Психолог: Натрупаното напрежение в ежедневието ни води до проява на агресия

Само в ПИК
Психолог: Натрупаното напрежение в ежедневието ни води до проява на агресия
Автор: ПИК
Дата
Дата
2081
Коментари
1
Психолог: Натрупаното напрежение в ежедневието ни води до проява на агресия

Натрупаното напрежение в ежедневието ни, често води до проява на агресия, каза пред Радио „Фокус“ – Пирин психологът Бисера Борисова. Според нея отговорността за поведението ни обаче си е само наша. „Има фактори, които биха могли да ни провокират към агресивно поведение, но тук идва моментът на самоосъзнаването и самоконтрола. Много е важно да разберем как определени ситуации влияят върху нас, за да си изградим един здрав механизъм на самоконтрол. Това обаче може да се случи само ако опознаем добре себе си и разберем кое ни дразни, кое ни кара да се чувстваме агресивни, да чувстваме гняв и раздразнителност“, каза още Борисова. Тя подчерта, че невинаги е възможно да се справим сами с подобни проблеми, затова е добре да потърсим информация или да прибегнем до консултация със специалист.

„Важно е да се научим да изразяваме емоциите си по един ненараняващ начин за околните, тъй като – да, емоциите възникват в нас, но ние може да контролираме тяхното проявление. Добре е да се говори за това, което ни дразни и това, което ни кара да не се чувстваме добре. Може да направим това с нашите близки и приятели или със самия човек, който предизвиква в нас тези състояния на гняв. Отново искам да подчертая, че това трябва да става по един ненараняващ начин и в никакъв случай да не е в състояние на афект, да не е свързано с обвинения, с обиди. Като пример мога да посоча, че трябва да се говори от първо лице, тоест: „Аз се чувствам зле, когато ти постъпваш по определен начин“. По този начин ние може да накараме човека срещу нас да осъзнае какво довежда нас в това състояние и евентуално ако реши, защото това вече е негов личен избор – да направи някаква корекция в себе си“, коментира Борисова.

Още по темата
НЯМА КРАЙ! Детската агресия продължава, 14-годишни смазаха от бой братче и сестриче на 6 и 8 години
Часовник
09:05
Пореден случай на детска агресия, този път в Ямбол. Момчета на 14 години биха братче и сестриче на 6 и 8 години, защото ги дразнели. Момичето е с хематом на главата и със съмнения за комоцио,...
Напиши коментар »
(1)
1
НО ЗА НЕЯ СПЕЦИАЛИСТИТЕ МЪЛЧАТ. По данни на световната статистика ДЕФИЦИТЪТ НА ЙОД е главната, най-разпространена причина за мозъчни увреждания и нарушаване на психичното развитие, най-честата причина за умственно изоставане и психични разстройства. Може би заради това главен символ на Международния съвет за контрол на йоддефицитните заболявания (ICCIDD) се явява човешкият мозък. Редица ИЗВЕСТНИ ЕНДОКРИНОЛОЗИ считат, че хипотиреозата предизвиква нервните разстройства и емоционалния стрес. Докторът на мед.науки H.F.Stoll отбелязва следните симптоми, които са характерни и за хипотиреозата: раздражение, мнителност, разсеяност, отслабване на паметта, остри безпокойства, стрес, депресия, АГРЕСИЯ. ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА е най-голямата ендокринна жлеза, една от най-главните жлези с вътрешна секреция, за пълноценната дейност на която е нужен ежедневно постъпващ йод. От момента на раждане – 90-120 мкг (за недоносените двойно повече), 120-150 за ученици, 150-250 – за възрастни, бременни и кърмещи жени. За безопасна се счита ежедневна доза от 1000 мкг йод. Японците с храната си приемат ежедневно до 13 000 мкг. Хората с активна и пълноценно работеща ендокринна система са благородни, порядъчни, с проява на любов и внимание към близките – качества, които все по-често отсъстват в съвременното общество
Вашето мнение
Код за сигурност:
Одобрявате ли акциите на Валери Симеонов в нощните заведения на Слънчев бряг?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
През тази седмица се осланяйте на шестото си чувство. Това ще ви помогне да се справите с обстоятелствата в професионален, в материален и в личен план. Не се поддавайте на емоциите си в петък. Дразнители няма да ви липсват, някой ще се опита да ви извади от равновесие, което може да доведе до грандиозен скандал. През почивните дни се насочете към изясняване на въпроси, които се отнасят до членовете на семейството ви. Много от вас ще имат потребност да постигнат пълен синхрон между делничното и личното. Опитайте се да избягвате двойните връзки, особено ако сте трайно обвързани в любовта.
ВИП рожденици
Венко Евтимов
Венко Евтимов
поет
Става на: 62 години
Вера Чалъкова
Вера Чалъкова
главен редактор на в. "Ретро"
Цветелин Атанасов (Цецо Елвиса)
Цветелин Атанасов (Цецо Елвиса)
рок певец
Става на: 46 години

Цигулар се приближава тактично до двойка в елитен ресторант:
- Добър вечер! Вие ли поръчахте Паганини за дамата си?
- Бааааааааа, я съм й викнал свинско със зеуе!