САМО В ПИК! Вицепремиерът Каракачанов в ексклузивно интервю за аферата с военен имот в Поморие: Мераците и лигите, които текат от муцуните на една камара тарикати, няма да се изпълнят докато съм министър!

Интервю

САМО В ПИК! Вицепремиерът Каракачанов в ексклузивно интервю за аферата с военен имот в Поморие: Мераците и лигите, които текат от муцуните на една камара тарикати, няма да се изпълнят докато съм министър!

80033
на 19.07.2017
САМО В ПИК! Вицепремиерът Каракачанов в ексклузивно интервю за аферата с военен имот в Поморие: Мераците и лигите, които текат от муцуните на една камара тарикати, няма да се изпълнят докато съм министър!

Последвайте ни в Google News Showcase

Общинският съвет в Поморие подкрепи скандално предложение на кмета Иван Алексиев за развалянето на дарението на Анхиалска община от 1932 година за Военния санаториум. С това, според кмета, се прави опит да се придобие земята от Министерството на отбраната за други цели извън рехабилитацията и лечението на военни. Апетитният имот, който е на брега на морето и по пазарна цена би струвал милиони левове, не за първи път попада в полезрението на кмета, а вероятно и на бизнес инвеститори. За коментар по скандалния казус, който ПИК следи от вчера и за който медията ни алармира първа, решихме да попитаме лично вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Ето и какво каза той ексклузивно и само пред ПИК по скандалната завера на кмет и общинари.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Интервю на Гергана Ингилизова

  - Г-н Каракачанов, днес Общинският съвет на Поморие е взел решение да отмени наредбата, с която се даварява земята за военния санаториум. Изразиха се притеснения, че се прави опит да бъде продадена. Как бихте коментирали това решение, тъй като този санаторуим е във вашето министерство?

- Това няма как да стане. Общинският съвет не може да решава такъв проблем, той може ли да реши, ако имате къща в Поморие да ви я вземе, защото общината я е дала през 1931 година. Как ще ми вземат къщата. Мераците и лигите, които текат от муцуните на една камара терикати, които искат да откраднат този имот от Министерството на отбраната са отдавна и това няма да стане. Имот на Министерството на отбраната, някой да иска да го открадне по този пладнешки начин - няма да стане, докато аз съм министър. 

- Все пак има ли тежест и законосъобразно ли е решението на общинския съвет в този случай?

- Не може, разбира се. Кои са те, върховен съд в България ли? И какъв е кметът на Поморие, че ще решава подобно нещо. Общинският съвет на Поморие в миналия век, в далечната 1931 -1932 година е взел решение да предостави имот безвъзмедно на съюза на инвалидите за лечение, след което е построено върху тази земя и разработено от МО, и построеното е собственост на МО. И изведнъж някой решава това нещо да го прибере, как ще стане това?! Това може да стане в мутренските сънища на някой, но е и в правова държава. Ще ви кажа също, че за тези два месеца откакто съм министър на отбраната, се извървяха една редичка тарикати да си правят устата за този имот - няма да стане. 

- Ще искате ли оставката на кмета Иван Алексиев?

- Не съм го избирал аз, че да му я искам. Да му мислят жителите на Поморие, когато са го избирали. Но няма да позволя някой да слага ръка на собственост на МО, собственост която ще се ползва след необходимите инвестиции за рехабилитация и лечение. 

- Днес получихме декларация от съюза на военно-инвалидите, в която те изразяват своето притеснение. 

- Точно така, имотът е дарен на военно-ивалидите в далечната 1931 година, след което става собственост на Министерство на отбраната, всички са инвестирали пари, тази земя е дарена, подчертавам, че е дарена. Това, че 20 години, някой умишлено е водил санаториума към фалит, за да може да сложи ръка върху него е друг въпрос. Защото аргументът на този кмет е, че този имот не се стопанисва правилно. Това, че някой 25 години не се е грижил за военните имоти и те стават обект на тотално разграбване, било през общините след това в частни лица, било през някакви други комерсиални намерения, краят на всичко това дойде преди два месеца. 

Сега за първи път пред вас ще кажа, че провокиран от този случай ще ме накарат да не дам нито един сантиметър земя и имот - собственост на Министерството на отбраната, на никоя община за каквито и да е нужди. Защото тази практика "еди кой си военен имот трябва за социални нужди" е практика от 20 години. При което тази земя, която обикновено е в центъра на дадения град и е много атрактивна за застрояване, или е на брега на морето, или около минерален извор и се взима уж за общински нужда, а после попада в частни ръце. Тази далавера приключи. Г-н кметът ми направи огромна услуга с неговата наглост да ме ядоса до такава степен, че от тук нататък нито една община няма да получи нищо безвъзмездно. Ако искаш имот в даден град ще предложиш компенсация на МО. Значи ние ще подаряваме имоти за частни фирми, за да си пълни някой гушата, няма как да стане. 

- Да разбираме, че приключи практиката с даряване на имоти, която е от дълго време, това ли казвате?

- Точно това казвам. Нали всички говорят за пазарна икономика, ами ето - ако искаш да ползваш земята за градинка, хубаво, даваме я, но, ако й промениш предназначението, я губиш. Защото ние даваме имоти за социални цели, не сме спечелили и стотинка. И ако някой си мисли, че МО е дойна крава и войниците в България ще работят за 600-800 лв., и някой ще краде имотите на министерството, просто не е познал. Докато аз съм министър - няма да стане. И въобще не ме плашат някакви такива селски кметове, които ми се правят на каубой и мислят, че може да ме изнудват, просто човекът е сбъркал адреса. 

- Казахте, че ще оздравявате имота, но имате ли средства за това?

- Средства има, предвиден е 1 млн. лв. за ремонт и то още от правителството на "Борисов 2". Тези пари няма да стигнат за възстановяване, но могат да се търсят варианти. Дълго време срещу този имот, срещу който някой си е проточил лигите, се пречи, не се полагат крижи за него, не се поддържа, за да попадне в това незавидно състояние, за да може някой да го вземе. Ако общината е загрижена за военно инвалидите и териториалното дело, да предложи някака формула, чрез която МО и общината да направят нещо съвместно. Ние нямаме нищо против в нашите военни домове и центрове, включително и военно-медицинските заведения, да се лекуват частни лица. Напротив, във ВМА в София над 70 процента от лекарите са цивилни, не са военни. 82 процента от пациентите са цивилни граждани. Общината също може да извади пари плюс ние с нашите възможности и да се направи така, че да е в интерес на хората. 

- Г-н Каракачанов говорите за заплатите на военните, но полицаите вече излязоха на протест, как ще го коментирате?

- Военните нямат право на протест по закон. Не ми се иска да ги противопоставям, но военните взимат доста по-ниски заплати. И едните и другите са важни за държавата и се борят за сигурността. Истината е, че военните са изключително търпеливи, нямат право на стачки, държат се коректно, но мен ако питате, една политическа сила мъти водата в полицията, това е цялата истина, което е много грозно. Какво ще постигнеш с това, че настряш полицията, ще дойдеш на власт, а проблемите си остават. Истината е, че всичко се решава с диалог и с преразпределение на ресурси и приоритети. Не може от 1 септември да искат увеличение, това просто няма как да стане. Но въпросът дали от 1 януари може да стане, е друго. 

Аз също искам да повиша заплатите, но трябва честно и почтено да се обясни на хората, че не може да стане сега. От тук нататък трябва да се мисли за въвеждане на нови правила, нова система на икономии в МВР и отбраната, защото има какво да се направи. Ето, например, този имот в Поморие откъде накъде ще го подарявам на някакъв кмет. Аз ако тръгна да го продам на свободния пазар, ще изкарам пари за министерството, с които ще си осигуря 20 процента от необходимите пари за заплати. И аз ще ходя да се моля за пари на финансовия министър, той с абсолютно основание ще ми каже, че има резерви през военните заводи, ако работят на друг принцип и изкарват печалба, ако от имотите, които продавате, а не подарявате, вкарвате парите в бюджета - имате основание да искате. В същото време аз се чудя как да изкарам 5 лв. да вдигна със стотинки заплатите на военните.

 

 

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с Боташ на българската прокуратура (ВИДЕО) Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с "Боташ" на българската прокуратура (ВИДЕО)
ново
Днес: 103
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК