ПЪРВО В ПИК! Разгаря се страховит скандал! Старият играч Стефан Гамизов води енергийни експерти на тайна мисия при „Тошиба“

ЧАС ПИК

ПЪРВО В ПИК! Разгаря се страховит скандал! Старият играч Стефан Гамизов води енергийни експерти на тайна мисия при „Тошиба“

90210
на 22.04.2016
ПЪРВО В ПИК! Разгаря се страховит скандал! Старият играч Стефан Гамизов води енергийни експерти на тайна мисия при „Тошиба“
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

 Известният в българското общество като „енергиен експерт“ Стефан Гамизов е направил тайна разходка до Япония, заедно с редица експерти от НЕК, БЕХ и заместник-министър на енергетиката, научи ПИК. Става въпрос за посещение на българските експерти преди няколко седмици в Япония и Сингапур, което обаче е останало скрито за обществеността и медиите.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

 Целта на посещението е била договарянето на енергийни проекти с японската корпорация, обясниха наши източници, участвали в делегацията. През последния месец обаче единствено депутатът Румен Петков се осмели в ефира на БНТ да попита открито Министерството на енергетиката дали наистина е имало такава делегация в Япония. „Ако е имало такава делегация в Япония с какъв мандат са отишли членовете й и с какъв доклад са се върнали“, пита Петков. Той също обяснява, че в делегацията е участвал зам.-министър на енергетиката. „Да излязат и да кажат - да, така е или не, Румен Петков говори глупости“, коментира депутатът.
Според информация от нашите източници в делегацията са участвали, освен „експерта“ Гамизов и шефа на НЕК Петър Илиев, изпълнителния директор на БЕХ Петьо Иванов, както и заместник-енергийния министър Жечо Станков.

 Самият Петков открито попита чрез медиите Министерството на енергетиката дали по време на визитата не са водени преговори за поставяне на нова турбина в ТЕЦ „Марица Изток 2“, независимо, че сега монтираното съоръжение може да работи още 20 г. До момента енергийния министър Теменужка Петкова не дава информация за мистериозната визита, а обяснява единствено за посещението в Китай на българска делегация.
Не бива да се забравя фактът, че лицето Гамизов всъщност не е ясно по какво точно е експерт в енергетиката, освен че е нещатен сътрудник към Комисията по наблюдение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Самият той обаче е се води експерт на Валери Симеонов, председател на Патриотичния фронт. Именно Гамизов и Симеонов подготвиха промени в Закона за енергетиката, свързани с работата на т. нар. американски централи в комплекса „Марица Изток“, които не бяха разгледани от депутатите.

 Името на Гамизов обаче е известно на корпорация „Тошиба“ още от 2000 г. Припомняме, че в изтеклите грами от американското посолство се спомена как енергийният експерт е лобирал в полза на „Тошиба“ още тогава, за доставката на турбина за ТЕЦ „Марица Изток 2“. Самата турбина обаче е била с влошени характеристики е не е работила, съгласно условията на поръчката, става ясно от грамите. Това всъщност поставя и въпросът дали сегашната делегация на Гамизов с енергийни експерти в Япония не е в конфликт със заеманата от него позиция, в подкрепа на държавните глави.

 Към момента няма официална позиция на енергийното министерство за тайната мисия до Япония. Някои специалисти вече питат какво е толкова притеснителното на това посещение в страната, след като МЕ упорито мълчи за него. Може корена на проблема да се крие в самия Гамизов, който няколко пъти вече е влизал в съда, не само като свидетел. В същото време в момента гледа да не пропусне заседание на енергийната комисия в парламента.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи
ПИК TV x
Бесен екшън в парламента - преследват ген. Атанасов с въпроси за Живко Коцев (ВИДЕО) Бесен екшън в парламента - преследват ген. Атанасов с въпроси за Живко Коцев (ВИДЕО)
ново
Днес: 120
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК