РИСК! Студът отключва болести на черния дроб

Само в ПИК
РИСК! Студът отключва болести на черния дроб
Автор: ПИК
Дата
Дата
7014
Коментари
0
РИСК! Студът отключва болести на черния дроб

Когато започнете да жълтеете в по-студените сезони на годината, трябва да знаете, че вероятно се обажда черният ви дроб, алармират лекарите.

Образно казано, коремът представлява контейнер, пълен с много различни тъкани и органи. Ако символично прекарате две въображаеми линии през пъпа си - хоризонтална и вертикална, получават се четири квадранта. Мястото на всеки болестен синдром може да бъде посочено точно в един от тях. В случая става дума за болка в горния десен квадрант.

„От всички възможни варианти ще вземем най-често срещания в този период на годината - заболяване на черния дроб. През студените месеци той се презапасява“, коментират специалистите. Засилва се изработката на жлъчен сок, запасите от него предотвратяват простудяването на организма и го сгряват в дългите зимни месеци. И не само това - той контролира температурата на тялото, необходим е за преработване на храната, отделя полезни хранителни вещества, които се абсорбират в кръвта, регулира потоотделянето. Слънчевата енергия през лятото активизира тези функции и спомага за натрупване и изхвърляне на жлъчен сок в кръвта. От своя страна, застоят на жлъчен сок в черния дроб води до хронични болести не само на органа.

Излишният жлъчен сок се абсор­бира от кръвта, разна­ся се по целия органи­зъм и всъщност представлява за него вът­решни отрови. Чрез кръвта жлъчният сок се разпространява в мускулите, костните тъкани, ставите, зъби­те, ноктите, косите, предизвиквайки проблеми, кои­то на пръв поглед ня­мат нищо общо с чер­ния дроб. Често след­ствие от болестите на органа са сърдечносъдовите заболя­вания, исхемичната болест, хиперто­нията. Съществува и обратният процес. Зачестилите проблеми през студените сезони със сърдечносъдовата дейност се от­разяват и на чернодробната. Когато сърдечният мускул е слаб, той не може да изпомпва добре използвана­та кръв. Част от нея се задържа в белия дроб, а по-късно - в черния, като го увеличава. Всяко нещо, което предизвиква подуване на черния дроб, го прави болезнен.

Чернодробните заболявания се проявяват в отделянето на неприятна пот, пожълтяване на кожата, гор­чив вкус в устата, киселини, прилошаване. И още - безсъние, сърцебиене, главоболие.

Здравословният начин на живот и хранене ще помогнат на черния дроб да понесе по-леко атаките на зимата и студа. А това значи - избягване на стресови ситуации и нервни сривове, както и неупотреба на лютиви, пържени, мазни и кисели храни, на чесън, черен пипер, застояли манджи и алкохол.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Очертават се сериозни недоразумения в интимните отношения, които изтласкват всичко друго на заден план през следващите седем дни. Пазете се от настинки и вируси, периодът е рисков за здравето ви. Имате планове в събота, но те се променят в движение. Това ще ви изнервя, а потърпевши са най-близките ви хора. Делови партньори и сътрудници ви изненадват с бързите си реакции в понеделник. Постарайте се да бъдете и вие на ниво. Внимавайте да не бъдете прекалено разточителни с парите, задават се неотложни плащания. Харчете разумно, защото по празниците ще се докарате до фалит.
ВИП рожденици
Любен Дилов-син
Любен Дилов-син
писател, журналист, политик
Става на: 53 години

Мъже, помнете! Жената трябва да има пълен гардероб с дрехи, за да не може да се помести там любовник...