БЪЛГАРИЯ ДНЕС

РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Кандидатите на ДПС и Марешки за ВСС с наказания и прокурорски проверки - единият проверяван за подкуп от 350 000 евро, другият - освободил задържан и той изчезнал

Само в ПИК
РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Кандидатите на ДПС и Марешки за ВСС с наказания и прокурорски проверки - единият проверяван за подкуп от 350 000 евро, другият - освободил задържан и той изчезнал
Автор: ПИК
Дата
Дата
12750
Коментари
2
РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Кандидатите на ДПС и Марешки за ВСС с наказания и прокурорски проверки - единият проверяван за подкуп от 350 000 евро, другият - освободил задържан и той изчезнал

Владислав Томов е кандидатурата за член на ВСС от партия  „Воля”, внесена лично от Веселин Марешки. Томов е прокурор в Районна прокуратура-Варна.  Кандидатът на Марешки е завършил право в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград.

Прокурор Владислав Томов е наказан с порицание през 2005 г. от ВСС, заради това, че е променил мярка за неотклонение задържане под стража в парична гаранция, след което обвиняемият изчезва. През цялото време на резследването обвиняемият е бил обявен за издирване.

„Предимствата на Томов са задълбочена юридическа подготовка, богатият професионален опит, безупречната репутация  и силната му лична мотивация за провеждане на реформите, започнати от действящия ВСС", твърдят от "Воля".

Пламена Апостолова е една от кандидатурите на ДПС, внесена от Йордан Цонев. Апостолова е магистрат с 23 г. стаж на следовател.

Стефан Гроздев е другата кандидатура на ДПС за член на ВСС от парламентарната квота. Понастоящем Гроздев е заместник-председател на Апелативен съд – София и ръководител на Търговската колегия. Има над 28 години юридически стаж.

Съдия Гроздев е бил кандидат да оглави Апелативния съд в София, а срещу него е имало висяща прокурорска проверка. Прокурорските преписки срещу него са били прекратени, защото не са били установени основания за извършване на проверки.

Друга интересна подробност е, че на на 20 април 2011 г. състав на Софийския апелативен съд с председател съдия Гроздев взема решение, с което регистрира проведена на 12 февруари с.г. мюсюлманска конференция, която преизбира Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия. Тогава, пред медиите, Недим Генджев обявява, че е сезирал прокуратурата и Висшия съдебен съвет по повод съдебното решение и директно обвинява съдия Гроздев, че е взел 350 000 евро. Генджев добавя, че има доказателства за това и е готов да го заяви и пред прокурор, и пред съда. 

Тогава Гроздев потвърждава, че наистина има прокурорска порверка срещу него по повод сигнала.

Припомняме, че спорът за това кой е легитимният ръководител на мюсюлманите в България датира още от 1997 г. Според решение на Софийския градски съд от 1996 г. вероизповеданието се оглавява от Недим Генджев, но въпреки това хиляди мюсюлмани и местни общности, недоволни от Недим Генджев, периодично инициират заседания, които обявяват за национални конференции и избират нов главен мюфтия. Всеки път обаче Генджев и хората му оспорват легитимността на тези форуми.

През 2011 г. двете крила в мюсюлманското вероизповедание се събират на две паралелни конференции. И двете - на 12 февруари. Едната посочва за пореден път Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия. Конференцията на Недим Генджев пък избира Али Байрактаров за ръководител на вероизповеданието.

Мустафа Алиш Хаджи вкарва искане в Софийския градски съд да бъде вписан като главен мюфтия. Съдът обаче отказва вписването. Хаджи обжалва решението пред Софийския апелативен съд, който отменя отказа, приема жалбата му и го  вписва за ръководител на мюсюлманите в България.

 

Още по темата
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ разкри кандидатите си за ВСС! Сред тях е топ прокурорка, разследвала атентата на летище Сарафово
Часовник
10:10
Входирахме 4 предложения на ГЕРБ за членове на ВСС. Това каза на брифинг в парламента Данаил Кирилов, председател на Правната комисия в Народното събрание. Изборът на ГЕРБ на юристи с безупречна...
Напиши коментар »
(2)
1
Ето как се издигат мошениците и престъпниците в ерархията! Назначаваш човек, който да ти е верен и отдолу те тласка нагоре, а ти го дърпаш след себе си до като освободиш собственото място за него! Така некадърните стават управленци със слаб професионализъм, на с вярност в партийните структури! Затова се поучете дали да гласувате въобще в следващите избори, защото тези некадърници вече се бетонираха с последното решение на народната събрание, да са вечни до гроб!
2
До кога ще избираме такива некадърни бедняци? Те навярно отиват във властта за да си хапнат от евтините Живкови кюфтенца?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Бони
Бони
фолкпевица
Георги Гергов
Георги Гергов
бизнесмен, политик от БСП
Става на: 61 години
проф. Божидар Манов
проф. Божидар Манов
кинокритик
Става на: 70 години
Христо Тотев
Христо Тотев
кинооператор
Става на: 78 години

Един пиян се прибирал вечерта и видял в една локва да се отразява Луната. Стъпил отгоре на отражението и почнал да вика: - Аз съм царят на Луната! Аз съм царят на Луната! Минал един полицай и му казал: - Добре, добре, само по-тихо... А аз сега ще викна лунохода да те прибере.