ПЪЛЕН ШАШ! Холандски експерти шокирани от София! Защо колите са на повърхността, а хората – под земята...

Само в ПИК
ПЪЛЕН ШАШ! Холандски експерти шокирани от София! Защо колите са на повърхността, а хората – под земята...
Автор: ПИК
Дата
Дата
31938
Коментари
9
ПЪЛЕН ШАШ! Холандски експерти шокирани от София! Защо колите са на повърхността, а хората – под земята...

От велосипеда си преди година посланикът на Холандия Том ван Оорсхот отправи толкова сериозно дипломатическо послание, като това че Холандия няма намерение да допусне България в Шенген заради недоверието в съдебната ни система.

Година по-късно той доведе в столицата ни признати холандски урбанисти и ги срещна с експерти от Столична община. След лекцията си Роб ван дер Биджл и Мориц Казрдозо  заедно с екипа ни се съгласяват за кратка разходка из София – за да ни разкажат какво биха променили в ключовите места в нашата столица, ако те решаваха, предава Би Ти Ви.

Кардозо би реорганизирал кръстовището с безконфликтно преминаване по коритото на реката: „Ако това е възможно, бих направил много полегата рампа, по която е лесно да се кара и при спускане и при изкачване, и така ще направя велосипеден път, който минава до реката. Това ще е атрактивен, забавен маршрут, който ще привлича хора”.

 Холандците предлагат на първо време велосипедистите да имат достъп до пътя, защото велоалеята е „безкрайно неудобна”.

Какво е необходимо, за да се развива велосипедния транспорт? Според урбанистите на първо място трябва този метод на придвижване да е безопасен, а на второ – атрактивен. Това няма как да стане, когато трябва да носиш колелото си по стълби.

„Колите тук имат приоритет, почти буквално над всички. Ние не сме срещу колите, ние сме срещу пренебрегването на хората, които използват други средства за придвижване”, коментира Роб Ван дер Биджл. Според него на кръстовищата трябва да има тунели за колите, а не подлези за хората.

Разходката ни с холандските урбанисти стига до скоро ремонтирания бул. „Витоша”. Те смятат, че той е пример за несправедливо разпределение на пространството – този път заради велоалеята на тротоара, която създава дискомфорт на пешеходците.

Може ли инфраструктурата да промени културата? Как да накараме хората да слязат от колите си? Холандците имат отговор: „Ако вниманието на хората по-често се насочва към проблемите на замърсяването, климатичните промени и влиянието на това върху здравето им, да, това ще промени и мисленето им.  Всички искат да са здрави.  Това е по-важно за всеки един човек от това да се придвижва с кола в града”

Напиши коментар »
(9)
1
СЕЛСКИТЕ МУТРИ ДЕТО ДОЙДЕХА ДА СА УПРАВНИЦИ ТУКА У СОФИЯ ТОЛКО СИ МОГАТ , НЕ Е ЛЕСНО ДА СИ ШИБАН СЕЛЯНИН МУТРА ПРИ ТОВА, ОТНОСНО ВЕЛОАЛЕЙТЕ,МАРКИРАНИ С НЕКВИ ГНУСНИ ПЛАСМАСИ КОЛЧЕТА И БИБУНИ,ТАКА НЕ СТАВА ЗИМАТА СНЕГОРИН НЕ МОЕ ДА ГИ БАРНЕ ТИЯ МЕСТА,ЗАРАДИ ПЛАСТМАСОВИТЕ ИДИОТИИ ЗА ДА НЕ ГИ ИЗРИНЕ,ОБРАЗУВАТ СЕ ПРЕСПИ, АБЕ ОДЕТЕ СИ НА СЕЛО БЕ СЕЛЯЦИ НЕЩАСТНИ
2
И тея не са много в час. Да сложат табели за улиците, да номерират къщите и блоковете най напред.
3
След като общината си нае селски архитект, защо да не ги съветват съмнителни урбанистчета. Или е начин да се изсмучат още пази за псевдоконсултации. Не е ли в София ВИАС , сега УАСГ, не създава ли строителни инженери магистри и архитекти магистри? Е, нямат съмнителнилния образователен ценз на чуждестранни урбанистчета-надувки. Не случайно чиновниците са се сдушили с посланник българомразец, те като провинциалистчета просто мразят града ни.
4
Тука всичко е баровци и мацки и с яки връзки в Съдебната Система
5
Направих един експеримент за да разбера колко са селяните в София. Застанах пред един блок 418 в ж.к. Младост 4 и започнах да питам минаващите, биха ли ми казали, къде е блок 418. От 100 човека само двама ми отговориха, ето го до вас e.
6
Какво доказваш с този експеримент?Аз живея 65 години в София и знам само моя блок и номерата на още един-два около. мен
7
Екстра е Софето бе не го пипайте стига простотии.Урбанизация кви са тия пе.алски науки.Кой за бога може да стане урбанист освен някой пе.ал!
8
София,столица на шопите.
9
Баце това го създаде Бай Тошо и недей да забъркваш ДНЕШНИТЕ управници къде си видял да се строй първо гараж и тогава нагоре жилища и това е от 40-50 г което продължава и сега но тези не са виновни.И ако обичаш хвани пътя за Връшка чука да изнасяш тези лекции във Оремага там поне ще те слушат до захлас селските пияници,АЙДЕ У ЛЕВО така ли казваше на опонентите си.А щях да забравя Снегорина може да го разположеш във спалнята под Цървулите.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Албена Вулева
Албена Вулева
тв водеща
Иван Иванов
Иван Иванов
актьор
Става на: 66 години
Киркор и Гарабед попаднали на самотен остров. Киркор си води дневник:Ден 1: скукаДен 2: голяма скукаДен 3: ужасна скукаДен 4: космическа скукаДен 5: Гарабед взе да ми харесваДен 6: Гарабед все повече ми харесваДен 7: Гарабед ме изпревари