „Аз се чувствам зле, когато ти постъпваш по определен начин“. По този начин ние може да накараме човека срещу нас да осъзнае какво довежда нас в това състояние и евентуално ако реши, защото това вече е негов личен избор – да направи някаква корекция в себе си“, коментира Борисова.

Още по темата
НЯМА КРАЙ! Детската агресия продължава, 14-годишни смазаха от бой братче и сестриче на 6 и 8 години
Часовник
09:05
Пореден случай на детска агресия, този път в Ямбол. Момчета на 14 години биха братче и сестриче на 6 и 8 години, защото ги дразнели. Момичето е с хематом на главата и със съмнения за комоцио,...
Напиши коментар »
(1)
1
НО ЗА НЕЯ СПЕЦИАЛИСТИТЕ МЪЛЧАТ. По данни на световната статистика ДЕФИЦИТЪТ НА ЙОД е главната, най-разпространена причина за мозъчни увреждания и нарушаване на психичното развитие, най-честата причина за умственно изоставане и психични разстройства. Може би заради това главен символ на Международния съвет за контрол на йоддефицитните заболявания (ICCIDD) се явява човешкият мозък. Редица ИЗВЕСТНИ ЕНДОКРИНОЛОЗИ считат, че хипотиреозата предизвиква нервните разстройства и емоционалния стрес. Докторът на мед.науки H.F.Stoll отбелязва следните симптоми, които са характерни и за хипотиреозата: раздражение, мнителност, разсеяност, отслабване на паметта, остри безпокойства, стрес, депресия, АГРЕСИЯ. ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА е най-голямата ендокринна жлеза, една от най-главните жлези с вътрешна секреция, за пълноценната дейност на която е нужен ежедневно постъпващ йод. От момента на раждане – 90-120 мкг (за недоносените двойно повече), 120-150 за ученици, 150-250 – за възрастни, бременни и кърмещи жени. За безопасна се счита ежедневна доза от 1000 мкг йод. Японците с храната си приемат ежедневно до 13 000 мкг. Хората с активна и пълноценно работеща ендокринна система са благородни, порядъчни, с проява на любов и внимание към близките – качества, които все по-често отсъстват в съвременното общество
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Виктор Николаев
Виктор Николаев
журналист, тв водещ
Става на: 38 години
Илиана Беновска
Илиана Беновска
журналист
Никола Спасов-Мастиката
Никола Спасов-Мастиката
футболист, треньор
Става на: 59 години
Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска
оперна певица

На прием жена укорява мъжа си:
- Вече за десети път отиваш до бюфета и си наливаш питие. Какво ще си помислят хората за теб?
- Могат единствено да ме съжаляват. Всеки път казвам, че е за теб...