Русия върна на Турция 108 тона пилешко месо, Турция с план „Червена линия“

ЧАС ПИК

Русия върна на Турция 108 тона пилешко месо, Турция с план „Червена линия“

82344
на 01.12.2015
Русия върна на Турция 108 тона пилешко месо, Турция с план „Червена линия“
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

С мотива за изтекъл срок на годност Русия върна обратно в Турция 108 тона пилешко месо и така задейства наказателните си мерки, Анкара готви свой ответен план.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Руската инспекция за контрол на селскостопанската продукция в Калининград установи, че разтоварените на пристанище Балтийск турски пилета са преетикетирани, а срокът за годност на голяма част от тях е изтекъл. Със същото основание преди бяха върнати други 54 тона обратно на турските производители.

През последните 3 месеца през митницата на Калининград преминаха 130 пратки с пилешко месо /3 200 тона/, при 20 от тях инспекторите установиха нарушения. След като президентът на Русия Владимир Путин подписа плана за наказателните мерки спрямо Турция заради сваления бомбардировач и загиналия пилот, Анкара изготвя собствен отговор с цел да компенсира производителите си. Снощи на 3-часово спешно заседание вицепремиерът Мехмет Шимшек е представил на експертите плана с названието „Червена линия“, който трябва да бъде одобрен и задействан от премиера Ахмет Давутоглу.

Първата стъпка в него касае износа на пресните плодове и зеленчуци, които руските митници умишлено държат без да ги допускат в страната. Обмислят се мерки за компенсации на износителите, а продуктите, идващи от Русия, ще бъдат под „червената линия“, ще се засили контролът и пълното им преброяване. Производителите на текстил и готова конфекция, на електроуреди и химически продукти ще получат подкрепа в сделки с други пазари. Предвижда се търсене на алтернативни източници за доставки на природен газ, визирани са Нигерия и Алжир, както и забавяне на транзитните маршрути за Русия.

Тежко-товарните камиони и тировете с руска регистрация ще бъдат щателно проверявани, като поотделно ще се инспектира всяко тяхно съдържание. Планира се преразглеждане на споразуменията за свободна търговия, както и пълна изолация на руските компании от проекта за третата атомна централа в Турция. Туристическият сектор трябва да предложи атрактивни намаления в пакетите и да реализира промоционални кампании в други страни. Хотелиерите са призовани от правителството да обмислят сериозно как да компенсират анулираните руски резервации след забраната на Москва за почивки в турските курорти.

След безпрецедентните проблеми с турски бизнесмени в Русия, руските също ще бъдат връщани без право на дейност в Турция. Днес турският министър на културата и туризма Махир Юнал в телевизионно предаване призова руските граждани да не се отказват от обичайните си курорти. „Турция е ваш дом, както и когато искате сте добре дошли“, заяви той. Юнал посочи, че всяка година от Руската федерация пристигат 4, 5 млн. туристи, като 75% от тях избират курорта Анталия. Според него обаче спадът в броя им се дължи не само на изострените двустранни отношения след свалянето на бомбардировача, но и на икономическата криза в Русия през последните 18 месеца.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса! Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО) СУПЕР ИНТРИГА! Радостин Василев шокира: "Синът на Теменужка Петкова е енергиен бос и медиатор между жената и дъщерята на Нотариуса!" Депутатката от ГЕРБ: Лъжи! Ще се видим в съда (ВИДЕО)
ново
Днес: 111
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК