БЪЛГАРИЯ ДНЕС

РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Ето защо шефът на СГС хвърли оставка - Калоян Топалов бяга в Африка след заговор с Лозан Панов

Само в ПИК
РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Ето защо шефът на СГС хвърли оставка - Калоян Топалов бяга в Африка след заговор с Лозан Панов
Автор: ПИК
Дата
Дата
53652
Коментари
12
РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Ето защо шефът на СГС хвърли оставка - Калоян Топалов бяга в Африка след заговор с Лозан Панов

Две или три обвинениия за натиск върху съдии от Софийски градски съд и разследване на прокуратурата за издаване на държавна тайна, свързана с подслушването на дипломати, са причината шефът на СГС Калоян Топалов да напусне спешно поста си.

Това научи ПИК от отлично информирани източници.

Освен от шефа на ВКС и негов приближен Лозан Панов, Топалов е научил информацията за това и от зам.-председателя на гражданската колегия в подопечния му съд Попколева, чиито съпруг пък е прокурор в градска прокуратура. Заедно с Топалов оставка подаде и шефката на бракоразводната секция в СГС Биляна Балинова, която е най-добрата приятелка на съпругата на Топалов - също съдия в Софийски районен съд.

Обвиненията срещу Топалов са на базата на жалби на съдии от СГС за оказван от него натиск върху тях за произнасяне на конкретни присъди по определени дела. Припомняме, че през февруари миналата година мистериозно се самоуби съдията от СГС Цветан Ценов. Според свидетели на последните му минути на работното място, той е посегнал на живота си, след разговор с началника си Калоян Топалов в кабинета му, откъдето излязъл много разстроен.

Версията е, че Панов и Топалов са преценили, че след тези обвинения оттеглянето му от поста ще потуши скандала, но подалите жалби съдии са категорични, че ако това се случи, ще вдигнат огромен публичен скандал. И припомнят, че цялата лелеяна реформа от приближения на този кръг и оскандален правосъден министър Христо Иванов, който също хвърли оставка, в СГС се изчерпва с назначаването на 15 съдебни помощници, над 50 чиновници и смяна на IT специалиста Ташко Ташев. "Ето за какво се борят от "Да, България", обявиха съдии пред ПИК.

Според запознати Топалов бил обвързан в още една афера - създаването на адвокатска кантора, на която бабувал покойният вече съветник на експрезидента Росен Плевнелиев и автор на скандалната политическа реч на Лозан Панов по случай 135-годишннината от създаването на ВКС - Кристиан Таков.

Целта на тази кантора била, след като държат огромно лоби сред съдиите и прокурорите, и ръководят две от най-важните съдилища в страната, Топалов и Панов да прилапат и делата с най-големи интереси, с които в момента обикновено е ангажирана кантората на Георги Атанасов, Даниела Доковска и Ина Лулчева, с огромно влияние в съда и в правосъдното министерство. Макар и близки по линия на "Америка за България" с тази кантора, двамата високопоставени магистрати решили, че не е редно да отстъпват тлъстия пай на тези адвокати и могат сами да си го усвояват. В момента в тази кантора работят само млади адвокатчета.

Големите интереси предвещават истинска война между двете кантори в близкото бъдеще. Съдии и адвокати залагат кой ще спечели, но повечето дават по-голям шанс на представителите на ДС, каквито има в кантората на Доковска.

Информирани източници разказаха пред ПИК, че Топалов обмисля два варианта за спасяване на репутацията си. Първият е да премине в частния адвокатски сектор във въпросната кантора, заради което вече заяви, че съблича завинаги съдиската тога. Другият обаче е свързан с напускането на страната, ако примката на собствените му деяния се затегне особено силно около врата му.

Не е ясно по каква линия, но в съдебните среди вече се знае, че кръгът около Топалов и Панов имат над 25 милиона долара в африканска държава, в която се добиват и е свързана с пътя на скъпоценните камъни към България. Не е изключено шефът на ВКС да реши по същия спешен начин, по който подаде оставка, да се спаси там.

Оттук нататък съдбата му е в ръцете на ВСС. След подаването на молбата му за напускане, висшите магистрати могат да решат да го освободят още другата седмица, а не да се съобразяват с посочената от него дата 2 октомври. "Самият факт, че посочва тази дата, показва колко несведущ в трудовото и административното право е този човек. Той може да подаде единствено 30-дневно предизвестие, а след това органът, пред който го подава, може да реши да го освободи  когато пожелае в рамките на този срок", коментираха магистрати пред ПИК.

Единственият начин решението за неговата оставка да се затлачи е, ако то бъде оставено на новия ВСС, който встъпва в длъжност на 3 октомври, тъй като има жалби на съдии, претендирали да влязат във висшия съдебен орган от съдийската квота, но отпаднали от конкурса. Това поставя под въпрос всички решения на следващото съдебно правителство, докато съдът не се произнесе по тези жалби.

Тъй или иначе, след като Калоян Топалов вече е депозирал оставката си, той не може повече да изпълнява тези функции, тъй като има решение на Конституционния съд, което е постановило, че, грубо казано, никой не бива да бъде каран да работи насила.

 

 

 

 

Напиши коментар »
(12)
1
Изнасял е класифицирана информация на контраразузнавателните служби. Също така, имаме ясни сведения, че Топалов е холосехсоалист. Това го прави зависим от прищевките на много хора. Тука некой писа че не се знае чий полов член при съдиите в чий гъс е. Топалов я е закъсал. Прокурорите са го подкарали, имат неоспорими доказателства. Манафите в затвора ще го спукат, Калоян Топалов ще с-ре прав като самосвал!!!
2
Г-н Полковник Дойчев аз съм този който преди ден-два под една подобна статия писах за " чий kyp в чий гъз е". Радвам се , че сте обърнали внимание на това и днес уместно го ползвате, като признавате ( "някой писа), че изразът не е ваш. На всичкото отгоре сме и колеги. Аз съм о.р. полк. Иван Василев - водещ офицар на Николай-Стефан-Георги Марков.
4
25 милиона долара?! Няма значение колко са - въпроса е , че са натрупани от корупция. Е, как се решават делата в България ??!!- с едни пари в Африка или кой знае къде трупани , това е без значение. Плащаш на един мърльо, после той се оттегля от съдийството и готово. Минава малко време и същия този почва да ни учи кой и колко е корумпиран, как трябва да се реформира това, към което е принадлежал. Отдавна се знае , че 2-3 кантори в София решават съдбата на делата в България - Попколев - Попколева дали информация на Топалов. Е Попколев прокурор ли е или е информатор на престъпници??
5
cheap cialis pills online purchase colchicine
6
citalopram pill buy tetracycline online without prescription sildenafil
7
indocin indocin atomoxetine cost
8
read more here levitra buy online
9
retin-a helpful hints buy cephalexin
11
lisinopril
12
fluoxetine hcl cheap hydrochlorothiazide
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Виктор Николаев
Виктор Николаев
журналист, тв водещ
Става на: 38 години
Илиана Беновска
Илиана Беновска
журналист
Никола Спасов-Мастиката
Никола Спасов-Мастиката
футболист, треньор
Става на: 59 години
Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска
оперна певица

Една сутрин Щирлиц се буди в стая с решетки и без спомени от вечерта. Обмисля ситуацията, като си припомня инструкциите: "Сега, ако влезе някой в руска униформа, аз съм майор Исаев от Съветската армия. Ако влезе шваба в униформа от СС - аз съм оберщурмбанфюрер от СС Щирлиц."
След малко влиза санитарят на изтрезвителното и се усмихва лъчезарно:
- Как сте? Малeee как се бяхте напили снощи, другарю Тихонов.