Вход
София
Времето в София 16 o C

САМО В ПИК! Емил Димитров-Ревизоро с потресаващи разкрития пред медията ни за контрабандата на гориво и служебното правителство на Румен Радев

САМО В ПИК! Емил Димитров-Ревизоро с потресаващи разкрития пред медията ни за контрабандата на гориво и служебното правителство на Румен Радев

на 26.01.2017
9020
20
САМО В ПИК! Емил Димитров-Ревизоро с потресаващи разкрития пред медията ни за контрабандата на гориво и служебното правителство на Румен Радев

Емил Димитров е завършил е Института за музикални и хореографски кадри и се е занимавал с народни танци като хореограф. После поради жилищни проблеми отива в строителството, където работи като електроженист. Успоредно с това завършва Висшия икономически институт.

Има няколко следдипломни квалификации - по митнически контрол, финанси и счетоводство. Работил е в съобщенията като на надзорник и като счетоводител. Популярност придобива като финансов ревизор и оттам широкоразпространения му прякор Ревизоро. 

Емил Димитров-Ревизоро: Само Борисов ще има достатъчно власт като президент

Емил Димитров-Ревизоро: Само Борисов ще има достатъчно власт като президент

Не знам кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент, според...

на 16.08.2016

В Министерството на финансите постъпва през 1992 г.  Започва от районен ревизор, за да стигне до най-отговорните ревизии в държавата. През 1997 г. е определен за ревизор на годината заради зърнената афера на кабинета Виденов.

Името му нашумява в пресата като скандално заради разкрития на крупни далавери в митниците по време на различни управления. Един ревизионен акт от 1998 г.

Напуска Държавен финансов контрол и ръководи Гражданско обединение за борба срещу корупцията към Движение Гергьовден.

2001 година е назначен за началник на Дирекция "Митници" в правителството на Симеон Сакскобургготски, но впоследствие е освободен от поста. С днешна дата е член на Патриотичен фронт и беше част от комисията за разследване картела на горивата. Именно за това го потърсихме за мнение след поредните шумни акции за фалшиво гориво, които обаче нямат последствия. 

Интервю на Гергана Ингилизова

- Г-н Димитров, преди дни бе направена поредната проверка на МВР в 20 бензиностанции, в пет от които бе намерено фалшиво гориво. Защо обаче никога не се стига до дъното?

- Това са традиционни проверки, по анализ на риска, отива се към някаква група бензиностанции. Миналата година около десет пъти по един и същи начин бяха залавяни бензиностанции с устройства, които манипулират фискалната памет, с двойни резервоари, където през нощта на бензиноколонката се продава безотчетно или се прелива съответно количество. При всичките случаи се стигна до едно, съставя се акт, запечатва се бензиностанцията и било каквото било и пак същото. В този случай дано не стане така, но сме свидетели как миналата година на една и съща бензиностанция се намираше такова гориво и никой не тръгваше да търси къде е разковничето. Ако намерим фалшиви лекарства или сбъркана партида веднага се изтегля продукта от цялата аптечна мрежа. Ако се намери отровна храна се търси първоизточника, там от където е дошло.

- Не го смятат за достатъчно вредно ли?

- В момента се намира гориво, което е фалшиво и никой не пита от къде е дошло това гориво. Защото начините са два, единият да имаме някъде незаконна рафинерия, която да бълва тези горива, другия вариант е да имаме незаконен внос на горива които не са пречистени. И в двата случая имаме незаконно гориво. Това което трябваше да се направи, е след като се установи това гориво да се направи проверка на справките, защото има документи това гориво от къде е дошло. Никакъв проблем не е, знаят се камионите за цялата година.

- Кой носи отговорност за тези проверки?

- МВР е съдействало за акцията, метрологията е установила, че горивото е некачествено, а митниците трябваше да тръгнат да търсят от къде е тръгнало това гориво, което не отговаря на качествата. Прави се проверка на камионите, от коя база идват, защото именно от там идва горивото, не от чешмата. Тези камиони и цистерни го свалят от бази, възможно там горивото да е качествено, а по пътя да е подменено, възможно е от самата база да е тръгнало некачествено, при всички положения трябва да се направи проверка и в базата да се види, тази или друга компания колко още бензиностанции е заредила.

- Вие сте зам.-председател на временната комисия за разследване картел на горивата. Какво откри тази комисия и до къде стигна работата ви?

- 10 институции дойдоха и от нас научиха какво се е случило в България. Трябваше аз да казвам, че има две незаконни рафинерии. Ако зависеше от мен аз бих направил нещо по-кардинално, бих казал така „моля всички, които са се занимавали с темата горива и с проверка на темата да се занимават с нещо друго. Достатъчно е всеки новопостъпил сужител, който може да чете, за да свърши тази проверка. От свръх квалифицирани служители, които не правят нищо, няма нужда.

- Да разбираме, че като правихте толкова срещи в тази комисия нищо не излезе от нея, така ли?

- Вие знаете, ли че дойдоха 10 комисии, всички от които казваха, това не е наша работа, а на някой друг. Включително в прессъобщението на МВР от онзи ден, пише че са установени нарушения, които са в компетенцията на комитета по стандартизация и метрология. Те могат да кажат, дали горивото е качествено, а не от къде е, то не може да разследва, няма такива функции. Тези които имат да разследват пък, считат че с написването на един акт въпроса е приключен. Митничарите, които пък трябва да разследват, може би не са присъствали.

- Защо според вас не се разследва?

- Защото става въпрос за 1 млрд. лв. Ситуацията е много лесна, отива се, прави се списък на всички, които са се занимавали с тази дейност, благодариш им за усилията и да се насочат към друг сегмент, защото с този явно не искате и няма да се справите.

- Възможно ли е това да се случи в България?

- Това единствения начин, за да се случи нещо. След което ви казах, взима се документа, в тази бензиностанция има некачествено гориво, взимаш парите на хората, чупиш им двигателите, кой те зареди, еди кой, отива се в базата, преглежда се колко бензиностанции зареждат, отива се там, правят се проверки на всички обществени поръчки, обектите, училища, там се проверява. Когато се окаже, че идва от база се проверява лиценза. Ние обаче се чудим, как да спрем в момента, в който сме установили горивото и не правим нищо повече. Ако сега на всеки 20 бензиностанции, 5 са с некачествено гориво, въпреки че това не е обобщение на цялата страна, а оценяване на риска, всъщност този, който е направил този риск си е свършил работата. Но в момента , който си хванал и си сложил топката на гол линията да си вкараш автогол е просто нередно. Страшно много хора са се ангажирали да не правят нищо, директори на митнически управления, шефове на служби, които в момента в който установят проблем гледат да го съобщят в пресцентъра и автоматично забравят какво се е случило. И една нормална верига, по която може да се установи контрабанда и незаконен внос на горива в България се прикрива умишлено над 10 пъти за миналата година, сега не знам какво случва и дори не съм питал. Недопустимо е дни наред да се дава възможност на хората, които са уличени в нередности, да им се дава възможност да се укриват следите. Има много хора ще се червят след време, които не са си свършили работата.

- В полза на кой се прави това?

- В полза на контрабандата, на всеки литър по 1 лв. печели контрабандиста.

- Това сравнено с цигарите как ви се струва?

- Цигарите са 100 млн. лв., тук говорим за милиард. В Габрово се хвана една бензиностанция два пъти с фалшиво гориво, по Пловдивско също и накрая нищо. Нито един път не се тръгна по веригата, от къде са влезнали, от къде са доставени.

- Колко време заседава тази комисия и възможно ли е нищо да не произлезе от нея?

- Още когато се създаваше тази комисия за картел на горивата излязох на трибуната и казах на Корнелия Нинова, не е редно председателят на е от нас, защото ще разследвам година и половина наше управление, не е редно председателят да е от ГЕРБ, защото ще разследва 6 години тяхно управление, както и за другите преди това. Комисията не заседава, приключи изслушването на ДАНС и прокуратурата, никой не се интересува от това какво се е случило в миналото, нито се интересува от това, което се е случило в момента, няма да има доклад и се заметоха следите. Един от най-големите вносители в България, който не е към Петролна и газова асоциация, който е независим, не може да бъде обвинен в някакво пристрастие, но този човек има складове на Дунав, складове в София, бих казал третия по големи в България. Захранва военните, НАТО, три големи вериги бензиностанции, включително и своя верига от 24 бензиностанции, той захранва и един феномен от Варна. Горивото, което той продава на собствените си бензиностанции и на другите три световни вериги, е по-скъпо отколкото неговото, което се продава на феномена от Варна.  

- Какво е мнението ви за служебното правитество?

- Не ми се иска да давам коментар, надявам се да си свършат работата. 

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(20)
1
„Според източника (Цветан Цветанов), ликвидирането на банката е било необходимо за облагодетелстване на политически и бизнес интереси. Източникът свидетелства, че няма причина да се мисли, че мажоритарният собственик е извършил престъпление. Той свидетелства, че премиерът Бойко Борисов и Делян Пеевски са заговорничели срещу Цветан Василев и са изфабрикували доказателства за слаб контрол и организация на банковия мениджмънт, с цел да придобият активи и собствености на банката след нейното затваряне ”, пише в документа."
2
Я кажи кой вцема ония 200 dm. от кутията joony.w край ....Р.
3
Марешки продава през 5 стотинки, а изброените горе 4 вериги продават през 50. Какво се чуди този, продал задника си на Златев. Голям адвокат на картела се извъди, пък уж е там в комисията за разследването му. Лайняр!!!
4
za firma"saksa" stava vapros?)))
5
ТОЯ БЕШЕ ЧЕВЕК ЕДНО ВРЕМЕ ДАКАТ СЕ ДОКОПА ДО ВЛАСТТА,СА Е СТАНАЛ МОМЕ НА ПОВИКВАНЕ
6
Ако е свестен едва ли ще се мъкне с валери далаверов!
7
И Димитров продаде душата си на дявола и се подчини на златния телец.
8
този некадърник пак търси сцената. Не разбрахте ли че той не разбира нещо от горива а произвежда само клюки. от такива като него сме на това ниво на живот- мизерстващ
9
В България ИМА КАРТЕЛ ЗА ГОРИВАТА и неговите ТАРТОРИ са : БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ и ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ.
10
Един се ОПИТВА да каже що-годе Истината,....И ВИЖТЕ КОЛКО ГО ПЛЮЯТ...??????
11
За много неща е прав, е и? Куче влачи цистерни-"частна" държава.
12
През 2001 г. Емил Димитров - "Ревизоро" е назначен за директор на Агенция "Митници" от министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Емил Димитров е активист на Гергьовден и член на "Гражданско общество срещу корупцията". Той беше водач на листата на коалиция ВМРО - Гергьовден в Стара Загора. Колко е руското влияние в България? Много... . Мисля, че задкулисието подреди и президента Радев, и служебния премиер Герджиков, и служебните министри. Задкулисните „ЧЕНГЕТА“ от ДС, искат през 4 години да избираме „НОВИ ЛИЦА“ - а те отзад тe „ВСЕ СЪЩИТЕ“ от 1989 година и да потриват ръце. Ако мислите, че през 2001 г. „ЧЕНГЕТАТА“ не редили листитe нa НДСВ – лъжете се! Всички, които гласуваха за Пеевски през 2013 г. сега са в ръководството на БСП – как ще борят корупцията?
13
То се вижда ясно. В България са само тарикати, контрабандисти и рекетьори. Другите избягаха, а тези които останаха и да си счупят главите няма как да променят ставащотото. Защото както е казал Бай Тошо (не Бай Х у Й който с процент във всичко незаконно в тази държава) Кой си ти да решаваш като нямаш пари. хо-хо-хо :)
14
Тоя пЪ вентилатор.
15
Собственик на "Круиз 77" е Крум Димов. "Сакса" пък е на Крум Димов, брат му Светлозар Димов и баща им Атанас Димов, показва справка в Търговския регистър. Характерно за групата е разделянето на направленията на дейността в отделни дружества. "Сакса сървисис" например се е специализирала в управлението на петролните бази и свързаните с това услуги. Броят на служителите на "Круиз 77" през 2012 г. е 56, а броят на клиентите е нараснал с около 5% спрямо предходната година, пише в отчета на дружеството. Основен негов доставчик логично е "Сакса". САКСА ООД е най-голямата изцяло българска компания за дистрибуция на горива. Фирмата е регистрирана през 1993 г., като ЕТ Сакса-Светозар Димов. През 2004 г. е преобразувана в дружество с ограничена отговорност с основен капитал 505 000 лв. През последните десет години компанията се налага, като основен доставчик на горива на едро и услуги свързани с петролния бизнес. Развитието и успехът на компанията са резултат от натрупания опит, високо квалифициран персонал и коректното сътрудичество с партньори, като ОМВ България ООД, ЕКО България ЕАД, Шел България ЕАД и Нафтекс Петрол ЕООД. Сакса
16
ЗАЩО СЕГА ГИ РЪСИШ ТИЯ БИСЕРИ БЕ РЕВИЗОР???НАЛИ БЕШЕ ДЕПУТАТ ПАТРИОТИН???ДУША ДАВАШЕ АМА НЕ ТВОЙТА А НА НАРОДА...ТЪРСИШ ФАЙДА ОТ КЬОР ФИШЕЦИТЕ АМА ТЕ ВИДЕХМЕ КАКЪВ ЛИЗАЧ СИ...И ТИ КАТО ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ...БОКЛУЦИ...
17
Не му остана и седмица. Даже нито ден!
18
с мораториум от ек или не бьлгария си остава територия от цьрвули народите тьрпят до време след това идват революциите
19
"компетенцията на комитета по стандартизация и метрология" - алооо ПИК-а, научете имената на българските институции - качеството на горивата се проверява от Държавна агенция за технически и метрологичен надзор. Какви комитети какви пет лева....!
20
не знам що за човек е ревизоро но познавам и майка му и баща му с баща му сме работили заедно Димитър Симеонов беше валцьор Кремиковци и партиен функционер за наказание го направиха обикновен опаковчик и после пак валцьор но напусна и направи фирма за ВИК и затъна и се обеси на тоал... казанче в къщи та това момченце е отгледано от комунисти какво да стане ....шавела шавела
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

- Знаеш ли, че пиенето съкращава живота двойно?
- Как така?
- Ами ти например на колко години си?
- На 40.
- А ако не пиеше, вече да си на 80!

 

няма нови новини
Днес: 31
hot
най-четени новини в момента
сега
968
четат ПИК
сега
четат тази новина
МИСТЕРИЯ! 7 извора чистят грехове и лекуват
x