РАЗКРИТИЕ В ПИК! Президентът Радев забъркан в чутовен скандал - спират европарите за образование заради служебен министър на олигарха Прокопиев

Само в ПИК
РАЗКРИТИЕ В ПИК! Президентът Радев забъркан в чутовен скандал - спират европарите за образование заради служебен министър на олигарха Прокопиев
Автор: ПИК
Дата
Дата
73416
Коментари
19
РАЗКРИТИЕ В ПИК! Президентът Радев забъркан в чутовен скандал - спират европарите за образование заради служебен министър на олигарха Прокопиев

Грандиозен скандал се прикрива от служебното правителство на президента Румен Радев, който отново е забъркан в чутовна афера. Главен виновник е назначеният от държавния глава министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който е близък на кръга "Капитал" на обвиняемия олигарх Иво Прокопиев. Изплащането на парите за наука по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е застрашено заради сериозно забавяне на процедурите от страна на ведомството.

Предупреждение за това е изпратила Европейската комисия в писмо до служебния зам.-министър на образованието Ваня Стойнева, която е и ръководител на управляващия орган на програмата. Съответно за него знае и проф. Денков. Писмото е от края на месец март и е изпратено от главна дирекция „Регионална и урбанистична политика“. Брюксел е притеснен от закъсненията по приоритетна ос 1 на програмата. Тя финансира научната инфраструктура в страната с 350 млн. лв. за центрове за компетентности и центрове за върхови постижения. 

Брюксел смята, че прекратяването на обществената поръчка за независими оценители от министър Денков, е довело до допълнително забавяне. Той предложи алтернативно решение за наемане на експерти към Централното координационно звено в МС. Въпреки това остава несигурно дали необходимият брой експерти с адекватни профили и квалификации могат да бъдат мобилизирани при такава формула във времето, необходимо за постигане на крайните срокове за обявяване на успешните кандидати за финансиране, по-точно до края на юни 2017 г. От ЕК подчертават първостепенната важност, в контекста на водещите принципи за подбор на операции, формулирани в оперативната програма, на осигуряването на независимост на оценителите от бенефициентите и постигането на адекватен международен опит, включително географското покритие и разнообразието на страните, в които експертите са изпълнявали изследователски проекти. 

Еврочиновниците са притеснени още от забавените процедури по ос 1 и за стартиране на набирането на проекти. От август 2014 до април 2016 г. служебният министър Николай Денков беше зам.-министър на образованието и отговаряше за оперативната програма. Според ЕК работата по останалите схеми за финансиране по приоритетна ос 1, с бюджет 94,3 милиона евро от ЕФРР, или не е започнала, или е в много ограничен обем, още повече че стартът на тези схеми е свързан с приемането на последната версия на Стратегията за интелигентна специализация.

Брюксел очакват от българските власти оценка на рисковете по отношение оценката на предложенията за центровете и първите стъпки от стартирането на финансираните проекти, действия за избягването или ограничаването на рисковете и пътна карта със стъпки, срокове и необходими ресурси за навременното организиране на прозрачни и конкурентни процедури за набиране на предложения по останалите схеми за финансиране по 1 приоритетна ос. В противен случай ще спрат парите по оперативната програма.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията отмени решението на проф. Денков за прекратяването на процедурата за възлагане на обществена поръчка "Избор на оценители за извършване на оценка на проектни предложения за изграждане и развитие на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (2014-2020 г.)" като незаконосъобразно и връща на възложителя за продължаване на процедурата от етап разглеждане на техническите предложения на участниците. Решението е от 6 април и взето въз основа на жалба на класирания на първо място по точки кандидат - „ПРОГЕТИ ПЛАНТ С.Р.Л.”, Република Италия. Скандалът става международен, тъй като италианците са класирани на първо място с 67,25 точки, но не печелят. Вместо това поръчката е спряна.

Напиши коментар »
(19)
1
Тая пъпчива слънчасала муха, да дава мандата, и да се навира във вонящата си дупка, че осра държавата по всички показатели. Но не е виновен тоя чехъл, а партията на Сланинова, която впрегна неграмотници и мангали да гласуват за мухата!
2
Путьо Маринкин си ти, който пишеш едно и също, вероятно това ти е службата. ПИК ще получат оргазъм в желанието да злепоставят президента. Желая със същата страст да разкажете за чутовните гафове на борисов, защото , заради тази мутра, България е в калта. Защото , ако не го охраняваме с нашите пари, ще е ликвидиран като мутра - той сам го каза.
3
Ей, смръдлю! Я се разкарай от този сайт.
4
До не доклатено комуне (Адолфина), просто преписвам коментарите ти по предния президент, но защо не ти харесват на промитата ти червена и куха манерка, не ми е ясно!
5
РАДЕВ НА МИРА КАКВОТО И ДА ПИШЕТЕ ЗА НЕГО ТОЙ Е НАЙ-КАДЪРНИЯ ПРЕЗИДЕНТ ДОСЕГА
6
До номер 1.Вземай си редовно хапчетата.Не сме длъжни да четем олигофренски шедьоври!
7
това не е ново. Това е преди повече от 3 месеца. Попитайте Кунева и хората около нея защо са спрени парите
8
Грешката на служебното правителство е,че не уволни всички калинчоци назначени от мутрите-тиквоиди.Сега саботират по всякакъв начин Президента Радев.Мутроиди,не забравяйте,че Радев е избран от два милиона българи без някой да му опъва ушите.
9
когато спряха парите, още не се знаеше кой ще бъде президент
10
Герджика е един наивник! Не заигра по свирката на Бат Буби, не му направи ревизии и Бат Буби ще му вгорчи живота. Явно в много наивен за да вярва, че в политиката има независимост. Сега ще го разбере юо един начин и ще се къса от яд, че ме в разпилял крадливите герберасти.
11
Всички "коментари" са на един и същ индивид. Погледнете внимателно!
13
Не зная кой е виновен за спрените пари, но този президент стои много неадекватно, погледнато от всички страни....
14
колко пъти ти казаха хората, да не усмърдяваш ефира с откровени простащини?!
15
Колкото и да ми копирате ника, не ставате оригинален, а само един прост плагиат.....
16
ТОЗИ ЧОВЕК ВРЕДИ НА БЪЛГАРИЯ. ГАФ СЛЕД ГАФ. А ТЕЗИ ЗА КОИТО НЕ СЕ ПИШЕ И НЕ ЗНАЕМ, КОЛКО ЛИ СА?
17
"Писмото е от края на месец март и е изпратено от главна дирекция „Регионална и урбанистична политика“. Брюксел е притеснен от закъсненията..."Отваряйте си зъркелите преди да коментирате
18
Борисов е пич а Радев се държи за кълките на жена си и затова е неадекватен
19
обществена поръчка "Избор на оценители за извършване на оценка на проектни предложения за изграждане и развитие на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (2014-2020 г.)"
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Албена Вулева
Албена Вулева
тв водеща
Иван Иванов
Иван Иванов
актьор
Става на: 66 години

Мечо Пух отива при Прасчо и му казва: - Искаш ли да отворим заедно търговска фирма? - И какво ще правим - ще продаваме мед ли? - Не, ще купуваме мед, а ще продаваме свинско.