БЪЛГАРИЯ ДНЕС

РУНД ПОРЕДЕН! Скандалният шеф на ВКС Лозан Панов падна в капана си - искат отстраняването му от шефския пост

Само в ПИК
РУНД ПОРЕДЕН! Скандалният шеф на ВКС Лозан Панов падна в капана си - искат отстраняването му от шефския пост
Автор: ПИК
Дата
Дата
33158
Коментари
8
РУНД ПОРЕДЕН! Скандалният шеф на ВКС Лозан Панов падна в капана си - искат отстраняването му от шефския пост

Висшият съдебен съвет подготвя отстраняването на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от поста му до две седмици. Искането ще бъде внесено от членове на съдебното правителство, сред които вероятно ще бъдат Димитър Узунов и Ясен Тодоров. Това е и причината Панов да предприеме енергично дефиле по държавните институции, за да търси подкрепа и спасение от импийчмънта.

Това научи ПИК от отлично информирани източници от съдебните среди.

Днес Панов отиде на среща при премиера Бойко Борисов по искане на магистрата, за да настоява за "дълбочинна съдебна реформа". След близо 2-часовия разговор премиерът не се появи пред журналистите за изявление, но за сметка на това до Панов застанаха вицепремиерът по съдебната реформа Екатерина Захариева и правосъдният министър Цецка Цачева.

Председателят на ВКС беше видимо подтиснат и размиващо многословен в изявленията му, а представителките на правителството елегантно, но недвусмислено се разграничиха от внушенията му, че в съдебната сфера не са направени нужните реформи, както и от искането му за нови конституционни промени. Панов пък заяви, че ще има такава среща и с президента Румен Радев, който директно го обвини, че го кара да нарушава конституцията, като взема отношение по писмените демарши на Панов срещу Цацаров.

Искането му за разговор с президента е и по чисто процедурни причини, тъй като дори и ВСС да гласува за неговото отстраняване, държавният глава е този, който трябва да подпише крайния акт. При отказ от негова страна се задейства процедурата на президентското вето, т.е. ВСС гласува повторно и може да препотвърди решението си, което влиза в сила.

Две гласувания във ВСС по искането на групата около Панов да се разследва Цараров, показват, че магистратите, които ще настояват за импийчмънта му са колкото е необходимо по закон - 17. Точно това е и причината Панов да обикаля институциите, за да може в крайна сметка да инсценира, че в тях няма воля за реформи на съдебната власт и че е останал неразбран и да подаде оставка преди ВСС да се заеме с отстраняването му, точно както постъпи бившия правосъден министър Христо Иванов, който е в комбина с Панов.

Панов е споделил, че подозира, че в искането за отстраняването от длъжността му ще бъдат посочени нерегламентираните му връзки с адвокатската кантора на Иван Тодоров, за които магистратите знаели далеч повече от медиите, както и в опитите му за намеса в работата на другите две власти - изпълнителната и президентската, чрез натиска, който се опитва да им окаже. Към това висшите магистрати смятали да добавят и отявлената политическа дейност на шефа на ВКС, която е в пълен разрез със закона за съдебната власт и конституцията.

Някои от членовете на ВСС са твърдо решени да припомнят как Панов бе избран за шеф на ВКС. За това намекна и главния прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че много добре знае механизма, по който Панов беше избран, както и че много добре познава професионалните му качества и морално-психическата му устойчивост, но не иска да ги обсъжда, тъй като нито Панов е последният председател на ВКС, нито Цацаров е последният главен прокурор.

Стратезите на кръга около Панов са замислили последен опит да спасяване на оскандаления си редник Лозан, като вдигнат медийна вълна в медиите, където имат пряко влияние - сутрешния блок на Нова телевизия и "баджак журналистките", както се прочуха някои техни представителки в Би Ти Ви.

Във ВКС са подготвени за вдигането на медийната вълна от защитниците на Панов, пряко свързани с олигархични кръгове на обвиняеми и разследвани за сериозни престъпления като Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев, и този път са решени да не запазят благовъзпитано мълчание, а да разкрият и малко известните на широката общественост факти около личността на Панов. 

Напиши коментар »
(8)
1
нямаш новина, измисли такава. Това е девиза ни в ПиК.
2
Панов се опитваше да бяга пред вятъра - да подаде театрално оставка, преди да са го изхвърлели. Но вие добре правите, че осветлявате. Чудя им се, защо ВСС и висшите действащи съдии търпяха до сега, не вярвам да е от загриженост за авторитета на системата. Но ВСС е в края на мандата си, няма какво да губи - да си казват всичко. Чакаме всички клюки за Лозан, не може току-така да изперка някой човек, има си сигурно опашка крушка. Намекнатото от Цацаров, че става въпрос просто за един глупав и безволев човек , едва ли е цялото обяснение.
3
абсолютно правилно и необходимо е отстраняването на този мишок ! да се прегърне с пинокио - христо иванов и да си ближат раните. толкова простотия, злоба и алчност за власт няма. Милее ли за България . Да, ама не ! Как не разбират, че са гнусари и с всяка изява стават по-противни и гнусни ! Като го изхвърлят този от ВСК чорбаджиите му ще му бият щута веднага и той ще прегърне черния лебед !
4
Истината е точно на обратно! Цацаров изгоря!
5
прокурори ще махат съдия-пак ще настъпят мотиката пред Брюксел и то яко,ама цацата срам няма и само от там ще го махнат.
6
Не прокурори, а съдии, пождкрепени и от прокурори, ще махнат съдия. Недей да лъжеш № 5, злоупотребяваш с незнанието на хората. Ако питаш мен, хич да не го изхвърлят, нека се влачи като сопол по заседанията - и на този ВСС и на следващия. Достатъчно е някакво символично наказание да му се сложи, защото неговите отклонения не могат да се оставят без рекация. Останалото той сам ще си го свърши.
7
Не става момчето за председател на ВКС Не го мъчете повече.Да си ходи и ние да работим спокойни и без интриги . Срамота съд с история ,съд с авторитет -това момче го направи за присмех,подмятания ,интриги . Ами момче като виждаш ,че не ставаш защо продължаваш да се пънеш ? Оставка !!!
8
Вкс от няколко години няма почти никакъв авторитет и историята му е повече от срамно заради някои съдии от търговско отделение. Дано не сте и вие от тях.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Уютно е на всички, ползващи се с благоразположението ви в началото на периода, но горкò на онези, стоящи в периферията на интересите ви. Не се колебайте да отстоявате истината във вторник и запазете достойнството си, като не се поддавате на провокатори. Бизнес делата ви ще се развиват според очакванията в сряда, без изненади и удари под кръста. Материалната осигуреност ще ви подтикне към разширяване на дейността, правейки удачни вложения. Бъдете достъпни и се радвайте на хубавите мигове, с които животът щедро ще ви дари.
ВИП рожденици
Александър Кипров
Александър Кипров
композитор
Става на: 67 години
д-р Иван Кокалов
д-р Иван Кокалов
вицепрезидент на КНСБ
Става на: 64 години
проф. Боян Биолчев
проф. Боян Биолчев
писател, литературовед
Става на: 75 години

Шефът на хотела върви по коридора и чува от една стая пеене. Обажда се на рецепцията:
- Вие връчихте ли сметката на клиента от 108-а стая?
- Да.
- А защо пее тогава?
- Не пее той. Опяват го.