ИНТЕРЕСНО

Разкриха тайната на Човека паяк

Само в ПИК
Разкриха тайната на Човека паяк
Автор: ПИК
Дата
Дата
6662
Коментари
0
Разкриха тайната на Човека паяк

Изкачването по стените на сгради без въже или стълба звучи като нещо, възможно само за Джеймс Бонд или Човека Паяк, но американското Министерство на отбраната е разработило комплект от залепящи се хватки, вдъхновени от гущерите гекон, с чиято помощ войниците могат да се изкачват по стени, пише Live Science. По време на демонстрация, хватките са били използвани от мъж с тегло 99 килограма с 23-килограмова раница на гърба, за да се изкачи по стъклена стена, висока 7.6 метра. 

Залепящите се хватки са изобретени по програмата Z-Man на Агенцията за високотехнологични разработки към Пентагона (DARPA). Целта на програмата е разработването на нови технологии, които да подобрят нивото на безопасност и ефективност по време на военни действия в градски условия. Едно от най-важните неща при бойни действия в градска среда е маневреността. Възможността за изкачване нависоко е тактическо предимство и войниците често трябва да се изкачват по сгради или други обекти. При използването на въжета и стълби обаче първият, който се изкачва е изложен на опасност, отбелязват от армията. 

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Ангел Заберски-син
Ангел Заберски-син
музикант и композитор
Става на: 48 години
Анжел Вагенщайн
Анжел Вагенщайн
писател, сценарист
Става на: 95 години
Владимир Левчев
Владимир Левчев
поет
Става на: 60 години
Касим Дал
Касим Дал
политик
Става на: 55 години
Тодор Батков
Тодор Батков
адвокат, собственик на в. "Стандарт"
Става на: 59 години

Стара маймуна обяснява на млада какво е условен рефлекс: - Сега ще натисна този бутон, а онзи идиот с бялата престилка ще ни донесе по банан.