Вход
София
Времето в София 16 o C

ПЪРВО В ПИК! Топкулинар извади на светло рецептите от менюто на Тръмп и Ким Чен Ун (СНИМКИ)

ПЪРВО В ПИК! Топкулинар извади на светло рецептите от менюто на Тръмп и Ким Чен Ун (СНИМКИ)

на 14.06.2018
12406
3
ПЪРВО В ПИК! Топкулинар извади на светло рецептите от менюто на Тръмп и Ким Чен Ун (СНИМКИ)
Автор: ПИК
14.06.2018
3
12406

Топкулинарката Мариела Нордел извади на светло рецептите на ястията, с които поглезиха небце Доналд Тръмп и Ким Чен Ун на работния си обяд. Срещата на върха между лидерите на САЩ и Северна Корея се състоя вчера в Сингапур. 

За предястие политиците можеха да избират между три блюда - коктейл от скариди със салата авокадо, Керабо салата - зелено манго с мед, лайм дресинг и свеж октопод, "Ойсеон" - пълнени краставици. Изборът при основните ястия бе между телешки ребра конфи, сервирани с картофен "Дюфин", броколи на пара и винен сос, сладко-кисели свински късчета, янджоу - азиатски пържен ориз и чили сос, даегуджорим - треска, маринована в соев сос с лютива ряпа и азиатски зеленчуци. За десерт бяха поднесени истински изкушения - шоколадов ганаш тарт, ванилов сладолед с черешово кули и топециена.

Нордел, която миналата седмица спечели "Черешката на тортата", публикувам снимки на всяко едно ястие, както и неговата рецепта.

Първо предястие - Коктейл от раци и авокадо

Има два класически начина да се приготви. Първият е да се нареже авокадото, да се смеси с парченца айсберг или италианска салата, върви и цикория, селъри, а на края се гарнира с бланшираните и обелени скариди. Може да се подправи със сол и сок от лайм или с майонезен сос, объркан с кетчуп или табаско. Вторият е, както го приготвят в Мексико - приготвя се доматен сок като за "Блъди Мери" - с много табаско, смлян пипер, сок от лайм, изсипва се в дълбока чаша заедно с парченца авокадо, червен лук и се гарнира със скаридите.

Второ предястие - Керабо или салата от зелено манго

Към мангото може да използвате различни азиатски зеленчуци, дори соеви кълнове, важно е всички продукти да са нарязани на трески - жулиени. Ще ви дам примерна рецепта, която е изпълнима с български продукти.

Подберете 1-2 зелени манго, обелете и нарежете на жулиени, по същия начин обработете 1 шалот лукче, 1 праз, 1-2 червени люти чушки, 1 краставица без семките, 1 морков и 1 ряпа дайкон. Смесете всичко внимателно, за да не начупите продуктите и овкусете със сос от 3-4 с.л. лимонов сок, 1 ч.л мед, 1 с.л фиш сос. Най-отгоре поръсете счукани обелени и изпечени фъстъци или шам фъстък, и поръсете с нарязани пресни листа от кориандър и мента.

ЗОДИЯ БЛИЗНАЦИ! Астрални близнаци: Бойко Борисов - хаджия, Тръмп - супермен

ЗОДИЯ БЛИЗНАЦИ! Астрални близнаци: Бойко Борисов - хаджия, Тръмп - супермен

Звездни рожденици бетонират реномето на астралния знак...

на 13.06.2018

Трето предястие - "Ойсеон" или корейска салата "Пълнени краставици"

Нарежете една краставица на парчета, дълги, колкото 4 пръста, разполовете ги и ги издълбайте в средата, както е показано на снимката - може да направите 1 или 2-3 разреза. Накиснете ги в 1 ч.ч. вода и 1 с.л сол за няколко часа. Извадете, подсушете и изпържете за 1-2 минути във фритюрник на силна температура. Оставете да се отцедят върху кухненска хартия.

Нарежте крехко телешко/говеждо, изчистено от мазнини и ципи на тънки трески/жулиени/, накиснете за около час 10 гр. азиатски дървесни гъби в хладка вода, а после ги нарежете по същия начин, както месото. Запържете в малко олио месото и гъбите - оставете ги да се отцедят от мазнината. Овкусете ги със сол и смлян бял пипер. Отделете жълтък от белтък и ги изпържете отделно, като жълтъкът трябва да е разбит. Нарежете жълтъка и белтъка също на жулиени, посолете. По същия начин обработете и 1-2 червени/люти/чушки. Сглобете ястието по следния начин - сложете в цепнатината на краставиченото пънче по няколко трески от месото, гъбите, жълтъка, белтъга и червената чушка.

Първо основно ястие - Телешки ребра конфи, картофен гретенг "Дюфин", броколи на пара и Сос "Червено вино"

Конфи е специална техника и се прилага при мазни меса - като патешки гърди или в случая - ребра. Месото се оставя да се сготви на бавна температура в собствената си мазнина. Тук ребрата са изпечени, докато мазнината им се е стопила, а месото е станало крехко. Рецептата на картофения гретенг съм я давала много пъти, защото е любима на семейството ми и често я предлагам като гарнитура към меса.

С половин скилидка чесън намажете една огнеупорна формичка, след което я намаслете с краве масло. Обелете и нарежете на тънки шайби картофите и нарежете един пласт. Посолете със сол и смлян бял пипер, поръсете с парченца краве масло, а отгоре залейте с течна, животинска сметана. Същата процедура я повторете докато напълните съда. Оставете около пръст, пръст и половина място до ръба на съда, защото когато печете, течността се вдига и да не прелее. Завийте с алуминиево фолио и печете на предварително загрята на 190С фурна около 40-45 мин. Махнете фолиото и допечете до готовност. За да проверите дали картофите са омекнали, забучете в тях клечка за зъби и ако не усетите съпротивление, значи са ок.

Ако имате по-изискани гости, какъвто е случая, направете индивидуални порции дюфинки, както е показано на снимката и така ги печете. Броколите се слагат в цедка или съд за варене на пара, който слагате върху тенджера с малко вода. Похлупете съда и оставете водата да ври няколко минути, докато зеленчуците омекнат.

Сосът - запържете в малко краве масло една глава ситно нарязан шалот лук, заедно със стрък мащерка или розмарин, няколко скилидки смачкани чесън. Добавете 4-5 с.л. оцет балсамико и изсипете 400 мл. говежди/телешки бульон и 400 мл. червено вино. Оставете сосът да къкри на ниска температура, докато голяма част от течността изври и се сгъсти. Прецедете го през фина цедка или марля и монтирайте с бучка студено масло/нарязано на малки кубчета/, като биете непрестанно с тел. Колкото повече масло слагате, толкова по-гъст ще е сосът, така че не прекалявайте.

Второ основно ястие - Сладко-кисели късчета свинско, сингапурски стил

За марината смесете по половин ч.л. сол и смлян пипер/лют/, 2 ч.л. царевично нишесте, 50 мл сухо бяло вино, 1 разбито яйце, 1 ч.л. сусамово олио. Мариновайте за половин час 400 гр. свинско, нарязано на късчета. През това време пригответе соса: смесете 500 гр. кетчуп с 250 гр. чили сос, 250 гр. сок от сливи, но може да използвате и от друго - примерно портокал, 100 гр. бял оцет, половин литър вода, 250 гр. мед, по 50 гр. лимони и портокали - слайсове, нарязани с кората, половин чл. сол, 1 ч.л. царевично нишесте, размито в 3-4 с.л. вода.

Сложете всички съставки в тенджерка с дебело дъно и оставете течността да кипне, намалете огъня и бъркайте непрестанно в продължение на 20 мин., докато сосъст се сгъсти. Прецедете, върнете в тенджерата и сгъстете с размитото нишесте. Махнете от огъня. Подгответе и другите продукти - нарязани с размер, колкото местните късчета - 1 червена и 1 зелена камби или чушки, също и 1 глава лук, 50 гр. ананас /може и от консерва/, няколко парченца чесън, нарязани на тънки шайби, 1-2 стръка зелен лук.

В суха купа смесете 3 с.л. брашно, 3 с.л. картофено брашно и 3 с.л. оризово брашно. Оваляйте маринованите парчета месо в брашняната смес и ги запържете в олио, сгорещено до 170 С - в маслена баня, фритюрник или уок, напълнен 1/4 чаша олио. Когато са около 70% готови, ги извадете и оставете да се отцедят върху кухненска хартия, и да починат за половин час. Сгорещете отново мазнината, но този път на висока температура и допържете месото, да се получи хрупкаво. Извадете и отново оставете да се отцедят. Сипете в уока този път съвсем малко олио и запържете бързо и на силна температура зеленчуците, като ги бъркате бързо - не повече от 30 сек. Сипете след това соса и продължавате да бъркате за още минута две, докато се сгъсти. В плато сипете месцата, залейте ги със соса, объркайте, поръсете със ситно нарязания пролетен/праз лук, поръсете със сусам и веднага поднесете.

Трето основно ястие - Янджу или Пържен ориз с чили сос

Това е много популярно в Азия ястие, нещо, като баницата при нас - сервира се и като гарнитура, и като отделно ястие. В Куба преди 100-ина години имигрират доста китайци, за да строят железопътната линия и си донасят своите адети, своите манджи. В Хавана, в Чайна таун правят неземен пържен ориз, дори Кубинската кулинария го адоптира и така се стига до фамозния Аррос Фрито. Макар, че има много варианти и може да се използва всякакъв протеин - от яйца, през скариди, до месо, ще ви представя класическата рецепта.

Сварете дългозърнест ориз/жасмин, басмати - във вряща и подсолена вода, сипвате предварително измития под течаща вода ориз, докато престане да пуска бяло - нишесте. Съотношението вода-ориз трябва да е 1.3 към 1/ от предната вече и го оставете в хладилника. Може и по-рано да го приготвите и замразите. Всички продукти трябва да се нарежат на малки кубченца, с изключение на обелените скариди, които остават цели.

Не е нужно да използвате всички изброени или точно тези зеленчуци и меса, импровизирайте! Използвайте краставица, тиквичка, гъби шитаке/може и печурки/, шунка, бамбукова сърцевина от консерва, червена чушка, грах, царевични зърна, зелен лук, нарязани на слайсове скилидки чесън. Загрейте в уок малко мазнина и запържете за кратко скаридите, извадете ги в чиния. Запържете като бъркате непрекъснато и останалите продукти, също извадете и оставете да починат.

Разбийте в купичка добре 2-3 яйца, сипете ги в загрятата мазнина за 10 сек, като бъркате и добавете студения ориз, като продължавате да бъркате енергично, че яйцата да станата на дребни топчета. Добавете останалите продукти и продължавайте да бъркате до готовност, овкусете със сол. Поръсете отгоре със ситно нарязан див или зелен лук, поднесете с чили сос отделно.

Четвърто основно ястие - Даегу джорим 

На порция предвидете по 2 котлета или 2 парчета филе треска, 2-3 парчета бяла ряпа или Дайкон, 2 скилидки и половин шалот лук - ситно нарязани, 1 ч.л настърган пресен джинджифил, 1-2 зелени люти чушки - Халапеньо, ситно нарязани, 1-2 стръка зелен лук - ситно нарязан.

За соса ви трябват 5 с.л. соев сос, 3 с.л. оризово или бяло сухо вино, 1 ч.л. Мирин /продава се в големите супери/, 2 ч.л. червена люта паста /прави се като изпечете червени люти чушки, обелите ги, прибавете лют червен пипер ги пасирайте с блендера на пюре/, 2 с.л. мед, 1 ч.л. сусамово олио, половин ч.ч. зеленчуков бульон, Сложете слайсовете да поврат около 10 мин, добавете рибата, а след 1-2 мин и останалите зеленчуци. Поливайте с лъжица рибата със соса, докато се готви. След като поврат 4-5 мин ястието е готово. Поднесете с купичка варен ориз.

Първи десерт - Шоколадов ганаш тарт

Много елегантен и вкусен десерт - за основата смесете 1.5 ч.ч. трохи от смлени бисквити /най-добре "Диджестив" или Грахам/ с 6 с.л. разтопено краве масло и четвърт ч.ч. захар. Натъпчете тестото във формичка за пай, постелете готварска хартия отгоре и изсипете боб или сух грах - нещо, което да тежи. Печете 6-7 мин на предварително загрята на 175 С фурна, махнете след това тежеста с хартията и допечете още няколко минути до златисто. Оставете кората да изстине.

Начупете на дребни парченца 350 гр чер шоколад и го изсипете в купа заедно с 4 с.л. размекнато краве масло. Сложете да заври 1 ч.ч. течна животинска сметана и я изсипете върху маслото и шоколада. Покрийте с пласт фолио купата и оставете за 5 мин. Разбъркайте добре да получите гладка смес и я изсипете в изпечения пай.

Оставете в хладилника за една нощ да стегне. Преди поднасяне пригответе карамелен сос - разтопете 1 ч.ч. захар в тиган и като се втечни, сипвайте по малко, на тънка струйка мляко или течна сметана, като бъркате, докато получите гъст сос. Поръсете пая с едри люспи морска сол и поднесете със соса в каничка отделно.

Втори десерт - Ванилов сладолед с черешово кули

Кули е нещо средно между конфитюр и сос. Сложете в тенджерка кило и половина изчистени от костилките череши с четвърт ч.ч. захар и четвърт ч.ч. вода. Варете на бавен огън около 20 мин, като бъркате от време на време. Прекарайте всичко през цедка, като натискате силно черешите с дървено чукало, да изкарате всичко от тях - в цедката да останат само люспите. Върнете обратно соса в тенджерката, прибавете ванилов аромат, сока на половин лимон и 2 ч.л. нишесте, размити в четвърт ч.ч. вода или сок от череши. Варете на бавен огън, като бъркате до сгъстяване. Оставете да изстине и полейте сладоледа с топинга.

Трети десерт - Тарта Тропециене

В 2 с.л. леко затоплено мляко разтворете 1.5 ч.л. суха мая, щипка захара и 1 с.л. брашно. Оставете за 5-6 мин да бухне. След това прибавете 3/4 ч.ч. пресято брашно, 1 с.л. захар, 1 яйце /да не е току-що извадено от хладилника, но на стайна температура/, четвърт ч.л. сол.

Смесете всичко с шпатула или дървена лъжица до получаване на тесто и на края прибавете 3 сл размекнато краве масло. Продължавайте да бъркате, докато всичкото масло попие. Покрийте купата с пласт фолио и оставете за 30 мин. на стайна температура, след което в хладилника за 24 часа. Върху набрашнен плот размесете добре тестото и го прехвърлете в намаслена форма за торта. Покрийте го с кърпа и оставете на стайна температура за 90 мин.

През това време пригответе крема. Сложете да заври 1 ч.ч. мляко - на не много силна температура, за да не загори, сипете и 1 прахче ванилия. В голяма купа разбийте едно голямо яйце с един допълнителен жълтък с четвърт ч.ч. захар, 2 с.л. и 1 ч.л. царевично нишесте, предварително размито в 3-4 с.л. мляко. Когато се разбият добре продуктите, започнете на тънка струйка да изсипвате горещото мляко, като не преставате да биете с телта или миксера. Върнете всичко в тенджерката и оставете да поври на не много висока температура, като продължавате да бъркате, докато се сгъсти кремът. Махнете от огъня и прибавете, като не спирате да бъркате, четвърт ч.ч. и 2 и половина с.л. размекнато краве масло, докато маслото напълно попие в крема. Оставете на стайна температура да изстине, покрийте го с пласт фолио и го сложете в хладилника.

Загрейте фурната на 175 С, намажете тестото с 1 яйце, разбито с 2 с.л. вода, поръсете отгоре със захарни перли и го печете около 20 мин. или до златисто. Оставете блатът да изстине напълно, преди да го разрежете. Разбийте 1/3 ч.ч. течна животинска сметана с прахче ванилия и 2 с.л. захар до получаване на твърда пяна. Извадете крема от хладилника, разбъркайте го да омекне и като бъркате бавно с шпатула, го смесете с битата сметана до получаване на пухкав крем. Разрежете блата на два блата, намажете с дебел пласт толния и внимателно захлупете с горния. Върнете в хладилника да се охлади.

Сподели:
Напиши коментар »
(3)
1
Не мога да преценя коя от двете дърти гювeндии е по отвратителна, дали тази кypвeтинa ( на снимката) или Алена.
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
А цензурна дума ли е "гювендии"? Това ,което показа като характер, отношение към останалите и създаването на конфликти и раздори в Къщата на брадъра го видяха зрителите на Нова телевизия.България има по достойни и стойностни Топ готвачи от тази жена , нали ?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Катаджия връчва току-що съставения акт на провинил се шофьор, който пита: - И какво да го правя сега тоя лист? Катаджията: - Ще си го пазите, още три такива и ще получите уникалната възможност да карате колело.

няма нови новини
Днес: 33
hot
най-четени новини в момента
сега
1019
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Травестити подпалиха жилищна сграда в центъра на София на 50 м от СДВР след секс оргия! Улица "Позитано" в ужас от набезите на психично болен - гледайте НА ЖИВО!
x
Учените съветват: Как се пие портокалов сок
x