Вход
София
Времето в София 9 o C

ПЪРВО В ПИК! Вежди Рашидов отговори на Стефан Цанев след скандала с ордена - ето как реагира министърът на културата

ПЪРВО В ПИК! Вежди Рашидов отговори на Стефан Цанев след скандала с ордена - ето как реагира министърът на културата

на 09.01.2017
3017
45
ПЪРВО В ПИК! Вежди Рашидов отговори на Стефан Цанев след скандала с ордена - ето как реагира министърът на културата
Автор: ПИК
09.01.2017
45
3017

Министърът на културата Вежди Рашидов отговори на поета Стефан Цанев по повод разпространено днес в медиите отворено писмо от именития драматург и писател. Цанев отказа да приеме орден "Златен век" от министерство на културата, тъй като такъв имал и Димитър Иванов, чието мнение потърси първо ПИК.

Ето какво отговори и министърът на културата по повода. 

"Скъпи Стефане,

Нека да ти честитя твоя 80-годишен юбилей, като искрено ти желая дълъг и пълен с творчество живот.

Аз разбирам, че естественото място на твореца е публичната среда и благодарение на медиите разбрах за твоите вътрешни терзания. Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо. Но в случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен.

Така че, скъпи приятелю, няма още факт, а едно нещо може да се приеме или откаже, когато е факт. Когато такова предложение дойде при мен за подпис и ти си съгласен, аз с удоволствие ще го подпиша. Но тук ще кажа, че в близкото минало подписах една награда и то с голямо удоволствие – лично мой избор бе ти да бъдеш награден с Националната награда „Христо Г. Данов“, заедно с парични средства. Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш.

А колкото до Димитър Иванов, хубаво е, че мога чрез теб да разясня как се раздават в една демократична институция награди.  За него пристигнаха предложения от музеи и университети. Тези предложения постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава. Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов? А за раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. Явно това не възбужда страстите на хора, които обичат да се героизират.

От уважение към теб и към твоето творчество ще си позволя да ти напомня, че ако има потърпевш, и то сериозно, от тази система, за която ти негодуваш, то това съм аз - от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре. Поради същото уважение искам да те уведомя, че никога не съм бил член на БКП, не съм бил доносник в службите на ДС, не съм бил член на БСП, ДПС, на ГЕРБ и която и да е друга партия  и в творчеството си нямам нито едно произведение, което да е във възхвала на който и да е режим.

Скъпи приятелю,

Още веднъж ти желая най-искрено честит юбилей, много творчески успехи и не на последно място – здраве, чиято цена аз вече добре знам. Честит празник, Поете!

Вежди Рашидов

Сподели:
Напиши коментар »
(45)
1
Евалла, Веждичка. Ти си най-големият българин.
2
Великан в литературата и малчуган в скулптурата. Това е разликата между Стефан Цанев и Вежди Рашидов!
3
МНОГО ЧОВЕЧЕН, ГОЛЯМ СВЕТОВНОПРИЗНАТ ТАЛАНТ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЕРУДИРАН. БЪДИ ЖИВ И ЗДРАВ.....ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ НА КОМУНЕТО-ПОЕТ
4
НЕ Е ДОБРЕ ВЕЖДИТО ДА СЕ ИЗВЪРТА КАТО К.РВА, ЗАЩОТО И ЗА МАЛКИТЕ ДЕЦА Е ЯСНО, ЧЕ ЩОМ СТЕФАН ЦАНЕВ ОТКАЗВА НЕЩО ЗНАЧИ ИМА ТОЧНА ИНФОРМАЦИЯ КАКВО СЕ ГЛАСИ ЗА НЕГО. ОЩЕ ПОВЕЧЕ ТАЗИ НАГРАДА ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЧИ УТРЕ И НЯМА НОРМАЛЕН ЧОВЕК ДЕТО ДА НЕ Е НАЯСНО, ЧЕ ЦАНЕВ Е ПРЕДУПРЕДЕН. А ТОВА, ЧЕ ВЕЖДИ НЕ Е БИЛ НИКАКЪВ ДОНОСНИК И ПРОЧИЕ НА ДС НЯМА НУЖДА ДА ГО КАЗВА, ЗАЩОТО ТОЙ САМ СЕ НАРЕЧЕ "МУЛТАК", А ВСИЧКИ ЗНАЯТ, ЧЕ ИЛИЯ ПАВЛОВ Е БИЛ СЛУЖИТЕЛ НА ДС. ТОВА РАЗБИРА СЕ НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ НЕПРЕМЕННО ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ НА ДС СА ПРЕСТЪПНИЦИ. И ВМЕСТО ВЕЖДИТО ДА ПРИЕМЕ СПОКОЙНО ТОЗИ ОТКАЗ, ТОЙ ЗАПОЧВА КАТО ВОЖДА СИ МУТРАТА БУДА ДА ИНФОРМИРА ЦАНЕВ, ЧЕ ПРЕДИ ТОВА ЛИЧНО Е ПРЕДЛОЖИЛ НЕГО ЗА НАГРАДА И ДАЖЕ ИМАЛО И ПАРИЧНА НАГРАДА, А НИЕ ТРЯБВАШЕ ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ЦАНЕВ Я Е ПРИЕЛ С РАДОСТ. ТЪПО И ПО МУТРЕНСКИ ОТПРАВЯНЕ НА ОТГОВОР НА ЕДИН ОТКАЗ ОТ НАГРАДА, САМО ЗАЩОТО Е ЗАСЕГНАТО ЕГОТО НА МИНИСТЪРА И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МУТРАТА.
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Поклон пред Поета!
7
Браво на Стефан Цанев! Бих запитала Вежди Рашидов какъв е приносът на Митьо Гестапото за бълг. култура????? Такива ретроградни личности трябва да се заклеймяват, а не да се награждават и да се кичат с академични титли!!!!!!!
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
при първото правителство на Филип Димитров, при второто правителство на Иван Костов, някои бръкнаха в "досиетата" и " унищожиха" нещо. Все някъде е останало нещо. Най-много плюят, тези които си мислят, че няма следи от техни "действия в служба на народната власт" . Да не ги изненадат с нещо, което не са очаквали...
10
повече от 1 000 000 са подписали декларация, че ще служат на ДС
11
Как не ви омръзна да се ядете за едната гола слава!? Как не ви омръзна ?!
12
И вървят чекисти - с остри профили и внимателен анфас, в Москва и София - невидими фронтове по улиците, навсякъде, в самите нас…
13
Да говориш скучно за комунизма - значи да говориш против комунизма. Да пишеш скучно за партията - значи да пишеш против партията. Скучната агитаСкучната агитация е контраагитация!* Мятам се в този бетонен ковчег и в гроба си ще се мятам - заклевам ви до последния човек, до последния комунист на земята: Не говорете скучно! По-добре мълчете!ция е контраагитация!
14
Вежди е прав . нЕ МОЖЕШ ДА ОТКАЖЕШ НЕЩО , което не ни е дадено. сега няма и да му я дадат...
15
....... Да ни изрицитира и поэтични слова,негови естествено писани в прослава на Партията и строя който в края на краищата го направиха това за което сега се бие в гърдите и не е зле да прояви малко повече скромност за да не го запомним като СОРОСкия храненик Йоран Радичков!
16
Много е конфузно да откажеш нещо, което не ти е предложено! Веждито къде завоалирано, къде по - явно, казва доста истини, но ще го разберат хора, които могат да четат между редовете! Прав е, че не е възхвалявал нито един режим! За разлика от някои други!!! Явно те разчитат на късата памет на хората!
17
Вежди Рашидов лъже като дърт циганин, че не било одобрено даването на наградата на Стефан Цанев. Дори е официално обявено още преди няколко дни на правителственият сайт на Министерството на културата! Тоя е истински циник и достоен мулташки манипулатор и лъжец! Защо се гавриш бе!? Ето линкът: http://mc.government.bg/newsn.php?n=5827&i=1
18
Както е казал Соломон ..и ти си прав ,и ти си прав ! Вежди е искрен ,макар и с лека доза на заслужен сарказъм,а колкото до Стефан ще Ви препоръчам да прочетете последната книга на Валентин Карамански. Ще прочететe за великия репресиран демократ Радой РАЛИН И ДРУГИ ПОДОБНИ,КОЙТО НИКОГА НЕ СА ОТКАЗВАЛИ СОЧНИ ХОНОРАРИ ,ДОРИ СА МОЛИЛИ ЗА ТАКИВА ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ И НЕМУ ПОДЧИНЕНИ .. НЯМА ХИГИЕНА В ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ НАШИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ. В ТАЗИ СИТУАЦИЯ ПО-ДОСТОИНИ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ВЕЖДИ И МИТКО ИВАНОВ,КОЙТО ИМА МНОГО ПРОФЕСИОНАЛНИ АНАЛИЗИ ЗА БЛИЗКИ ИСТОРИЧЕСКИ СЪБИТИЯ. ИНАЧЕ И ДНЕС НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ ИМАТ ...НЯКАКВО ШЕСТО УПРАВЛЕНИЕ.ПРИМЕРИ КОЛКОТО ИСКАШ ! !
19
щом ГЕСТАПОТО е там,значи вече е мръсно
20
Със съпротива срещу властта започна новият сезон в Народния театър. Първата премиера е срещу премиера. В „Процесът против богомилите“ виждаме Бойко Борисов като еманация на покварата във властта. Пиесата на Стефан Цанев обхожда 10 века и обобщава: Играта се повтаря. Оправданието от Средните векове „Аз съм царят“ днес звучи различно – властелинът повтаря отчаяния рефрен на народа: Бедни сме, крадат ни, престъпността е навсякъде… https://clubz.bg/27735-bojko_borisov_%E2%80%93_car_v_narodniq_teaty
21
Вежди не е разбрал, защото Диана Дамянова е решила да награди поета, а не е уведомила Рашидов. А трябва ли???
22
И поетите вече не приемат ,,гола'' награда, непридружена с парична еквивалентност! Вежди неслучайно напомня предишната награда на Цанев, приета с огромна. благодарност от него!
23
Почит и към Стефан Цанев и Вежди Рашидов.И двама та са достойни български граждани.Тежко е да гледаш спор за уреден скандал.Който не е чел Български хрони ки на Цанев не познава историята на България докумен тирана за времето преди и след 9 септември 1944 г. Стефан Цанев и Димитър Иванов са плюс и минус в обществото.Демократ и диктатор са несъвместими. Та това е генерално противостоене което е и ще бъде за винаги.И който не го разбира жалко за него.
24
Мултак на Републиката раздава медали,уууааууу
25
Multaka si pribra parite ot KTB. Samo tozi fakt e dostatachen za mafiotskoto mu poveenie.
26
Аз пък ако бях истински демократ щях да се разведа с Доротея Тончева, защото тя се снимаше в мръсни комунистически филми като "Черните ангели". Господин Цанев, започна да преиграваш. А иначе много те уважавам.
27
Вежди удари полицай когато беше в СОС и за награда вместо затвор стана министър-факт!Вежди си е чист Ценко Чоков.Браво на Стефан Цанев за отказа.
28
Веждито - доказан мултак и абсолютно недоразумение като министър на културата! Стефан Цанев - доказан поет, писател и драматург! Един от най-добрите, които България е имала, наред с Йордан Радичков, Станислав Стратиев и Радой Ралин!
29
ГРЕШКА Е ВРЪЧВАНЕТО НА НАГРАДА НА ИВАНОВ. РАШИДОВ Е БИЛ В ПРАВОМОЩИЕТО СИ ДА ОТКАЖЕ, НЕЗАВИСИМО ОТ КОГО Е НАПРАВЕНО ПРЕДЛОЖЕНИЕТО . ВСЕИЗВЕСТНА Е ЗЛОВЕЩАТА ФИГУРА НА ИВАНОВ И ВСИЧКИ БЯХА ВЪЗМУТЕНИ И УДИВЕНИ.
30
ЦАНЕВ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЦЕНЕН КАТО ЛИТЕРАТОР, НО ДА ПИШЕТЕ ЧЕ КОЙТО НЕ ГО Е ЧЕЛ НЕ ЗНАЕ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ Е НЕВЯРНО. ТВОРБИТЕ МУ СА ЛИТЕРАТУРНА ИЗМИСЛИЦА, САМИЯТ ТОЙ НЕ ПРЕТЕНДИРА ЗА ИСТОРИЧЕСКА ДОСТОВЕРНОСТ, ТАКА ЧЕ МАЛКО ПО-СПОКОЙНО ЗА ИСТОРИЧЕСКАТА СТОЙНОСТ НА ПИСАНИЯТА МУ.
31
Алкохолико резан вземи награди и Бузата и още няколко иманяри с ордени. Като ги хванат и те даряват на музей.
32
Няма никакъв скандал - просто Ст.Цанев избърза и се отказа от орден, макар че все още не е бил одобрен за такова отличие. А за това,че Митьо Гестапото е бил одобрен за такъв орден питайте първо тези, които са го предложили, и тези , които са го одобрили. Министърът на културата не одобрява кандидатите, има си комисия. Ст.Цанев много добре знае процедурата на предлагане и одобрение, но реши да се прави на герой.
33
дали тази награда НЯМА парично покритие, че поета я отказва и опитва да се прави на герой-борец против соца? Щом, както ПИК коректно цитира писмото на министъра, е приел друга, вероятно заради мънитата. Херои!
34
М. Андреев: „ Димитър Иванов НЕ Е ГОЛЯМ ШЕФ НА ДС. Той е един успял "десар". Аз казвам неща, които могат да бъдат проверени.” Д.Иванов, когото яростният антикомунист Мето Андреев защитава, е бил началник на прословутия 6-и отдел на 6-о ГУ на ДС, носещ първоначално името „Антидържавни прояви“. Неговата главна задача е била да пресича евентуалните заплахи за управлението на Т.Живков от най-високите нива на партийното и държавно управление. В неговите функции влиза и контраразузнавателно обезпечаване на структурите в самото МВР.Сетне това звено се нарича „Отдел за борба с антипартийните прояви”, отново в състава на 6-о управление на ДС. Този отдел е имал собствен отчет, собствена картотека и агентура и е работил срещу ръководни партийни и държавни кадри. Тази структура е била подчинена на Мирчо Спасов, а след уволнението му – на първия заместник-министър Григор Шопов. Информацията от този отдел се е предоставяла САМО НА Т.ЖИВКОВ. Останалите членове на висшето партийно ръководство са чували, но дори не са знаели за структурата и организацията на тази служба, Така че, Мето, по-внимателно със защитата и лъжите.
35
N1 си Вежди,това е положението.Да ти дава господ здраве,сила и енергия да работиш!
36
" Нашата вяра не може да бъде обесена,нито разстреляна.Не маже да бъде заключена зад никакви брави. Нашата вяра-заклевам ви - бдете- може в думи да се удави." С Цанев ! Мммм..дааа като добавим чии зет е ...плюс московската диплома...става една...!!! Гьонсурати -комунисти!
37
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
38
Кой е тоя охтичав уряхофски турчин - хизметкяр с пречупен гръбрак Сабри Саатлъ - дюнмето Истефан Цанев?
39
Брей-й-й-й ЛОШ МАТ'РЯЛ ти го удряш във стената То пада на земята.....Още "МАЛКО" плювни И НА НЯКОЙ ЩЕ МУ ПАДНЕ ЧЕНЕТО ВЪВ СНЕГА......И ПОСЛЕ........?????
40
ЕЕЕЕ трудно се понася мъжкарското поведение от предатели, комуняги! Да си жив и здрав Вежди! Пази моралът си и мачкай предателите!
41
Споровете за престъпленията на комунизма в България ще продължата още десетки години, докато най-сетне БСП признае вината си - историческа -за незавидната ни съдба след оксобождението през през 1878 г. Кой раздели България на фили и фоби? Кой загърби националните интереси в полза на чужда държава? И мухльовците след 1989 г. които не посмяха да въведат лустрационни закони и оставиха хора като Митко Гестапото да определят съдбата ни. А те, както виждате, се множат и претендират за власт...Дълбоки и жилави са корените им, борбата с тях е сурова и безмилостна, не трябва да им се отстъпва и педя влияние!
42
СТ.зонев е велик писател и драматург, но дпебна душица като човек! ИЗМИСЛеН ДИСИДЕНТ! дажи ива 3 сгихотволения възхвора на Партията и Живков! И друг път се е израгал със жлъчни рржкацки зъ колеги! ПРИНИЗИ СЕ НА НИВОТО НА ГНОМА ИЗМИСЛЕН ГЕТЕРАЛ -АТАНАСОВ, който е компликсар и плюе Д.Иванов,, който е професионалист и разбира от Нац.сигурност, а и добър историк, меценат! така че , Цанев да не се чуди сега като вадят на показ лицемерието му- волът като рине и го хвърля върху гърба си, хаха.. Тюой е пещерен антикомунист, развава злоба, не го оцичат много в писателските среди ..
43
БЪЛГАРСКОТО ЛЕКАРСТВО ПРОТИВ РАК (СНИМКИ + ВИДЕО) ... прочети за да знаеш: http://www.zaveshtavamvizdrave.com/1998/01/lekarstvo-protiv-rak.html
44
wh0cd719157 buy celexa online without prescription triamterene buy atenolol avodart ampicillin atenolol 25mg tablets
45
wh0cd719157 Albuterol Inhaler
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

В съда:
- Обвиняеми, поемате ли вината?
- Сега господин съдия съм на бира, но през зимата с удоволствие поемам вината, особено червените.

няма нови новини
Днес: 55
hot
най-четени новини в момента
сега
1690
четат ПИК
сега
четат тази новина
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Синът на Илиян Михов-Баровеца: Сбогувах се с баща ми всеки път, когато отиваше да пее на мутрите - само в "Жълтите новини"
x
ГОЛЯМ ПРАЗНИК Е! На Еньовден се прави мълчана вода и венец от 77 билки
x