ПЪРВО В ПИК TV! Борисов успокои работодателските организации! Протестите заради скъпия ток се отлагат

Икономика

ПЪРВО В ПИК TV! Борисов успокои работодателските организации! Протестите заради скъпия ток се отлагат

27767
на 21.02.2018
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов успокои работодателските организации! Протестите заради скъпия ток се отлагат
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Не сме напълно спокойни, но се движим в много добро темпо в правилна посока. Това заяви пред журналисти в Министерски съвет Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал след срещата на работодателските организации след срещата с премиера.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Коментарът Васил Велев направи във връзка с плануваните протести на работодателските организации заради скъпия ток. "Планираме следващата среща, за да отчетем напредъка", коментира той.

"Ако имаше оранжев код за опасност от протести, сега този код е жълт", обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал. Очевидно протестите се отлагат, поне засега.

„Това бе поредната среща след ненормалното увеличение на цените на ел. енергия на т.нар. свободен пазар, на която бизнесът договори с правителството изпълнение на стъпките за либерализиране на пазара. Разчетите са за една по-сериозна крачка напред в сила от 1 юли, следващият регулаторен период, за което трябва да се вържи много работа през оставащите месеци. В по-голямата част от поставените въпроси имаме съгласие и се движим в добро темпо. Всичко това ни прави и по-големи оптимисти“, коментира Велев. По думите му има индикации от пазара, че се променя и пазарното поведение.

„Ако преди 2 месеца офертите към малките предприятия бяха за цени между и 90 и 125 лв. за мегаватчас, сега вече са за цени между 83 и 100 лв. Има още много сериозни резерви. Има и промени в поведението на продавачите на ел. енергия. Тази практика се надяваме да се задълбочи и да се стигне до това, което пазарът очаква. Разбира се, генералното решение идва с приключване на договорите с американските централи, за което очакваме по-енергични усилия от МС и Министерство на енергетиката и с изкарването на борсата на много и независими продавачи, а не както е сега – двама продавачи продават над 90% от ел. енергията“, допълни той.

Според него, когато има много независими продавачи, за това ще следи пазарът. „Планираме следваща среща през следващата седмица по това време, на която да се отчете напредъкът“, каза още Васил Велев.

Почти окончателно готови са законодателните промени. Става въпрос за промяна в около 100 текста в Закона за енергетиката. Това каза на брифинг в Министерския съвет депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев след среща с работодателските организации и премиера Бойко Борисов.

„Отново имахме заседание. С участието на премиера Бойко Борисов отчетохме напредък. Набелязахме нови мерки. Работим заедно не само с работодателите, но и с представители на сектора на енергетиката. Надявам се до края на следващата седмица да имаме окончателните текстове по промените в Закона за енергетиката, с които от една страна ще извадим производители на електрическа енергия над 5 мегавата на свободния пазар“, коментира Добрев.

По думите му те ще имат договор за премия, който ще сключат с Фонда за енергийна сигурност. „По този начин продавачите на свободния пазар ще се увеличат от трима на около 90-100 участника. От друга страна, друга промяна включва закупуването на технологичните загуби от страна ЕРП от свободния пазар. Благодаря на работодателите за инициативата и за това, че допринасят и с предложения, и с идеи за реформите в енергетиката. Това за първи път се случи преди 3 години, когато заварихме дефицит от 800 млн. лв. на година след кабинета „Орешарски“, припомни Добрев и добави, че тогава отново в работни групи са увеличили приходите в енергетиката, създали са Фонда за сигурност в енергийната система, съкратили са разходите и са стопили тези 800 млн. лв. до нула.

„В последните 3 годни нямаме тарифен дефицит. Сега правим следващата крачка в посока либерализация на пазара, реформа в енергетиката, отново с участието на работодателските организации в България. Мерките, които обсъждаме са 11, като 4 от тях касаят законодателни промени“, каза още Делян Добрев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК