Вход
София
Времето в София 18 o C

САМО В ПИК! Експертът по сигурност Тихомир Безлов с дисекция за похищенията у нас: При „Наглите“ минаваха седмици преди да осъществят контакт!

САМО В ПИК! Експертът по сигурност Тихомир Безлов с дисекция за похищенията у нас: При „Наглите“ минаваха седмици преди да осъществят контакт!

на 01.09.2017
1100
4
САМО В ПИК! Експертът по сигурност Тихомир Безлов с дисекция за похищенията у нас: При „Наглите“ минаваха седмици преди да осъществят контакт!
01.09.2017
4
1100

Тихомир Безлов, който е старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, работи по въпросите с престъпността в България през последните 17 години. Той е автор на редица доклади и социологически изследвания. Ето какво сподели пред Агенция ПИК, след като отново станахме свидетели на отвличане.

- Г-н Безлов, върнаха ли се страховете в хората, след като сега станахме отново свидетели на отвличане. Става въпрос за липсата на Адриан Златков, който е син на известен бизнесмен. Към момента МВР работи официално по версия отвличане?

- Не знам дали е удачно да се говори за връщане на страха у хората. За да се върне страхът, трябва да имаме нещо подобно на групата на „Наглите“. Става въпрос за серия от отвличания в рамките на няколко месеца. Така хората, от които се иска откуп, се страхуват. Сега, общо взето, ситуацията е далеч по-спокойна. Последното публично известно похищение бе на дъщерята на Евелин Банев – Брендо през 2013-а. Имаме все пак период от 4 години, в които нямаме такъв инцидент.

- Сега обаче хората, които коментират този тежък криминален инцидент, припомнят, че не цялата група на „Наглите“ бе заловена. Имало е хора от структурата, които са останали извън преследването от закона. Може ли да мислим за активиране на нова група…

- Факт е това, че не цялата група бе разбита. Знаете, че прокуратурата искаше да докаже други неща. Например, че всичко се е ръководело от някакво по-високо ниво. Но фактите са такива. След разбиването на „Наглите“ имаме два по-гръмки инцидента, които са публично известни. Говори се, че има и такива, които не са коментирани в общественото пространство, но няма как да докажем това. Та, единият е дъщерята на Брендо, а другият е отвличането на Мирослава в Перник, което беше тотална аматьорска проява. Случката, само по себе си, е неприятна и гадна, но пак ставаше въпрос за отвличане. Около дъщерята на Брендо се коментираше, че е пряко свързана с делото, което течеше по същото време в Италия. Ставаше въпрос тогава за свидетелството му и възпирането му да говори пред съда. След „Наглите“ реално сега за първи път се сблъскваме с отвличане, както го квалифицират като основна версия МВР, което наподобява техния стил. В момента обаче нищо не знаем. Просто разсъждаваме. Може да се окаже нещо съвсем различно. Имало е и случаи, в които се симулира отвличане от сина, за да се платят някакви пари и т.н. Всякакви парадокси има. Не казвам, че това е така. Просто говоря от опита, който съм придобил, следейки крими ситуацията у нас и принципно. Най-вероятно случаят е отвличане.

- Всички анализатори на подобни кризисни ситуации споделят, че при Брендо отвличането на дъщеря му е било ясен знак да се мълчи по делото…

- Не се знае и не споделям напълно това. В нещата, които в онзи момент се коментираха от хора от МВР, се знаеше, че ще ги хванат. Просто службите имаха информация. Знаеше се, че това е българска група и че не е свързана със свидетелстването. Имаше такава версия. В крайна сметка не бяха хванати извършителите. Тогава обаче започна политическата криза с кабинета на Пламен Орешарски и нещата заглъхнаха. За да говорим какво и как ще стане, трябва да мине време. Да видим как се развиват нещата. Ако си припомним случаите на „Наглите“, понякога минаваха седмици преди да осъществят контакт. При Лора Банева май контактът бе след около 50 дни. Имало е случаи, когато при отвличането става инцидент. Тогава не се обаждат. Дано сега случаят не е такъв.

- Намерена е опожарена кола, която разследващите логично свързват с инцидента?

- При професионално отвличане се прави така. Целта е да не стане публично. Не само медиите, а и полицията да не научи. Когато всичко става както трябва, похитителите не контактуват с полицията. Но в този случай не е било възможно това, защото в момента, в който бащата вижда изоставената кола, той решава, че нещо е станало, някакъв инцидент и звъни. После е много трудно вече инцидентът да не стане публичен. Сега извършителите внимават как точно ще направят контакт.

- Просто бащата на Адриан – Тони, е реагирал бързо…

- Да, и пак казвам, че коментирам това на база някакви аналогични случаи. Ние не знаем нищо конкретно. В този смисъл разследването логично се опитва да не споделя информация.

- Но пък така се създава възможност за спекулации по темата. Не е ли по-добре да се пуска контролирана информация?

- Аз съм на мнение, а и нормалната практика е, да не се прави пълно информационно затъмнение, защото то води до други проблеми. Обикновено се правят брифинги, които са експертно премислени. Това е поведението при нормалните разследвания навсякъде по света. Друг е проблемът дали може това да се осъществи у нас. Просто тук все някой полицаи познава някой журналист, те са приятели и излиза информация.

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(4)
2
ДААРЖАВА НА ХАРТИЕНА РЕКА ДУНАФ СТАНА ЦАРСТВО НА ТИКВИТЕ !....
3
Тоя вече и по сигурност ли е експерт, то май само тази експертност му липсваше, всичко друго си го знае.
4
Всички в ЦИД знаят, че Тихомир Козлов е пасивен пеерас, защото е инпонтентен и се предлага на млади бичмета срещу пари.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

- Къде е нашето куче? – обръща се мъж към жена си. - От три дни не излиза от къщичката си. - Виждаш ли? Не трябваше да го гледаш така строго оня ден!

няма нови новини
Днес: 366
hot
най-четени новини в момента
сега
2035
четат ПИК
сега
четат тази новина
Тези три зодии трудно се доверяват
x