Вход
София
Времето в София 15 o C

ПЪРВО В ПИК! "КЪРВАВО" ПИСМО НА НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ ЗА СКАНДАЛА СЪС СТЕФАН ЦАНЕВ: Защо са гадостите по адрес на моя приятел...

ПЪРВО В ПИК! "КЪРВАВО" ПИСМО НА НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ ЗА СКАНДАЛА СЪС СТЕФАН ЦАНЕВ: Защо са гадостите по адрес на моя приятел...

на 11.01.2017
3554
66
ПЪРВО В ПИК! "КЪРВАВО" ПИСМО НА НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ ЗА СКАНДАЛА СЪС СТЕФАН ЦАНЕВ: Защо са гадостите по адрес на моя приятел...

Той е издържал на толкова много изпитания, ще издържи и сега, въпреки своите 80 години

Не мислех да вземам участие в „дискусията“, която се разрази в медиите и особено в интернет за отказа на Стефан Цанев да приеме ордена „Златен век“, чийто носител е и бившият шеф на шесто управление на ДС Димитър Иванов.

Не знаех за Димитър Иванов в онова време, пък и едва ли някой го познаваше. Не го познавам лично и сега, зная всъщност за дейността му след 10 ноември 1989 година като издател и бизнесмен, мисля, че се държи почтено и негузно и затова изчаках той самият да се откаже при създалата се ситуация от този орден, който наистина ни в клин ни в ръка му е присъден. 

Но не това е поводът за моята сегашна намеса в уж дискусията, а всъщност в гадостите, които прочетох по адрес на моя приятел и свидетел на целия ми живот, както и аз на неговия – Стефан Цанев.

Да е жив и здрав, той е издържал на толкова много изпитания, ще издържи и на това въпреки своите 80 години.

80 години! Някога това ни изглеждаше невъзможна, космическа възраст, но ето че той я дочака, а на мене ми остават до нея още само 3.

Пиша това не за да го защитавам, а защото живея живота му точно 50 години – от 1967, когато станахме братя по съдба и убеждения и заедно посрещахме ударите на времето, в което живяхме. Както и малките, но сладки победи, когато успявахме. И двамата имахме близки хора – жертви на тоталитаризма – убити в първите години след 9 септември 1944 година. Аз моят 34-годишен баща, той – своята 20 годишна леля.

И на двамата живота ни премина само и единствено в театъра. Драматурзи. 

Той - в няколко театъра, от които го местеха, уволняваха и пак назначаваха, аз – единствено в Бургаския театър, от който ме уволниха и пак назначиха. 

Той беше свидетел на любовта ми с Ивана от самото й начало, а ние с нея бяхме свидетели на любовта им с Доротея и в прекия, и в преносния смисъл, защото ги оженихме през 1980 г. в Поморие.

Смея да твърдя, че и двамата в онези години мислехме еднакво за комунизма като нещо мъгляво в своята далечност, някакъв смътен, но привлекатален идеал, наследил християнството – време, в което ще има единно човечество на земното кълбо, без граници, държави, расово делене, без грижа за насъщния, време, в което всеки ще получава според нуждите си и ще дава според способностите си, време на свобода, братство и равенство между хората. Време, близко до фантастичните днешни филми за междузвездните войни, в които наистина единното човечество се бори за своето оцеляване.

Жестокото разминаване между идеала и действителноста – това беше една от основните теми в творчеството на Стефан. А и в творчеството на Радой, на Валери, на Иван Радоев, на Коцето Павлов – най-близките ни приятели, от които жив е още само Христо Ганев.

Комунизъм – това беше светла дума, жестоко омърсена днес, когато тенденциозно се втълпява на младото поколение, че „България при комунизма е била страна на лагери, убийства и мизерия“. 

Какъв комунизъм в България!? Никога и в никоя държава на света няма и не е имало комунизъм и едва ли някога ще има, защото човекът е сложно същество, омесено от кал и слънце и не е възможно такова идеално общество, в което

„Ще се радват на труда си хората

и ще се обичат като братя“ /Вапцаров/.

Комунизмът беше веруюто на поетите, които загинаха.

„Вярвам в единий светъл комунизъм, изправител недъзите на обществото“ /Ботев/

„С въжета и лостове

ще смъкнем блажения рай

тук на Земята. “ /Гео Милев/

Простено е на поета да вярва в невъзможното, в илюзията. Тогава защо се изля такава помия срещу Стефан Цанев, че е възхвалявал комунизма? Тогава защо не прощават на поета, че е написал:

„Да говориш скучно за комунизма,

значи да говориш против комунизма“

Това е откъс от поемата му „Аз питам“ за Лайпцигския процес срещу Георги Димитров, връщана десетки пъти за поправки, защото беше пълна с алюзии за съвременната дествителност. Защо съзнателно забравят писаното от него преди 50 години:

„В първия ден на комунизма

ще настъпят масови самоубийства“.

или

...Хей, червеи във вратовръзки -

напред!

Вий прогресивно затлъстявате.

Вратите, през които влизате,

са тесни

за излизане.

Няма връщане!

Затуй - напред!

И викайте за всеки случай:

- Да живее комунизма!

Напреееед...

Искате ли да стана

ваш

антипоет?...

Сред гадориите, които прочетох за Стефан и които ме предизвикаха да напиша тези редове, е непрекъснатото цитиране на стихотворението му за Дзерджински и чекистите. Един вид – той ли ще се отказва от ордена заради едно ченге, когато е възхвалявал чекистите.

Да.. Така е... Това е още времето, в което Ленин и Дзерджински бяха малкото останали идеализирани исторически личности. Доста по-късно се заговори за жестоката истина през първите години след революцията, от която изминаха 100 години и която разтърси света.

Стихотворението на Стефан беше косвено изобличаване на ДС, на съвременните ченгета, които съпоставени с Дзерджински нямат:

„горещо сърце да бди непрестанно над свободата света“,

нито

„Чисти ръце - непревземаеми коти, 

върху които не тежи

нито мечтата за бъдни изгоди,

нито вина от предишни лъжи.“

Стефан нито веднъж не се защити от това непрекъснато цитиране на стихотворението му по медиите и в мрежата. Правя го аз – свидетел на написването му преди толкова много години, в онова време, когато Държавна сигурност нечистоплътно се ровеше в живота ни.

Да се откаже от ордена е негов личен избор. Не е поза, не е желание да привлече вниманието върху себе си. Той е непрекъснато в общественото внимание, един абсолютен феномен в това отношение.

Не завиждам на Вежди – негов близък приятел доскоро, и за мен също достоен човек. Попаднал е в деликатна и конфузна ситуация, но няма как – като си станал министър, ще си носиш кръста сам.

Написах това тази сутрин от внезапен вътрешен импулс и няма да поправям нищо в него. Стефан нищо не подозира и нищо чудно да ми се разсърди, но все пак ме познава и ще ми прости.

Сподели:
Напиши коментар »
(66)
1
Достойно
2
БРАВО И НА ДВАМАТА ГОЛЕМИ БЪЛГАРСКИ ТВОРЦИ. ЧЕНГЕТАТА ДА СИ ЯДАТ УШИТЕ
3
Подкрепям, но все пак Ст.Цанев можеше да не се държи толкова позьорски. Въпроса не е в таланта му, а във вечно мъченическите пози, които заема.
4
Цачева , Радев и Каракачанов не събраха толкова гласове колкото са хората подкрепили референдума! Сланинова още в изборната нощ излъга,че ще се съобрази с гласа на народа .
5
Най-големите.....
6
Прави ви чест, г-н Йорданов - а къде са останалите бг поети и писатели, защо мълчат пред хулите за Стефан.
7
Цанев е мрънкало.
8
Приятелят ви трябва да е щастлив с приятел като вас - но дали го заслужава?
9
"Ще има пак звезди... и кучета... ще има,/ виещи към тях... като преди/. Но нека вярата не оскъднява./ Яснее този мирен ден отвъд. На път!/ Човекът е човек тогава, когато е на път!" Пеньо Пенев
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Bravo
13
Браво! Истински човек е Йорданов!
14
Двама велики писатели, радвам ви се
15
Моите уважения!
16
Много силно, поздравления г-н Йорданов!
17
Държанието на г-н Цанев е безпардонно. Стига се правихте само на страдалци. Бог е казал, че за всеки жест, блага дума трябва многократно да се блогадари. Българският народ докато не се научи да благодари, да дава първо, а после да иска, да е признателен и да не разбира от всичко, нищо добро не го чака. Незнам политиците, но Бог наказва ненаучилите уроците. После започваме да се оплакваме и страдаме.
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
г-н йораднов.....на кой български поет принадлежат тези слова...... ако говориш за комунизма скучно значи говориш против комунизма......това раздразни хората... аре холан.... стефан цанев дълго време се определяше като поета от априлското поколение...сега се прави на интересен.......стига демагогия.....да бъдем реалисти......... и стига с тоя фамилен сайт......пробвай в други медии където има умни и мислещи хора..........
20
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
21
все повече се включват в простотията типично за бьлгарите
22
Жалко, че след творческия си и житейски път нагоре, писателят Цанев - класа, също като иконата Мерийл Стрийп, допусна такова фиаско!
23
Не успях да разбера защо велик поет и храбър мъж, като Никола Вапцаров, може да се сравнява с лакей, като Стефан Цанев. Единият е вярвал в идеята за социална справедливост, докато другаря Цанев се е нагаждал на топло в удобни за живуркане канцеларски кресла - драматург на театър 'София", издадени книги, лъскави купони из партийните резиденции. И сега е решил да се отупа от праха на "соца' и отново да блесне- чист, като ангел небесен. Жалко, недостойно мрънкане на иначе талантлив човек - още по-жалко, още по- недостойно, още по- отвращаващо !
24
Бил ли е Йорданов 4лен на БКП? Ако да, зна4и е ползувал облаги - тогава да се скрие. Мога да бъда крити4ен към него, зашото два пъти ме каниха за 4лен (кандидат) на БКП. Първяи път - в казармата. Смутолевих: 4уствам, 4е не съм дорасъл . . . Посе ротният командир ме ме гледаше накриво, но не се заяждаше, защото бях сериозен в службата. После в завода, млад инженер (на 28 год.) на покана на заводския парт.секретар отговорих, 4е нали съм комсомолец беше задължително) то комунист и комсомолец е все едно... Но когато напуснах завода и потърсих работа в нау4. институт, взех от завода ХАРАКТЕРИСТИКА (в запе4атан плик),която дадох на директора. Не ме назна4и - пишело 4е съм слаб иннженер и което е най-важно: нямал съм (според документа)v правилно отношение към НАШАТА НАРОДНА ВЛАСТ(то4ни думи от бумажката, подписана от партсекретаря. Сега партсекретарка е шеф на НС. . . Нищо ново под слънцето!
25
NEDELKO TOLKOVA SI DALE4 OT73w BALGARSKITE REVOLIOCIONERI 4E DA SE PRAVI6 NA TAKAV S TVOETO UJ KARVAVO PISMO
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
27
Каква ирония-"ВЕКОВНАТА ЗЛОБА НА РОБА" сега се е загледала в тях.
28
браво на помета, поклон за позицията
29
ДВАМАТА ТИТАНИ НА БЪЛГАРСКАТА ПОЕЗИЯ ЕДИН ДО ДРУГ - НАПЪЛНИХТЕ МИ ДУШАТА
30
Не мога да разбера защо мрънкат и се оплакват двамата другари - книгите им се издаваха, пиесите им се поставяха, заемаха позата на уж "дисиденти" и си имаха фенове, които се възхищаваха от "смелостта им". Винаги бяха на гребена на вълната. Кой ги е тормозил? Ти бива пози, но това е прекалено. Мисля, че в случая става въпрос не за нещо друго, а за PR. Егото на Цанев наистина е гигантско!
31
Този Ст. Цанев е ег@ти помияра. Гигантско л@йно.
32
Добре ли сте? Къде слагате този плазмодий до титани като Вaпцаров, Ботев и Гео Милев?
33
Един артист /Йоско/ пък се отказа от ролята си във филма "Черните ангели". После се обогати и от СДС. Това са нашите интелигенти, нагаждачи и използвачи. Цанев изгуби много от тази история!
34
Йорданов добре го е написал, но това е кауза пердута - Цанев е нагаждач при всеки режим, хората не му вярват, ограби театър "София" заедно с жена си.
35
ЧУДЕСНИ ДУМИ НА МЪДЪР ЧОВЕК.- ДЕРЗАЙТЕ
36
Никой не оспорва таланта на Стефан Цанев, нито има против това, че е писал за БКП.Нормално е било за времето. Проблемът е, че винаги се прави на светец, мрънка, заема героични пози, изживяна се за съвест народна. Това дразни хората
37
Прави ви чест, поете..
38
Който е чел "Българските хроники", само би се поклонил пред Стефан Цанев. В тях има един жесток извод, от който бягаме като дявол от тамян, но той все ни преследва и преследва : Криворазбраният патриотизъм ни пречи да си кажем истината за себе си като народ и да си оправим държавата; ние не знаем какво сме и не можем да се разберем какво искаме да бъдем..... За това сме се разбили на парчета и категорично отказваме да си признаем, че сме парчета от едно цяло.
39
НЯКОГА, НЯКОГА, ТОЛКОВА НЯКОГА, КОЛКОТО ДЕВЕТ ЛЕТА....НА НЯКАКВА УЛИЧКА С НЯКОЛКО ДУМИЧКИ....СПРЯ МЕ ВЕДНЪЖ ЛЮБОВТА..............................СТ.Ц......ПАСТИ ДА ЯДЕ
40
Н.Йорданов е път пъти по-стойностен от Цанев, който само чупи стойки-
41
Глупаво е да убеждавате когото и да било в дойстойствата на Стефан Цанев, човек, който ще остане завинаги в българската литература, както и самия вие.
42
Да, "Държавна сигурност нечистоплътно се ровеше в живота ни". Господ ще ги накаже, но репресираните трябва да му помогнем. Като не ги оставим да подменят историята.
43
На стари години Стефан Цанев стана за резил
44
А парите от театър "София" за паркинги и ресторанти, които Доротея отдаваше на по-ниски цени и ощетяваше общината? Нещо по този въпрос да кажете, или му е простено на "гения"?
45
ДОРОТЕЯ СЕГА ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ РОЛЯТА СИ В ЧЕРНИТЕ АНГЕЛИ И ЩЕ ГИ ПРИЗНАЯ...
46
И вървят чекисти - с остри профили и внимателен анфас, в Москва и София - невидими фронтове по улиците, навсякъде, в самите нас…
47
Браво Вие двамата не сте от ЛОШИЯТ МАТ'РЯЛ..А това означава,че ИМА И ДОСТОЙНИ ХОРА във тази "ДЪРЖАВА" .......????????
48
И Комунизма и Обединена Европа са утопии и популизъм от най-чист вид. Само че сега е на власт утопията №2, а утопия №1 е жестоко преследвана и осъждана. Очакваме бляскавата поява на утопия №3.
49
Цанев е егоист - не заслужава такава защита.
50
И двамата бяха лизачи по времето на Живков,да не се правят на ощипани.В първите редици на Априлското поколение,защитаваха идеите на Партията,не съм го казал аз,те ги знаят.
51
"От априлските сърца дружно излиза вик спотаен, - това е съба, другарю Живков не можете да ми забраните да ви обичам, пред вас на килима да коленича, да облизвам блюдото като свършите ядете, да ви позволя да ме... за думата ме извинете. И да ме хвърлите на свинете, аз пак ще ви обичам, аз пак ще ви обичам." А след промените: "Ние сме имали царство и голямо богатство народ велик сме били, и всички победили защо сега се таиме, сън дълбок ли спиме? Аз като драматург, поет, талант, гигант, ДС навремето ме следеше, ненавиждаше, репресираше, сега се правя на велик, защото знам, че невеж съм и циник, но хората ги пържа, лъжа, двата края кое-как да свържа и около себе си вдигнах шум, защото всъщност, за истина съм глух" .
52
Стефан Цанев се изложи, приятел си му, ама трябва да признаеш.
53
къде къде къде потънаха парите от театър софия
54
Доротея Тончева е мнооооого зле. Най-слабата актриса в БГ. Цанев е сръчен стихоплетец, но като морал е кръгла нула
55
аве, кво пият сладурите?
56
Обичания от мен поет Ст.Цанев в момента се държи като ощипана мома - жалко
57
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
58
Гестапото е изкарал целия ченгесарски резерв да хули Стефан Цанев! Не можете да го засегнете, Стефан Цанев е много, ама много далече от вас!
59
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
60
да публикувате коментара ми,но да квалифицирате истината за конкретен стих на Н.Йорданов като "нецензурно съдържание"-е това вече не ви прави чест ПИК!Мнооого ниско ниво!
61
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
62
жалко, много жалко, че истината я приемат като нецензурно съдържание !
63
Къде са бе скапаните трубадури свиркаджии, когато чорбаджии изедници душат народа български!!!
64
Стефан Цанев се държи като беззащитно ощипано девойче на селско хоро. Жалко,с това си поведение отблъсква доста от читателите си.
65
Много е лесно Асене(АСАНЕ) не го чети вземи си Корана там ИМА ПОВЕЧЕ ИСТИНИ който ще Ти харесат повече от творчеството на Стефан Цанев.И със Адолфина може да ИЗНЕСЕТЕ СКАЗКА във НДК.под мъдрото ръководство на Митето–Гестапото.....Добро начало на ФИАСКОТО ВИ.......???????
66
wh0cd317250 generic lipitor METFORMIN cheap prednisolne Bentyl Otc antabuse
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Съдийка осъди ПИК заради критичен коментар срещу учителя Емил Джасим, нарекъл Левски "лайно", а цар Симеон Велики - самозванец. Подкрепяте ли решението на съда?
архив

Ходих в гората за гъби. Прибрах се в къщи, измих гъбките и си ги опекох с масло. За всеки случай се изкъпах, избръснах и облякох костюм. Сега седя и хапвам...

няма нови новини
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
сега
1649
четат ПИК
сега
четат тази новина
САМО В ПИК TV! Политологът Румяна Коларова с горещ анализ на посещението на Радев в Русия: Постави се в унизителна позиция и ерозира имиджа на България (ОБНОВЕНА)
x
МОДЕН ТРЕНД! Усетиш ли, че изкукваш - бръкни се 300 долара и гушни крава!
x