Русия заля световния пазар с петрол, продава с близо 3 долара по-евтино на барел от Брент

Само в ПИК
Русия заля световния пазар с петрол, продава с близо 3 долара по-евтино на барел от Брент
Автор: ПИК
Дата
Дата
8948
Коментари
10
Русия заля световния пазар с петрол, продава с близо 3 долара по-евтино на барел от Брент

Русия е увеличила износа си на петрол на всички пазари, където има клиенти, съобщи „Ройтерс”. Това се прави въпреки декларацията за намаляване на добивите с оглед регулиране на цените, подписана от ОПЕК.

Доставките на петрол от Русия към Европа нарастват трети месец подред, в Китай Саудитска Арабия бе изместена като доставчик номер 1 от руски експортьори. До края на месеца само през пристанищата си на Балтийско море, руски компании ще изнесат 5% повече петрол, отколкото през същия месец миналата година.

При това, за да си осигурят купувачи, руските компании свалят и цените и то повече, отколкото саудитците. Така Ексон Мобил успя да купи 100 хиляди тона петрол с отстъпка 20 цента за барел, а Шел купи същото количество с отстъпка от 10 цента за барел.

След тези отстъпки стана ясно, че руският петрол се продава средно между 2.6 и 3 долара на барел под цената на Брент. Затова ОПЕК следи нервно случващото се на пазара, без да има инструмент да повлияе на Русия.

В отговор и Саудитска Арабия започна да увеличава отстъпките си за свои стратегически клиенти и от 40-60 цента на барел вече достигна до долар. 

Още по темата
Прогноза: Шистовият петрол на САЩ ще срине цените и ОПЕК
Часовник
16:27
В следващите години цената на барел суров петрол няма да се вдигне над 40 долара за барел, прогнозират аналитиците на  Bank of America Merill Lynch. При действащите в момента цени от над 55...
Напиши коментар »
(10)
1
В очакване сме!
2
Значи, в България ще поскъпне бензина, дизела и природния газ. (Нали загубите трябва да се избият отнякъде и нали затова сме братушки ...)
3
Само две държави в света могат да си позволят подобно ,пазарно поведение.Саудитите и Русия.Саудите нетната стойност за добив на един барел е равна на 2. 53 $ . Руснаците са втори- със разход за барел- 2.83$. За разлика от чаршафите,който са задължени от закрилника си,да закупуват многомилиардни ДЦК на щатите ( парите спечелени от петрола), и определен процент, да влиза в бюджета,то Русия има държавна собственост.И може да играе остро при необходимост.Дори на 10 $,( вярно,че и те ще смъкнатБВП), но пак няма да фалират.При подобен марж, шистаците в щатите,са обречени само за няколко месеца.Те имат милиардни кредити,а нетните им разходи за добив на един барел,са над 56$.С този ход,ОПЕК е в разкрачената положение.Ако смъкнат и те,ще унищожат окончателно, американския шистов добив.Но паралелно,ще смъкнат и жизнения стандарт в собствените си държави.А това може да предизвика бунтове,дори смяна на управленски модел.Ако Нефтохим беше държавен,сега можехме да сключим сделки за бъдещи доставки,поне за шест месеца напред.Но при частен интерес,за крайния потребител,е все едно.Цената ще варира със няколко стотинки.
4
Вуте, нетната стойност за добив на един барел на Русия е е равна на 1. 53 $ !!!
5
Така е.А на нас ни остава само да драскаме и плюваме,а мецан има реалната възможност да праи ко си иска.Ех, тази разпадаща се Русия.
6
денги не хватает,да не мислите,че продават на поразия де що могат заради други.очаквам сделка за курилите.камчатка-после.
7
Мдаа ,войните (особено на три хиляди километра от границата ти) са скъпо удоволствие . Перченето с нови оръжейни технологии - също. Изобщо ,не е лошо мужиците отново да затегнат (ама - много здраво) коланите ,защото имперските амбиции на цар Володка ще им излезнат "през носа".
8
До 7 Не те бива в сметките - оръжейните сделки, които руснаците сключиха след демонстрациите в Сирия, са им върнали разходите за войната с лихвите!
9
Друго си е да се опираш на опорните точки на руски винистър и да твърдиш глупости от сорта - разходите за добив на руски петрол са 2 долара, ама само разходите да го изпомпаш, а разходите за проучване и т.н. като ги включиш става ето това: Безспорно най-евтин е добивът на петрол в Саудитска Арабия - под $10 за барел. На около $30-40 се оценява себестойността във Венецуела и Нигерия. Себестойността на добива от петролните пясъци в Канада варива в широки граници - $50 до $100, най-голямото находище на шистов петрол в Северна Дакота - $42. В Русия барел петрол от основните находища на сушата се добива между $40 и $60.
10
7 май не го бива в нищо друго освен това за което му плащат от фондацията.Нищо лично,просто наблюдение.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Виктор Николаев
Виктор Николаев
журналист, тв водещ
Става на: 38 години
Илиана Беновска
Илиана Беновска
журналист
Никола Спасов-Мастиката
Никола Спасов-Мастиката
футболист, треньор
Става на: 59 години
Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска
оперна певица

Колега вие били ли сте редовно на лекциите ми? - Разбира се. - Но аз не съм ви виждал никога! Къде сядахте? - Зад колоната, господине... - Ама че работа! Петдесет сантиметра колона, а вие сте седемнадесетия студент, който е сядал зад нея.