БЪЛГАРИЯ ДНЕС
БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Реакцията на президента по казуса „Пеевски” вдигна сериозно рейтинга му

Само в ПИК
Реакцията на президента по казуса „Пеевски” вдигна сериозно рейтинга му

85% от българите подкрепят протестите срещу избора на шеф на ДАНС

Автор: ПИК
Дата
Дата
4305
Коментари
3
Реакцията на президента по казуса „Пеевски” вдигна сериозно рейтинга му

Президентът Росен Плевнелиев е единственият политик, който за периода от последното проучване на "Алфа Рисърч" – март 2013г. – бележи значителен ръст на доверие. Преди три месеца той събира 32% положителни оценки за дейността си и 19% отрицателни, докато в момента – 44% положителни и 17% - отрицателни. Това сочи изследване на „Алфа рисърч”.

Позитивно оценена е и позицията на Росен Плевнелиев по казуса "Пеевски", който взриви общественото мнение и ерозира доверието в политическите сили и премиера. 30% от анкетираните заявяват, че реакциите на президента след петъчния мълниеносен избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС са повишили доверието им към него, 54% са запазили отношението си непроменено, и едва 15% са се разочаровали.

85% от анкетираните подкрепят протестите срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, 71% - срещу назначените (в Пловдив, Благоевград) областни управители.

Реакциите на общественото мнение по тези казуси са еднозначни.

Въпреки преобладаващата подкрепа за исканията за оставка на кабинета „Орешарски” (50%), тук мненията са по-поляризирани – 43% не ги подкрепят.

Подобни по сила са и вижданията на хората до какво трябва да доведат протестите – 59% са категорични, че трябва да бъде избран друг шеф на ДАНС, 51% настояват Д. Пеевски да напусне и парламента, след като вече се е заклел като председател на държавната агенция. 42% са на мнение, че моделът на дейност на парламент и правителство са напълно неприемливи и изходът е провеждането на нови избори. 33% са за бърза оставка на кабинета "Орешарски". С най-малка популярност се ползват тезите ГЕРБ или БСП да сформират поотделно друг кабинет в рамките на този парламент - съответно 14 и 11%.

Най-високо одобрение от плана "Орешарски" срещат социалните мерки. Около 80% одобряват и очакват увеличаване на помощите за отглеждане на дете и за социално слабите, ежегодно индексиране на пенсиите, задържане цената на тока на сегашните равнища. Мерките в подкрепа на бизнеса се одобряват от около 50% от анкетираните. Негативни обаче са реакциите към премахването на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места (51%) , както и за рестарт на АЕЦ "Белене" (50%).

Въпреки подкрепата за социалния и икономически пакет от мерки, негативните оценки за начина на работа на новия кабинет преобладават. Според 39% от анкетираните досегашните им впечатления от действията на правителството е, че те са принципни, в полза на обществото. Мнозинството от 53% обаче са на мнение, че те са в интерес на тесни икономико-политически кръгове.

Събитията, белязали първия месец от работата на кабинета "Орешарски" обуславят твърде ниски очаквания за продължителността на неговия живот. 18% смятат, че той ще изкара пълен мандат, 20% му дават около едногодишен срок, а 37% - едва няколко месеца. Доколкото в политиката очакванията са както резултат от действията на управляващите, така и предпоставка за бъдещите реакции на избирателите, може да се обобщи, че този кратък хоризонт вещае висока социална чувствителност към всяко управленско действие и непредвидим развой на обществените нагласи.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева се ползва с традиционно високо доверие – 61% положителни оценки и 10% - отрицателни.

Отношението към съд, следствие и прокуратура остава в рамките на познатите нива от около 10-12% доверие и 45-48% недоверие. Главният прокурор, персонално, печели три пъти по-високо доверие, отколкото оглавяваната от него институция. За първи път представител на този пост се ползва с повече доверие, отколкото недоверие. Сотир Цацаров събира 31% позитивни оценки за работата си, 24% отрицателни, 45% от анкетираните нямат определено мнение, или заемат изчаквателна позиция.

Напиши коментар »
(3)
1
Много ще се дигне рейтинга му, като излязат на светло всичките му офшорни сметки... най-вече сегашните, захранвани от Герб и Пашата от парите от контрабандата и наркотрафика!
2
А офшорките вече са му сринали рейтинга. Не може хем да лапаш и крадеш, хем да се проявяваш като моралист. Чудна птица е петела!?
3
о, моля ви се - скрийте това позорище както за науката социология, така и за "демократичността" на българското общество наречено боряна димитрова. Този недоучил недорастък, който е от сороско котило, към което принадлежи и самият Роско се опитва да спасява имиджа на държателя на офшорки. Не че тия, дето са сега са баш, ама тая да е предводителка на протести и да пише декларации ... о, ужас. и кога свари та измери на президента повишения рейтинг. Изгонете я тая ... да отива при младите момчетии, по които много си пада!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Виж всички най-четени
За кого бихте гласували, ако днес се проведат парламентарни избори?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.
ВИП рожденици
Валентин Танев
Валентин Танев
актьор
Става на: 60 години
Ина Ананиева
Ина Ананиева
треньор по худ. гимнастика
Мимоза Базова
Мимоза Базова
актриса

Днес дадох на жената да разбере какво ми е, като ме мъкне по магазините. 
Влязохме в 11 кръчми и във всяка пробвах ракията и мезето, а после се върнахме в първата...