ПЪРВО В ПИК TV! Министри и родители решават проблемите на децата с увреждания! Трябват 100 милиона лева отгоре (ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV! Министри и родители решават проблемите на децата с увреждания! Трябват 100 милиона лева отгоре (ОБНОВЕНА)

35332
на 19.06.2018
ПЪРВО В ПИК TV! Министри и родители решават проблемите на децата с увреждания! Трябват 100 милиона лева отгоре (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

След като социалният министър Бисер Петков подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов го върна на поста, министри и родители се събират в Министерския съвет да решават проблемите на децата с увреждания.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

В началото Петков обяви, че се провежда открито заседание по Закона за личната помощ. Омбудсманът Мая Манолова представи законопроекта. Тя изтъкна, че днешното прозрачно и публично заседание е по искане именно на омбудсмана. Не искам толкова важни проблеми да бъдат разглеждани на тъмно зад гърба на национално представителни организации на хората с увреждания. Надявам се, че днешното обсъждане в този формат ще даде възможност да се чуят всички гледни точки, посочи още Манолова.

Няма да позволя да бъдат засегнати правата на никоя група на хора с увреждания, даже, ако става дума за само един човек, нито пък правата на едни да е за сметка на други. Проектът подкрепя правата на всички хора с увреждания, бе категорична тя.  

По този проект работим от повече от 1,5 г., след третия протест на майките на деца с увреждания. До края на май стигнахме до тези текстове, които представяме на вашето внимание, каза омбудсманът.

Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че един от вариантите на финансова обосновка на законопроекта за личната помощ изисква допълнително сто милиона лева над парите, които се отделят за хората с увреждания. По думите й това е най-приемливият за всички страни. 

Това е максимумът, който може да бъде употребен през следващите години, защото проектът обхваща 77 хиляди и 104 души, които имат право на чужда помощ, каза Манолова. Според нея тези пари са възможният таван на необходимия ресурс, но през следващата година ще бъдат нужни една малка част от тях.

Мая Стоицова, която е организатор и представлява на дискусията протестиращите майки, цитира, че личната помощ е да компенсира уврежданията. Ако трябва да сме честни, нямаше нужда да се стига до палаткови лагери и протест, за да стигнем до това място, а трябваше да заработим по-рано. Това, което искаме, е, наистина да потеглим напред. Виждаме разбирането на г-н Петков и искаме не само да стоим на база работни групи, а да вървим напред. Очакването ни е всички заедно да обсъдим и да се съберем на едно мнение, и да разберем, че този закон ще ни обедини и че никой няма да бъде ощетен. Учители и пенсионери също ни подкрепят. Чуха се мнения, че сме едностранчиви. Но конвенцията е ратифицирана през 2012, а сега е 2018. Скоро ще започнат да ни санкционират, посочи тя. 

Нанесохме текст, че лицата могат да си ползват или парите - добавка, или личната помощ, обясни член на протестиращите. 

По време на дебата напрежението в зала ескалира и нервите на председателя на КНСБ Пламен Димитров не издържаха и той се обърна гневно към майките на деца с увреждания: "И престанете да мъкнете тия деца! Престанете да спекулирате с това! Знам за какво става дума! И не ми викайте, защото мога да викам по-силно от вас".

Представител на хората с увреждания заяви, че те нямат претенции за средства, а за законови норми, валидни за всички и спазвани от всички. 

"Защо се заговори за този проблем сега? Защо не се събрахме преди 5, преди 10 години? Защо през цялото време си мислите, че някой ни използва и употребява? Ако не бяхме излезли на палатки навън, честно ми кажете, щяхме ли да сме тук? Просто ви моля - ние искаме резултат!", заяви емоционално госпожа Стоицова, майка на дете с 80% увреждания. 

Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов сподели, че има сестра с увреждания по рождение. "Не ми е чужда темата. Но искам да ви кажа, колеги, че сте направили този закон като слон в стъкларски магазин.. Майка ми ходи при протестиращите в палатковия лагер и е на тяхна страна. Какво излиза - че аз съм срещу майка ми... Госпожо Манолова, съветвам ви - дайте крачка назад и обмислете отново нещата", заяви Караджов.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса! Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО) СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: "Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса!" Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО)
ново
Днес: 142
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК