Вход
София
Времето в София 24 o C

САМО В ПИК! Д-р Кацаров с ексклузивни разкрития за скандалите в здравеопазването и заложените от Москов бомби - ще има ли още фалити на болници и върнати от лекари починали пациенти

САМО В ПИК! Д-р Кацаров с ексклузивни разкрития за скандалите в здравеопазването и заложените от Москов бомби - ще има ли още фалити на болници и върнати от лекари починали пациенти

на 05.10.2017
2026
15
САМО В ПИК! Д-р Кацаров с ексклузивни разкрития за скандалите в здравеопазването и заложените от Москов бомби - ще има ли още фалити на болници и върнати от лекари починали пациенти

Скандалите в здравеопазването стават ежедневие не само покрай неработещата спешна помощ, починали след отказ за лечение пациенти, набити лекари, а вече и с подмолни интриги срещу ръковдствата на болници и екипа на Министерство на здравеопазването. Каква е причината за тоталния разпад и хаос в системата и защо не проработи така дълго обещаваната и рекламирана като панацея реформа на предишното управление на сектора от министър Петър Москов?

На тези въпроси отговаря пред Агенция ПИК един от най-видните експрерти в сектора - др Стойчо Кацаров, който още преди 3 години алармираше, че политиката на предишната управа на МЗ ще доведе до липса на здравеопазване и фалити на болници, както именно се случва сега. 

- Д-р Кацаров, здравеопазването се тресе от скандали в последните месеци, които се изостриха особено покрай случаите на починали пациенти, на които е отказано лечение. В последните дни виждаме и интригантски атаки срещу новия екип на Министерство на здравеопазването. Каква е причината и целта, прикриване на някакви схеми или нещо друго?

- Скандалите, които се случва с починали болни и отказване на своевременна медицинска помощ е в резултат на реформите, които бяха проведени 2014-15 г. по времето на Москов. Тогава бяха въведени лимитите на болниците и Здравната каса и досега дължи на болниците над 700 млн. лв. Те за това са в тежко финансово състояние и се случват тези неща в момента с отказ за приемане на болни, или неизплащане на заплати и трупане на дългове, както се случва в болницата във Враца. Тук не става дума за не добро управление, или липса на работа или не добре свършена работа, а просто Здравната каса им дължи пари.

Лекарите и ръководството се чудят как да обслужват и лекуват гражданите, пациентите се чудят как да пращат дарения на болниците и се получава хаос.

-  Това ли е причината за нападките и интригите, на които ставаме напоследък свидетели спрямо настоящето ръководство на Министерство на здравеопазването? Опити да се прикрие дейността на предишното управление ли са и бомбите, които са заложени от Москов?

ЦИНИЧЕН АБСУРД! Български болници отказват помощ на онкоболна, пристига линейка от... Турция

ЦИНИЧЕН АБСУРД! Български болници отказват помощ на онкоболна, пристига линейка от... Турция

Онкоболна жена преживяла истински шок, след като за шест...

на 30.09.2017

- Това са резултатите от лимитите и здравната карта на Москов. Още тогава предупреждавахме, че точно това ще се случи. Когато ограничаваш приходите на болниците по този начин, всеки пациент става нежелан, защото той носи разход. Това е характеристиката бюджетните предприятия и започват да се държат като администрация. Пациентите започват да им пречат.

Това е и причината за скандалите с  „Пирогов”, „Александровска болница” и други, които бяха замесени в отказ за лечение на пациенти и фатални случаи. Те също са с натрупани дългове от тази система, създадена по време на предишното управление. Болниците не искат да обслужват пациенти, за да не трупат нови разходи, които няма да им се платят и съответно се превръщат в дългове. Това става, когато си лимитиран предварително.

- Защо според вас се въведе тази система по времето на Москов в здравното министерство, след като и вие, и ваши колеги, и пациентски организации, кой ли не, алармираше до какво ще доведе и ето, че сега се случва?

- Не мога да отговоря на този въпрос и не е в моята компетенцията. Но ще дам още примери. Навсякъде ще жалват, че техниката е остаряла и не работи едно или друго, апаратурата не се обновява. Ами това е също следствие от здравната карта – с нея на практика се забраниха частните инвестиции в болниците. Държавата казва, че няма достатъчно средства за апаратура, но и забранява частни инвестиции.

Питам се как може турски болници да купуват български, турска линейка да вземе болна българка и да я закара в Турция, вместо да е обратното и български инвеститори да купуват нашите болници и да лекуваме тук чужденци. Но с тази политика, която беше въведена за лимити, здравни карти, а да не говорим за медицинските стандарти, се съсипва на практика здравеопазването.

- Какви бомби още може да има заложени от предишното управление на Министерство на здравеопазването?

- Това са куп лоши последици и най-лошата от тях е нагласата, която се създава в работещите в системата на здравеопазването и манталитетът, който се изгражда. Той не е на хора, които се стремят да се развиват, да повишат качеството и да имат повече пациенти, за да си увеличат доходите,  а манталитет на държавен чиновник, на който му е предварително определен лимитът. Той и добре, и зле да работи, това са му приходите и повече не може да изкара, каквото и да направи. След това много трудно може да бъде променен този манталитет. Това е най-страшният удар върху здравната система.

На този фон съвсем логично е и нарастващото напрежение между пациентите и лекарите.

- Какъв според вас е източникът на все по-злонамерените интриги срещу настоящия екип на Министерство на здравеопазването? Да не би някой от тази система да се съпротивлява срещу промяната на старите практики?

- Интригите ми е трудно да коментирам, защото не съм участвал в подобни неща и не знам кой какво разкрива. Атаките са и срещу здравното министерство, и срещу НЗОК. Бих ги призовал да се разграничат от тази политика, която е водена досега в Министерство на здравеопазването, ясно да кажат какво е състоянието на сектора и да дадат оценката си, за това което се е случвало. Българският лекарски съюз също трябва да даде своята оценка и да се начертае нов път. Мълчанието не е добър знак, защото тези неща касаят живота и здравето на много хора.

- Дейността на министър Москов се разследва, какво очаквате да излезе от проверките?

- Не знам докъде са стигнали проверките, но те касаят други неща – съмнения за корупция, финансово управление, а не политиката. Важно е сега да се обърне внимание на грешната политика, която доведе до настоящото състояние на здравеопазването.

Ясно беше, че с тези лимити ще се стигне до момента, в който болниците ще отказват пациенти. 

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(15)
1
Алооо ПиК, защо такова лошо заглавие касаещо Петър Москов? Нали докато беше министър не смеехте да обелите една лоша дума срещу идиотщините му? Защо не смеете да кажете, че кретена е любимия министър на вашия любовник (защото му правите с-ирки ежедневно) мутрата БУДА? Къде беше той, когато му се казваше, че този ще доведе здравеопазването до колапс? Сега ли откривате Америка?
2
ДОКТОР СМЪРТ,ТОЛКО ЗА ТОЯ
3
северозападнала България е на път да остане без болници.
4
До 3: То, на други места като има болници, не значи, че ще те лекуват. Последния ОГЛАСЕН случай е това с линейка от Турция.
5
Айдуците на съд в китай. Северозападнала българия отдавна няма болници. Ма*ка ви мръсна и иди*ти, дано вие не остареете. Долу ГРОБ, целенасочен геноцид. Защо са им старте и болните. Ако 1 от тях почихе, месечната му пенсия може да стане джобни за неговия копелдак. Народеее...къде си?
6
И д-р Кацаров и други читави експерти предупреждаваха за последиците от налудните идеи на Москов, но не бяха чути ни от премиер ,ни от парламент.Д - р Кацаров точно посочва "къде е заровено кучето" Но ще го чуе ли някой? Заложници в тези безумия сме всички-пациенти и лекари.
7
Москов е доказано психо-олигофрен и далавераджия. За него само ефективна каторга. Такива щети е нанесъл на здравеопазването, че сега гледаме как фалират болници. А ТУРСКИТЕ ВАКСИНИ - МОСКОВ А?
8
Ако послушате брътвежите на този набеден експерт Кацаров,доктор той не е,защото няма практика като такъв,здравеопазването трябва да е пазар на услуги и който от където може да граби!Не Москов,той си има други кривици,по времето на Кацаров болниците станаха търговски дружества и сега се чудим как да ги спасяваме,защото такива набедени експерти пуснаха частниците да смучат безконтролно от публичния ресурс и това е "свободния пазар"според такива набедени експерти!Няма контрол,има голямото лапане и корупция!Москов им виновен понеже реши да ограничи лапачката,че и комунист ще го изкарат,само и само да върнат старото положение!Няма да мине номера Николчо!
9
ЗА КАКВО Е ВИНОВЕН МОСКОВ!!!? ЗА ГНУСНАТА ИМ КРАДЛИВА ДЬРЖАВНА ПОЛИТИКА!!!!!!ДОРИ НА ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА С УМИШЛЕНО ФАЛИРАНЕ НА БОЛНИЦИ!!!!БОЛНИЦИТЕ ТРУПАТ ДЬЛГОВЕ , ОБЩИНИТЕ МЬЛЧАТ , А НИЕ ВКУПОМ ГИ ПЛАЩАМЕ!!!!!И ЗАТОВА ЛИ Е ВИНОВЕН МОСКОВ!!? СЛУЧАЙНО ДА ИМА ЕДИН УПРАВИТЕЛ НА БОЛНИЦА ДАДЕН НА ПРОКУРОР!!!!НЯМА!!!!!
10
С доживотна,без право на обжалване и на строг режим!
11
ЗДРАВЧЕВА-докато се стигне до управителите на болниците,няма да остане място в затворите от„управляващите” на всички нива!А Москов е и за затвора и за лудницата
12
кацаров които не скача е червен какво се правиш на ощипан и ти си виновен за това положение така че се скрии и не се обаждаи като доиде сдс полудяхте каквi простотии измисляхте
13
Когато говорим за болници , те си имат управители , които са отговорни за всичко !!!!!Те би трябвало да се контролират от общините и от рзи -тата!!!!Нито едното нито другото Така е направено всичко , че контролни органи има на книга ,но иначе няма !!!!Оттук идват проблемите в тази държава!!! Не сериозно е , не професионалисти да казват , кой за лудница , кой за затвора!
14
Този кретен Стойчо Кацаров някога е завършил медицина със среден успех малко над 4, но лекар на практика никога не е бил и от медицина разбира колкото свиня от кладенчова вода. Именно той, като зам.министър на другия тъпанар - зъболекаря Милко Семерджиев, в правителството на лицето Иван Костов, разбиха доброто до тогава българско здравеопазване, а сега взел да дава оценки! Приватизационните му далавери са известни в Дупница, но си позволи да прецака и ментора си Костов и изпадна в немилост. Е, намериха му една синекурна службица - уж да защитава пациентите, но всъщност защитава интересите на хайдуците в здравната система - частните болници и фармацевтичните фирми.
15
http://bit.ly/2hiePjo - BrainRush – натуральное средство на основе мицелл, вытяжек и концентратов лекарственных растений с добавлением глицина, биотина и комплекса витаминов В. Улучшает передачу нервных импульсов и работу всех отделов головного мозга, помогает при нарушениях функции памяти. BrainRush легко усваивается организмом и начинает действовать максимально быстро, дополнительно воздействует на функции эндокринной, имунной и нервной систем. Эффективен в любом возрасте. http://tinyurl.com/yb9h9jty - BRAINRUSH – ЭТО УНИКАЛЬНОЕ СЕРТИФИЦИРОВАННОЕ СРЕДСТВО Не содержит ГМО Не содержит вредных для здоровья красителей. Не содержит вредных для здоровья консервантов. Не имеет противопоказаний. Запатентованный синергический фитокомплекс. http://ow.ly/DzTd30e46cE - BRAINRUSH исключительно натуральные компоненты, не наносящие вреда организму. Активные вещества корневища солодки, шалфея и пустырника пятилопастного повышают устойчивость нервных клеток к кислородному голоданию, активизируют умственную деятельность, способствует улучшению памяти и сна.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Мъж, сърдито, към жена си: - Глупачка!!! Тя: - Ми какво да правя... на комшийката мъжа ѝ професор, тя - професорша...

няма нови новини
Днес: 325
hot
най-четени новини в момента
сега
2050
четат ПИК
сега
четат тази новина
САМО В ПИК TV! Политологът Анастас Стефанов обявява рейтингите на Борисов, Симеонов и Румен Радев - как влияят на имиджа им скандалите и искат ли българите избори (ОБНОВЕНА)
x
БЪДЕТЕ БДИТЕЛНИ! Ако се случат тези 3 неща, връзката ви е... токсична
x