Разкопки в центъра на София - търсят двореца на Константин Велики

ЧАС ПИК

Разкопки в центъра на София - търсят двореца на Константин Велики

13596
на 30.04.2014
Разкопки в центъра на София - търсят двореца на Константин Велики
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Следващата пролет общината ще започне разкопките под столичния площад „Св. Неделя”, където археолозите се надяват да открият двореца на император Константин. „Идеята е догодина да започнем проучванията с разрези в земята, за да видим какво лежи под базиликата”, обясни зам.-кметът по образование и култура д-р Тодор Чобанов. 

препоръчано

Предположенията на археолозите са, че там лежат три големи обществени сгради, от които някога се е управлявала антична Сердика. Според една от хипотезите те са били резиденциите на градските управители. Възможно е една от тях да е била дворецът на император Константин Велики. Друго предположение е, че там е преториумът - седалището на военния управител. Обикновено около тези сгради се оформял и форумът. Твърде вероятно е и в някои от руините на римските сгради да е монетарницата на Сердика „Ще съберем екип, който да започне документално проучване на пространството. В него ще се включат и археолози от БАН”, заяви д-р Чобанов пред "Монитор".

Миналата година бяха избрани два проекта за новата визия на площад „Св. Неделя”. Амбицията е те да се реализират през новия програмен период 2014 - 2020 г. с пари от оперативна програма „Региони в растеж”.

Според варианта на екипа на арх. Димитър Младенов там ще се направи подземен музей, който ще бъде закрит със стъклен похлупак. Така разкопките на преториума ще могат да се наблюдават и без да се слиза на долното ниво.

Освен това трябва да се обособи подземен музей, свързан със артефактите около Западната порта на Сердика, където и в момента продължават да се правят изключителни археологически разкрития. Над тях ще бъдат изградени пешеходни мостове към храма.

Според проекта на арх. Дамян Томалевски там ще се обособи площад на две нива. В подземната част ще са разкопките, а отгоре ще е пешеходно пространство. Той също предвижда подземен музей. Горното ниво ще се свързва с долното чрез отвор по средата на площада. С развитието на разкопките екипи от експерти ще доразработват двата проекта.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ВТОРНИК: Раците да се пазят от прибързаност, изгодни делови оферти за Козирозите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ВТОРНИК: Раците да се пазят от прибързаност, изгодни делови оферти за Козирозите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Страшно меле на Тракия - камион се обърна на платното, образува се километрична тапа (СНИМКИ/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК! Страшно меле на "Тракия" - камион се обърна на платното, образува се километрична тапа (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК