Реакция! На Острова разкритикуваха Тереза Мей за „хаотичните промени в кабинета й“

Европа

Реакция! На Острова разкритикуваха Тереза Мей за „хаотичните промени в кабинета й“

2885
на 09.01.2018
Реакция! На Острова разкритикуваха Тереза Мей за „хаотичните промени в кабинета й“
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Надеждите на премиера на Великобритания Тереза Мей, че ще успее да наложи авторитета си в Консервативното правителство на страната, чрез кадрови промени в кабинета си се оказаха напразни, тъй като двама от новопосочените министри отказаха да заемат новите си постове, анализира британското консервативно издание The Telegraph, цитирано от Фокус, в материал за поредната вътрешна криза в управляващата в Обединеното кралство Консервативна партия.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Джереми Хънт, министър на здравеопазването, не прие предложението на премиера, да поеме поста министър на бизнеса, осуетявайки плановете на Мей за разместване и на други министри.

Малко по-късно, Джъстин Грийнинг, която бе помолена да поеме министерството на труда и социалната политика, прекара два часа и половина на „Даунинг стрийт“, в разговор с Тереза Мей, като отхвърли предложението й, а накрая дори обяви, че излиза от правителството считано от този момент.

Неумението на британския премиер да наложи волята си над собствените си министри стана повод за открити подигравки от някои консервативни депутати, определили събитията като „смущаващи“.

От „Даунинг стрийт“ анонсираха кадровите размествания като новогодишно освежаване на правителството, но вместо това, опитите на Мей бяха провалени, като тя дори не успя да вкара в кабинета нова жена или представител на малцинствата.

Британският премиер дори не успя да уволни и един министър, като вместо това разчиташе на доброволни оставки, за да освободи място за разместванията, още повече, че позицията на нито един от основните министри не беше сменена.

Операцията по осъществяването на кадровите рокади започна в 11:30 сутринта, британско време, а седем часа по-късно стана известно първото ново лице в Кабинета.

Седемнадесет министри запазиха старите си постове, включително финансовият министър Филип Хамънд, външният – Борис Джонсън, министърът за Брекзит –Дейвид Дейвис, вътрешният министър Амбър Руд, търговският – Лиъм Фокс и на околната среда – Майкъл Гоув.

Трима министри си подадоха оставките и се преместиха в други департаменти, а други четирима бяха повишени.

Един от министрите заяви пред Телеграф, че „това разместване е изключително странно и издава слабостта на премиера“.

Позицията на Тереза Мей бе отслабена след разочароващото представяне на Консервативната партия на предсрочните парламентарни избори във Великобритания, поискани от самата нея. „Торите“ загубиха мнозинството си и в момента управляват в коалиция със северноирландската „Демократическа юнионистка партия“. От изданието определят като „фиаско“ и представянето й на партийната конференция на Консервативната партия миналия октомври.

Сред най-облагодетелстваните от днешния ден е Дейвид Лидингтън, който става фактически заместник на Тереза Мей, след като бе повишен от министър на правосъдието до министър на канцеларията на кабинета, поемайки повечето от задълженията на напусналия миналия месец заради секс-скандал Деймиън Грийн.

Тонът за деня, който се оказа доста хаотичен за „Даунинг стрийт“, бе даден, когато от Консервативната партия грешно обявиха в социалната мрежа „Туитър“, че Крис Гейлинг, министър на транспорта, е получил председателския пост на „Торите“.

Съобщението, за което се разбра, че е в следствие от дочута грешна информация по телевизията, беше изтрито светкавично, преди Брандън Люис, който се събуди като министър по имиграцията, да бъде обявен за нов председател на консервативната партия. Той заменя на поста сър Патрик Маклоглин, който си подаде оставката, след като бе обвинен за провалите на парламентарните избори и партийната конференция.

Плановете на британския премиер бяха сериозно разстроени, когато министърът на здравеопазването Джереми Хънт отказа да замени Грег Кларк на поста министър на бизнеса и настоя да продължи да изпълнява настоящата си роля в кабинета.

Тереза Мей вярваше, че след близо шест години начело на здравеопазването, Хънт ще иска промяна и беше недоволна от напредъка на ведомството в интегрирането на социалните грижи.

Джереми Хънт, обаче, отказа предложения му пост и защити желанието си да продължи да изпълнява настоящите си задължения в „разгорещен“ едночасов разговор с премиера на „Даунинг стрийт“. Той не само успя да убеди министър-председателя да го остави, но излезе от срещата с нова титла – Министър на здравеопазването и социалните грижи и по-влиятелен от всякога.

Деймиън Хиндс, един сравнително неизвестен партиен деец, стана изненадата на деня, когато бе издигнат до позицията министър на здравеопазването.

Джеймс Броукъншайър, министър за Северна Ирландия, неочаквано си подаде оставката и обяви, че ще се подложи на сложна операция на белия дроб, принуждавайки Тереза Мей да търси заместник. Тя даде работата на верния си съюзник Карън Брадли, която бе преместена от Департамента за култура, медии и спорт.

Саид Джавид запази поста си на държавен секретар за общините и местните правителства.

Британският премиер осъществи кадрови размествания и в екипа си в Консервативната партия, заменяйки 60-годишният председател Патрик Маклоглин с 46-годишният министър по имиграцията Брандън Люис.

В опита да промени имиджа на „Торите“, Тереза Мей заложи на по-млад и различен екип от новоизбрани депутати.

Сред тях са родената в Нигерия Кеми Баденох, която стана вицепредседател на Консервативната партия по кадровата политика, което означава, че тя ще има решаваща дума при съставянето на партийната листа за парламентарните избори през 2022 година.

Резервистът от армията Джеймс Клевърли, на 48 години, чиято майка е родом от Сиера Леоне, става заместник-председател на Консервативната партия.

Две жени-депутати получиха правото да присъстват на срещите на кабинета, без да са негови пълноправни членове. Каролин Ноукс заменя Брендън Люис в министерството по имиграцията, а Клеър Пери става министър по климатичните промени и енергиен министър.

От „Даунинг стрийт“ обещаха, че премиерът Тереза Мей ще използва разместванията от понеделник, за да издигне жени и представители на малцинствата в партийната йерархия, което би направило правителството „да започне да изглежда като страната, на която служи“.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО) Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 116
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК