САМО В ПИК! Дни преди Конгреса - Любо Пенев с остър коментар! Футболната бомба голяма - Ел Голеадор...

Интервю

САМО В ПИК! Дни преди Конгреса - Любо Пенев с остър коментар! Футболната бомба голяма - Ел Голеадор...

101911
на 03.02.2018
САМО В ПИК! Дни преди Конгреса - Любо Пенев с остър коментар! Футболната бомба голяма - Ел Голеадор...
Автор:   Тервел Илиев

Атрактивни Джакпоти и Нови Игри от efbet (18+)

Остават броени дни до Изборния конгрес на БФС. В ексклузивно интервю пред ПИК - Любослав Пенев, казва изключително остри думи относно сегашното ръководство на централата и заявява какви промени предвижда в родния футбол. Конгресът ще се състои на 16 февруари. Освен Пенев, аспирации към лидерския пост на организацията предявяват още Борислав Михайлов (настоящ президент на БФС) и Ивайло Дражев. Ето какво сподели "Ел Голеадор" пред медията ни.

- Г-н Пенев, ако станете президент на Българския футболен съюз, очакванията са в Изпълкома да не фигурират шефове на футболни клубове, самият вие дадохте заявка за това. Отстоявате ли твърдо въпросната ваша позиция и може ли именно в нея да се крие причина за подкрепата, която вече декларираха част от водещите клубове в елита към конкурента ви Борислав Михайлов?
- Разбира се, че ще спазя позицията си, защото съм убеден, че това е много важно условие, за да започне правилното развитие на футбола в България. Администрацията и управлението на футбола у нас се нуждаят от коренна модернизация. Ще се въведе конкурсното начало за всички позиции. Ще бъде внедрена цялостна програма за административна реформа. Новият изпълнителен комитет ще бъде съставен само от доказани професионалисти. Аз ще съм гарант за пълна прозрачност. За развитието на футбола трябва да се работи със сърце, душа и умения, а не с вечен отговор – не може. Ще разчитам много на хората в Изпълкома. Те ще са тези, които ще носят цялата тежест и отговорност за всички дейности, когато става въпрос за управление на любимата игра. Именно заради това ще са експерти в областите, които ще ръководят, като например: спортно-техническата част при национaлните гарнитури, инфраструктурата, финансовите и правните норми, маркетинга, работата с министерствата и общините, професионалния, детско-юношесткия и аматьорския футбол, международни отношения и др.  Сега какво е? Едни големи имена в българския бизнес поради огромните си ангажименти се събират от време на време, без ясни стратегии и цели. Тяхното присъствие е по-скоро имиджово, отколкото ползотворно. Голяма част от идеите си ги решават по телефона и то най-вече някой техен клубен казус. Разбира се, тяхното значение за професионалния футбол е огромно и въобще няма да го пренебрегна. Ще има със сигурност техен представител в изпълкома, който ще защитава всяка тяхна позиция. Не трябва да се допуска грандовете на България да изпадат в тежки ситуации. Затриват се клубове с традиции. Това редно ли е? Защо се позволява програмата на мачовете да не е съобразена с възможността на привържениците да присъстват на стадиона, например? Ето така се нарушават правилата за бизнес модел. Защото в БФС се гледа на някой личен интерес с предимство, отколкото на феновете. А само преди няколко дни Чеферин каза: най-важни са играчите и привържениците. Има и други неща, разбира се. Ако се работи професионално в БФС, днес щяхме да имаме минимум 10 силни клуба. Сега обаче, не е така. Ето защо ще работя много упорито за подобряване на ситуацията в клубния ни футбол. Има много какво да се желае. Детско-юношеските школи трябва да функционират много добре. От там да излизат добри български футболисти. За да развиваме силен националния отбор ни трябват силни професионални клубове. Бъдете сигурни, че от цялата реорганизация на футбола всеки един собственик на клуб ще е много доволен.  

- Заявихте, че родният футбол е на дъното, националният ни тим няма участие на финали на голям форум от 2004 година. През въпросният период се осъществиха редица треньорски смени (включително и вие бяхте селекционер на тима), но висшето ръководство на БФС се запазва в сходен вид. Ако станете президент на централата в какви срокове ще си поставите за цел класиране за Световно или Европейско първенство? И готов ли ще сте вие да подадете оставка при неуспехи?
- Да, на дъното на дъното сме вече.
Ще ви дам за пример Италианската федерация. Първо не класиране и всички с оставки. Не напразно наричам сегашното ръководство "наглите". Не само, че не си дават оставките след 7 провала, а пак се кандидатират. Това е голям срам. Имайте предвид, че всеки изминат ден под тяхно ръководство е фатален за българския футбол. Що се отнася до класиране, мисля, че въпреки много тежката ситуация в националния отбор, можем да се справим и ще направим всичко възможно да се класираме още за Евро 2020. Бъдете сигурни, че при много по-малко от 7 провала ще си дам оставката. Тук става въпрос за България. Тук става въпрос за националния ни отбор.

- Много от мачовете в Първа лига се провеждат в часови диапазон, който не е сред най-удобните за голяма част от феновете. Предвиждате ли промяна в това отношение?
- Със сигурност провеждането на футболните двубои ще е съобразено с много обстоятелства, но най-вече с привържениците. Тази игра е за тях. Искам всички да го разберат. Всяка футболна среща трябва да е празник. Всички знаем, че в момента срещите се планират единствено и само в интерес на един човек. Това няма да е така. Никакъв шанс. Това ръководство на БФС са аругантни към феновете. Демонстрират власт и се опитват да ги унижават. Това е недопустимо. Всеки продукт се оценява от тези, които го харесват. Тук се наблюдава точно обратното. Като че ли целта им е  да изгонят всички привърженици от стадионите. Именно заради това сме с празни стадиони. Това е една основателна причина веднага да се махнат от футбола. Те не могат да го управляват. И както по-горе казах, това е предпоставка големите клубове да губят средства, защото се нарушава бизнес модела на футбола.

- Родните грандове масово се насочват към подписване с чуждестранни играчи. Издаване на български паспорт на чужденци, привличане на футболисти от страни членки на Европейския съюз. Обмисляте ли въвеждане на дадени рестрикции в това отношение? Възможно ли е подобни да бъдат осъществени, без да се влиза в сблъсък с регламентите на УЕФА?
- При нас всичко ще е по регламентите на УЕФА. Когато казах, че ще има ограничения имах предвид чужденци извън Европейския съюз. Аз отдавна съм приел, че всички сме граждани на ЕС.  Като начало в стратегията ни е да се картотекират по 4-5 футболисти от школите на клубовете. За съжаление сега ДЮШ-овете не изкарват подготвени кадри. Факторите са много. Но най-вече не подходяща методика. Ще се погрижим за всяка възрастова група да има най-правилния метод за подготовка. Ники Илиев като вицепрезидент ще има тежката задача да развива и масовостта при децата, внедряване на обща стратегия с Министерството на образованието за играене на футбол в часовете по физическо възпитание. Да има междуучилищни турнири, областни и републикански първенства. Така клубовете с ДЮШ-ове да си избират децата с най-добрите качества и да ги развиват по най-добрата методика. За тях ще се организират мащабни кампоси, дори с международни участия. От тук скаутите на големите клубове ще откриват най-добрите деца. Ще се полагат сериозни усилия треньорите да са много добре подготвени. Те са много, много важни. Всичко ще е по най-добрите програми. Последните проучвания сочат, че най-добрите треньорски програми са Испанската и Бразилската. При тях децата най-бързо развиват своите умения. Обученията ще са чрез уебинари, така че да не са скъпи. И така ще започнем да захранване клубовете с програми, с които  да подготвят талантливи деца. Ще се измъкнем от играта на родителите с възможности и ще си я върнем на талантливите. Незнам каква стратегия са измислили ММС и БФС за развитието на ДЮФ, но тя явно не работи. Жалко, че са изхарчени на държавата за 2 години над 2 200 000 лв. Доколкото разбрах за тези средства са организирани по 2 едномесечни турнира в 2 хотела, чийто собственици са членове на Изпълкома. Същите после казват, че не са взимали пари от футбола. Въобще чудна родна картинка. А после, защо грандовете купуват само чужденци? Ами защото стратегията на БФС не работи и парите, които харчат на държавата, са пари на вятъра.

- В тази връзка, бихте ли предложил за въвеждане - правило за задължително участие на роден талант да кажем до 21-годишна възраст в срещите от Първа лига? Но с точка, че при смяна на въпросния играч - негова контузия или треньорско решение, е задължително на полето да се появи друг футболист до 21-годишна възраст?
- Това беше добра идея, но за съжаление се опорочи. Има предпоставка, която принуждава ръководствата на клубовете да предприемат подобни действия. Мислите ли, че ако има силни юноши, клубовете няма да ги използват. Те със сигурност искат да започнат да произвеждат добри футболисти и добър футбол, да имат силни трансфери, да имат пълни стадиони, да имат висок телевизионен рейтинг, да се продават артикули и футболният им бизнес да бъде рентабилен.

- Вие сте легенда на ЦСКА и любимец на феновете на "червените". Ако стане Любослав Пенев президент на БФС, ще гарантира ли, че ще спазва еднакъв аршин към всички родни клубове?
- Бъдете сигурен. Още повече ЦСКА е институция и няма нужда от подкрепа. Просто не трябва да им се пречи. Ще има точно разписани правила, еднакви за всички. Клубовете ще усещат защита и спокойствие. В мое лице всички клубове ще бъдат защитавани на всички нива еднакво, обгрижвани еднакво и контролирани еднакво. Всичко ще се решава на терена.

* Мнението на Любослав Пенев относно драмата с "армейците" през 2008-а година, когато ЦСКА не получи право за участие в евротурнирите, коментарът на Ел Голеадор за наказанието - "мач при затворени врати", още тежки упреци на Любо към сегашното ръководство на БФС и прочие интересни тези, очаквайте утре в ПИК, във втората част на интервюто с г-н Любослав Пенев.

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА: Прекратиха заседанието заради Манол Пейков и Възраждане - екшънът се прехвърли в кулоари (ВИДЕО) СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА: Прекратиха заседанието заради Манол Пейков и "Възраждане" - екшънът се прехвърли в кулоари (ВИДЕО)
ново
Днес: 44
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК