Работодатели в Кърджали: Миграцията изяжда работната сила

ЧАС ПИК

Работодатели в Кърджали: Миграцията изяжда работната сила

8124
на 09.02.2016
Работодатели в Кърджали: Миграцията изяжда работната сила
Автор:   ПИК

Над 150 работодатели в Кърджали на форум за заетостта посочиха силната миграция като основен проблем на пазара на труда.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

На семинара бе представен Националният план за действие по заетостта за 2016 г. и възможностите на новите европейски програми. Представители на Бюрата по труда в Кърджалийска област заявиха готовност да открият и регистрират всички безработни младежи, за да се търсят възможности те да получат работа. „Картината в Кърджалийско е особено тревожна, има дисбаланс на пазара в предлагането и търсенето на работна ръка. Работодателите трудно намират безработни, нужни за дейността им. И това е заради силната миграционна вълна, обхванала региона“, заяви директорът на Бюрото по труда в Кърджали Валентин Грудев.

Той посочи, че негативната тенденция продължава вече 20 г. и влияе върху всички сфери на икономиката, и най-вече върху производителността на труда. Според него най-големият проблем в региона е този с младежката безработица. „Тук той е още по крещящ, нашите младежи или ги няма, или с ума и сърцето си са в големите градове и в чужбина. Това ни поставя в много затруднено положение и нас като посредници ,и работодателите.

Младите хора в Кърджалийско не са наясно какво да очакват от живота в България, а посредниците, каквито са бюрата по труда, не могат да ги убедят, че тук могат да намерят реализация. Младежите смятат, че с добро образование и квалификация е по-добре да отидат да мият чинии в чужбина, отколкото да работят в родината си“, коментира Грудев. По време на представянето на националния план за действие по заетостта за 2016 г. стана ясно, че за изпълнението му са предвидени 73 млн. лева от държавния бюджет, докато през 2015 г. средствата са били в размер на 60,9 млн. лева. Над 150 работодатели от цялата област, кметове, синдикалисти и социални партньори се отзоваха на поканата за участие във форума, за да получат информация от първа ръка за новите схеми и мерки за заетост и обучение по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020 г.“. Гости на форума бяха изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Валентина Георгиева и експерти. Областният управител Илия Илиев настоя бизнесът да се възползва в максимална степен от възможностите, които предлагат европейските фондове през новия програмен период и изрази готовност администрацията да улесни фирмите при кандидатстване с европроекти.

Целта ни е икономически растеж, по-добра среда за бизнес и по-достъпен пазар на труда, заяви Цвета Караянчева, по инициатива на която се състоя днешната среща. Валентина Георгиева посочи, че програмата за развитие на човешките ресурси е сред най-успешните оперативни програми досега по постигнати резултати и усвоени средства в размер на над 2 млрд. лева. През новия програмен период 2014-2020 г. програмата дава по-големи възможности за действие на работодателите, насърчителни мерки за наемане на хора с увреждания и в предпенсионна възраст, трайно безработни, социално слаби, бежанци и др., както и нови инициативи за младежката заетост до 29 г. На форума бе отчетена тревожната демографска картина в област Кърджали, заради силната миграционна вълна и растящия дисбаланс между търсенето и предлагането на трудовия пазар, който може да бъде преодолян със съвместните усилия на държавата и работодателите. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
ШОУТО ПРОДЪЛЖАВА! Делян Добрев звъни спешно от САЩ - иска да го включат в парламента онлайн, за да разбие еквилибристиките на Асен Василев (ВИДЕО) ШОУТО ПРОДЪЛЖАВА! Делян Добрев звъни спешно от САЩ - иска да го включат в парламента онлайн, за да разбие еквилибристиките на Асен Василев (ВИДЕО)
ново
Днес: 86
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК