Вход
София
Времето в София 15 o C

РАЗКРИТИЕ В ПИК! Президентът Радев забъркан в чутовен скандал - спират европарите за образование заради служебен министър на олигарха Прокопиев

РАЗКРИТИЕ В ПИК! Президентът Радев забъркан в чутовен скандал - спират европарите за образование заради служебен министър на олигарха Прокопиев

на 21.04.2017
2027
20
РАЗКРИТИЕ В ПИК! Президентът Радев забъркан в чутовен скандал - спират европарите за образование заради служебен министър на олигарха Прокопиев
Автор: ПИК
21.04.2017
20
2027

Грандиозен скандал се прикрива от служебното правителство на президента Румен Радев, който отново е забъркан в чутовна афера. Главен виновник е назначеният от държавния глава министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който е близък на кръга "Капитал" на обвиняемия олигарх Иво Прокопиев. Изплащането на парите за наука по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е застрашено заради сериозно забавяне на процедурите от страна на ведомството.

Предупреждение за това е изпратила Европейската комисия в писмо до служебния зам.-министър на образованието Ваня Стойнева, която е и ръководител на управляващия орган на програмата. Съответно за него знае и проф. Денков. Писмото е от края на месец март и е изпратено от главна дирекция „Регионална и урбанистична политика“. Брюксел е притеснен от закъсненията по приоритетна ос 1 на програмата. Тя финансира научната инфраструктура в страната с 350 млн. лв. за центрове за компетентности и центрове за върхови постижения. 

Брюксел смята, че прекратяването на обществената поръчка за независими оценители от министър Денков, е довело до допълнително забавяне. Той предложи алтернативно решение за наемане на експерти към Централното координационно звено в МС. Въпреки това остава несигурно дали необходимият брой експерти с адекватни профили и квалификации могат да бъдат мобилизирани при такава формула във времето, необходимо за постигане на крайните срокове за обявяване на успешните кандидати за финансиране, по-точно до края на юни 2017 г. От ЕК подчертават първостепенната важност, в контекста на водещите принципи за подбор на операции, формулирани в оперативната програма, на осигуряването на независимост на оценителите от бенефициентите и постигането на адекватен международен опит, включително географското покритие и разнообразието на страните, в които експертите са изпълнявали изследователски проекти. 

Еврочиновниците са притеснени още от забавените процедури по ос 1 и за стартиране на набирането на проекти. От август 2014 до април 2016 г. служебният министър Николай Денков беше зам.-министър на образованието и отговаряше за оперативната програма. Според ЕК работата по останалите схеми за финансиране по приоритетна ос 1, с бюджет 94,3 милиона евро от ЕФРР, или не е започнала, или е в много ограничен обем, още повече че стартът на тези схеми е свързан с приемането на последната версия на Стратегията за интелигентна специализация.

Брюксел очакват от българските власти оценка на рисковете по отношение оценката на предложенията за центровете и първите стъпки от стартирането на финансираните проекти, действия за избягването или ограничаването на рисковете и пътна карта със стъпки, срокове и необходими ресурси за навременното организиране на прозрачни и конкурентни процедури за набиране на предложения по останалите схеми за финансиране по 1 приоритетна ос. В противен случай ще спрат парите по оперативната програма.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията отмени решението на проф. Денков за прекратяването на процедурата за възлагане на обществена поръчка "Избор на оценители за извършване на оценка на проектни предложения за изграждане и развитие на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (2014-2020 г.)" като незаконосъобразно и връща на възложителя за продължаване на процедурата от етап разглеждане на техническите предложения на участниците. Решението е от 6 април и взето въз основа на жалба на класирания на първо място по точки кандидат - „ПРОГЕТИ ПЛАНТ С.Р.Л.”, Република Италия. Скандалът става международен, тъй като италианците са класирани на първо място с 67,25 точки, но не печелят. Вместо това поръчката е спряна.

Сподели:
свързани новини
САМО В ПИК TV! Мая Манолова пак захапа Радев за гласуването в чужбина САМО В ПИК TV! Мая Манолова пак захапа Радев за гласуването в чужбина
Много ограничена е позицията да опитваме да защитаваме...
на 19.04.2017
Плевнелиев ковна лошо Радев! Бившият обвини сегашния държавен глава, че разделя нацията Плевнелиев ковна лошо Радев! Бившият обвини сегашния държавен глава, че разделя нацията
Надявам се да има ясна коалиционна формула, която да бъде...
на 21.04.2017
Напиши коментар »
(20)
1
Тая пъпчива слънчасала муха, да дава мандата, и да се навира във вонящата си дупка, че осра държавата по всички показатели. Но не е виновен тоя чехъл, а партията на Сланинова, която впрегна неграмотници и мангали да гласуват за мухата!
2
Путьо Маринкин си ти, който пишеш едно и също, вероятно това ти е службата. ПИК ще получат оргазъм в желанието да злепоставят президента. Желая със същата страст да разкажете за чутовните гафове на борисов, защото , заради тази мутра, България е в калта. Защото , ако не го охраняваме с нашите пари, ще е ликвидиран като мутра - той сам го каза.
3
Ей, смръдлю! Я се разкарай от този сайт.
4
До не доклатено комуне (Адолфина), просто преписвам коментарите ти по предния президент, но защо не ти харесват на промитата ти червена и куха манерка, не ми е ясно!
5
РАДЕВ НА МИРА КАКВОТО И ДА ПИШЕТЕ ЗА НЕГО ТОЙ Е НАЙ-КАДЪРНИЯ ПРЕЗИДЕНТ ДОСЕГА
6
До номер 1.Вземай си редовно хапчетата.Не сме длъжни да четем олигофренски шедьоври!
7
това не е ново. Това е преди повече от 3 месеца. Попитайте Кунева и хората около нея защо са спрени парите
8
Грешката на служебното правителство е,че не уволни всички калинчоци назначени от мутрите-тиквоиди.Сега саботират по всякакъв начин Президента Радев.Мутроиди,не забравяйте,че Радев е избран от два милиона българи без някой да му опъва ушите.
9
когато спряха парите, още не се знаеше кой ще бъде президент
10
Герджика е един наивник! Не заигра по свирката на Бат Буби, не му направи ревизии и Бат Буби ще му вгорчи живота. Явно в много наивен за да вярва, че в политиката има независимост. Сега ще го разбере юо един начин и ще се къса от яд, че ме в разпилял крадливите герберасти.
11
Всички "коментари" са на един и същ индивид. Погледнете внимателно!
13
Не зная кой е виновен за спрените пари, но този президент стои много неадекватно, погледнато от всички страни....
14
колко пъти ти казаха хората, да не усмърдяваш ефира с откровени простащини?!
15
Колкото и да ми копирате ника, не ставате оригинален, а само един прост плагиат.....
16
ТОЗИ ЧОВЕК ВРЕДИ НА БЪЛГАРИЯ. ГАФ СЛЕД ГАФ. А ТЕЗИ ЗА КОИТО НЕ СЕ ПИШЕ И НЕ ЗНАЕМ, КОЛКО ЛИ СА?
17
"Писмото е от края на месец март и е изпратено от главна дирекция „Регионална и урбанистична политика“. Брюксел е притеснен от закъсненията..."Отваряйте си зъркелите преди да коментирате
18
Борисов е пич а Радев се държи за кълките на жена си и затова е неадекватен
19
обществена поръчка "Избор на оценители за извършване на оценка на проектни предложения за изграждане и развитие на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (2014-2020 г.)"
20
Много е глупаво в този сайт, влиза един трол, сменя никовете и пише обиди към Президента , все едно много хора плюят. Тролска му работа.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Съдийка осъди ПИК заради критичен коментар срещу учителя Емил Джасим, нарекъл Левски "лайно", а цар Симеон Велики - самозванец. Подкрепяте ли решението на съда?
архив

Двама англичани се запознават на прием: - Дамингс - индустриалец, въглища и кокс. - Блекстоун - директор на затвор, хляб и вода.

няма нови новини
Днес: 266
hot
най-четени новини в момента
сега
2223
четат ПИК
сега
четат тази новина
САМО В ПИК TV! Политологът Румяна Коларова с горещ анализ на посещението на Радев в Русия: Постави се в унизителна позиция и ерозира имиджа на България (ОБНОВЕНА)
x
Астролог съветва: Не обръщайте внимание на ярките сънища!
x