Вход
София
Времето в София 24 o C

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Красимир Велчев в ексклузивна изповед: Със съпругата ми Елена живеехме в мазе! (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

САМО В ПИК И "РЕТРО"! Красимир Велчев в ексклузивна изповед: Със съпругата ми Елена живеехме в мазе! (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

на 16.07.2017
8914
34
САМО В ПИК И "РЕТРО"! Красимир Велчев в ексклузивна изповед: Със съпругата ми Елена живеехме в мазе! (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Красимир Велчев e зам.-председател на парламентарната група на ПП ГЕРБ и член на Изпълнителна комисия в партията. Роден е на 6 януари 1951 г. в София. По професия е инженер авиатор. В парламента е от 41-вото Народно събрание.

 

- Има ли нещо, което не знаем за вас, г-н Велчев?

- Това, което промени живота ми, е, че всичко излиза на показ. Дори неща, които са много лични.

- Роден сте в София, какво беше семейството на родителите ви?

- Баща ми, чийто живот е минал изцяло в авиацията, почина, но майка ми, да е жива и здрава, е на 90 години. Първо живеехме в "Лозенец", след това се преместихме край Западния парк. Аз съм отрасъл обаче по летищата в Казанлъшки бани, след това в Мусачево. Тези летища бяха към тогавашното ДОСО. По-късно тази организация за съдействие на отбраната бе преименувана на "Воинтех", за да могат да я разграбят и унищожат. Там се обучаваха и летци, и парашутисти, и шофьори, и радисти

.- Има ли резон в искането за възобновяване на този тип предказармена, а и на казармената подготовка?

- Тази подготовка много липсва. Дори президентът Радев, когато беше командващ армията, ни покани на среща. Искаше да се закупят малки самолети от типа на този, който аз имам и летя, за да може тези, които ще стават евентуално пилоти изтребители, да могат да натрупат поне една година летателен стаж. Тогава казах, че ще струва един милион. При "Воинтех" 150 напълно изправни и годни за летене самолети бяха разпродадени за по 2000 лева.

- Защо беше възможно и кой имаше интерес от тези безобразия?

- Трябва да попитате БСП и ДПС. Когато повдигнах тези въпроси, всичко потъна. А се чудя и защо главната прокуратура не се е самосезирала.

- Как се расте по летищата, какво прави едно дете там?

- От двегодишен съм по летищата, особено лятно време. Много спортувахме. Играл съм футбол, волейбол. По-късно конна езда и водна топка, ски. Нямаше интернет, телефони, таблети, което сега е бич за поколенията. Бяхме доста деца - все на летци, техници и инженери. Цялата ваканция прекарвахме там. Качваха ни на машините и сме летели.

- Не беше ли забранено, не е ли опасно?

- Не, аз и сега моите внуци - Красимир, който е на 11 години, и Моника - на 7, съм ги качвал при мен от двегодишни. Едногодишната Габриела още не съм я возил.

- Откъде летите?

- От частно летище в Сливница.

- Там ли е самолетът ви, какъв модел е?

- Да, там е. Самолетът е "Сифа", италиански. Подобен е на "Чесна". Съвсем наскоро водих заедно да летим ген. Попов, който беше командващ авиацията, и вицеадмирал Манушев.  

- Силно сте ангажиран с каузата за запазване на летище "Божурище", какво се случи там?

- Летището е паметник на културата, потвърден от министерството на Стефан Данаилов и два пъти от това на Вежди Рашидов. 27-членна комисия го потвърждава. И въпреки това летището беше заменено в последните дни на кабинета "Сакскобургготски" през 2005 г. по най-престъпен начин за 106 апартамента. Така е ограбена държавата.

- Безвъзвратно загубено ли е летището?

- Не е безвъзвратно загубено, но там в момента не може да се лети, защото, първо, събориха хангарите, които са строени от "Луфтханза", също паметник на културата. Не посмяха да съборят обаче аерогарата, която е най-старата в Европа. И напук на всичко, дори на живата верига, която депутати направихме по времето на Орешарски, собствениците италианци разораха 800-те метра полоса.       

- Имате брат, чийто живот е минал също в авиацията, но като пилот изтребител. Защо не го последвахте?

- Да, Владимир Велчев. Той е по-голям. Беше командир на летище Габровница и на гарнизона. После заместник на полка в Доброславци. И аз исках да го последвам, след като завърши военното училище в Долна Митрополия. Бах приет да уча за селскостопанска авиация в Тираспол, но баща ми и майка ми не се съгласиха и вторият им син да е постоянно в небето. И не подписаха задължителното тогава съгласие. Аз след казармата обаче постъпих в гражданската авиация. И цял живот съм работил това, което ме влече. Това ме прави щастлив човек.

- Напуснали сте любимата си работа на аерогара София след тежък инцидент, неизбежно ли беше?

- Тогава се скарах с 54-ма полковници - политотдел в гражданската авиация. Имаше инцидент, когато при излитане на Ту-134 паднаха гумите от единия колесник. Тогава бях ръководител на група от около 15 техници. Става в ден, в който не съм бил на работа. Мои хора обаче са работили по колесника заедно с още три смени. Инспектор от застрахователите "Лойд" каза тогава, че господ е българин, защото във въздуха от самолета на 100 м изпадат гумите по 80 кг с 10 атмосфери при скорост от 360 км в час. Падат в края на пистата по посока София, прескачат един гъсто населен квартал. Размина се без жертви. Едното колело го намериха във варница, другото беше прекършило дърво и комин.

- А как се е приземил самолетът?

- Колелата са по двойки, така че при отвиването на гайките са останали по едно колело от двете страни. Самолетът е кръжал дълго, докато изразходва горивото, после се е снижил, за да го огледат. И се е приземил. Не му е било лесно на екипажа.

- Обвиниха ли ви?

- Не, имаше наказани. И мен ме включиха. Свалиха ме от полети за неограничено време, въпреки че нито съм бил там, нито нещо съм подписвал. Наказаха ме, защото на едно от събранията станах и казах, че няма смисъл да търсим вината в техниците, защото не може да се приема самолет на фенерче. Вмениха ми морална отговорност за хора с 20 години и повече стаж. Партийният секретар в прав текст ми каза, че много говоря. Тогава бях само на 33. Зарекох се никога да не използвам думата "другарю".

- Още от 41-вото Народно събрание започнаха да ви упрекват, че сте били член на БКП.

- Да. Бях член на БКП, защото в онези години, за да имаш паспорт за целия свят, както аз, така и всички, които летяха, имаше два варианта - или да си член на БКП, или да си доносник към Шесто. И през 1981 г. станах член на партията по предложение на комсомола в организацията, защото бях капитан на отбора по ски, а и председател на танцовия състав. Трябвали им прями и откровени хора като мен. Тогава баща ми ми каза: "Сине, познавам те. Ще ти кажа едно - по-хубаво безпартиен, отколкото изключен от партията. Защото изключат ли те от партията, няма да си намериш повече работа". И думите му просто се сбъднаха. През 1988 г. ме изключиха.

- Къде си намерихте работа, как е без любимата авиация?

- Мислех, че ще преболедувам и ще се върна, но се наложи да работя по автоматизацията на паровата централа на фабриката за тоалетна хартия в Белово. Много удовлетворен обаче бях, когато като обикновен монтьор успях да пусна парното в една детска градина в Горубляне. Тогава видях благодарността в очите на хората. Когато отидох на другия ден да видя какво съм направил, ме посрещнаха с баници. Беше празник. А в гражданската авиация за 12 години не бях чул думата "благодаря", въпреки че посред нощ сме сменяли двигатели.         

- Как влязохте в политиката, с Бойко Борисов сте се запознали на един тенис корт?

- През 1993 г. си купих място в Банкя, защото съм един от първите, които започнаха частен бизнес - на 9 март 1989 г. Никой не знаеше, че ще дойде 10 ноември. Направих дружествена фирма на граждани, в която исках аз да формирам екипа и всичко да зависи от мен - не от партийна организация и профсъюз. Защото и сега в държавните организации наблюдавам, че най-трудно можеш да уволниш некадърника. Модела за работа в екип съм го изучавал в Токийския университет в Япония. 1995-а започнах да строя къщата в Банкя. Когато се пренесох след две години, отидох на кортовете. Там се запознах с Борисов. Тогава той също се занимаваше с частен бизнес. Бяхме приятели и с Цветелина.

- Водили сте тогава политически разговори вероятно?

- Не. Говорехме за бизнеса, кой какви проблеми си има. По-късно, вече като главен секретар на МВР, Борисов ми направи силно впечатление и като човек, и като професионалист, когото да ценя. Той живееше с тази длъжност. Помня случай, при който полицейски патрул спира кола на Витиня, но отвътре започва стрелба. Бяхме в Банкя след тенис, седяхме и си говорехме. Обадиха се. В момента, в който чу какво става, Борисов задейства системата и лично отиде. Цяла нощ беше обикалял из Балкана да ги търси. Това много ме впечатли - какво се получава, когато човек си обича работата и живее с нея. И когато Борисов реши, че ще напусне МВР, се зароди идеята, там на корта, да направим инициативен комитет и да го издигнем за кандидат-кмет на София. 

- Синът ви май не е от децата на политическата класа, завършили зад граница, защо?

- Даниел още от дете, от 12-годишен, работеше във фирмата ми. Метеше, чистеше, миеше прозорци. Завърши техникума "Киров", той е специализиран в областта, в която работи и фирмата. След това учи финанси, а в Пловдив направи следдипломна квалификация във филиала на Техническия университет, който е военно профилиран. Сега ръководи собствена фирма, но в същия бранш, в който съм работил и аз.

- С какво се занимава съпругата ви?

- Съпругата ми Елена работеше в радио София. Беше страшна жилищна криза и в началото, като се оженихме, живеехме в едно мазе в "Редута". Бяхме и в Долно Камарци през лятото заради моята работа на летището. През 1981 г. ни дадоха една гарсониера в "Младост 4", но в съжителство с малцинство, което трябваше да приобщаваме. Тя работеше във фонотеката, а детето растеше без особен контрол. И когато започнах частния бизнес, Даниел влизаше в пубертета, се разбрахме да напусне работа и да си остане вкъщи.

- В биографията ви особено място заемат танците, дори сте председател на федерация за известно време, откъде дойде тази любов?

- Още като дете играех народни танци. Играех в "Аура", ансамбъла, който загина заедно с Паша Христова. Спаси ме това, че точно три месеца преди катастрофата бях влязъл в казармата. По тази линия хора, които ме познават, са предложили аз да оглавя Федерацията по спортни танци, която беше в криза.

- Какви книги четете?

- Откакто съм в парламента, определено по-малко чета книги, защото има голям обем документи. Специализирани текстове, които не бих казал, че доставят удоволствие. Дори на моменти много ме натоварват. Почивката ми е спортът. Лятно време ходя на къмпинг със семейството. Имах кемпер, продадох го. Сега съм купил две големи каравани по 7,5 метра. Теглим ги с ван. Имам моторница, карам и водни ски. Наскоро взех и един катамаран. Оказа се много сложен за управление, защото е спортен и много бърз и лесно се обръща.

- Вярно ли е, че сте отишли на последната си среща с избиратели със самолета, или е легенда?

- Не беше среща, а бях поканил всички от младежкия ГЕРБ в Перник - който иска да лети, да дойде на летище Кондофрей. Бях готов да повозя всеки, който поиска. Искам колкото може повече хора да се заразят от летенето.  

Красимир Велчев пред ПИК: Цачева е гарант за законността на съдебната реформа

Красимир Велчев пред ПИК: Цачева е гарант за законността на съдебната реформа

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ...

на 02.10.2016

 Още разкрития, коментари, интервюта и интересни четива вижте на "Retro.bg"! 

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(34)
1
Много качествен, сериозен човек. Да е жив и здрав!
2
Недодялк@, колко още тръби има да правиш на гербавите, колко още има да ги лустросваш ...
3
Велчев е живото доказателство как с наколенки и слугинаж със сигурност се става мултимилионер.
4
Още един , който е стискал зъби пред омразните комунисти,знаейки,че те ще си отидат!
5
Още един , който е стискал зъби пред омразните комунисти,знаейки,че те ще си отидат!
6
Има и такива хора за жалост все по рядко , истината е проста - който може го може , точно това хвърля в ужас некадърниците ... а колко лесно може да стане .
7
Не виждаме ли какво се случва? Борисов обикаля форуми в чужбина като цветарка, среща се със свои колеги, а снимки и видея с щастливата му физиономия ни заливат като водопад. На пръв поглед става дума за полезна дипломатическа активност. Но вгледаме ли се по-внимателно ни лъхва лошия дъх на фалша. Лъжи, изречени с усмивка, които трябва да убедят чуждите партньори в управленска активност. Снизходителните усмивки на италианския му колега Паоло Джентилони, домакин на срещата в Триест, на германския канцлер Ангела Меркел обаче издават, че номерът не минава... Байганьовската самоувереност не е минавала преди столетие, не минава и днес. „Подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския съюз ще бъде приоритет на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва от 1 януари следващата година. Ние и сега сме силно ангажирани с този процес, защото в Европа не може да остават празни пространства, но ще използваме възможностите на председателството, за да подпомогнем в по-голяма степен подготовката на страните кандидатки и, надявам се, да помогнем и на държавите членки и на европейските институции с познанието си за процесите на Балканите”. Тези думи на Борисов, наричан свойски от някои Баце, вероятно трябва да ни накарат да се гордеем с проявената бащинска загриженост към други народи. Истината обаче е друга. Безсилието екипът му да роди някакви приоритети за председателството ни на Съвета на ЕС, създаде това безпомощно творение – да помагаме на Западните Балкани някой ден да станат член на ЕС. Екипът, подготвил „голямата новина”, „голямата стратегия” и тежките думи на Борисов е преписал приоритетите на еврокомисаря Йоханес Хан, отговарящ за европейската политика за съседство и преговори за разширяване. Думите, изречени от българският премиер в Триест са извадени дословно от докладите на Европейската комисия за напредъка на страните, които искат да се присъединят към ЕС: Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Сърбия, Македония и Турция. Така е най-лесно: вземаш готова опорна точка и я развяваш като твоя идея. Дори не се интересуваш дали номерът ще мине. Важното е да си изпълниш номера. Няма нито един знак, който да показва, че ЕК е възложила на Борисов ролята на покровител, бащица или контрольор в Балканския регион. Той сам се нагърбва с тази роля. И ръси фрази от европолитическия речник, а колегите му го гледат смаяни.
8
От,Гражданската Авиация е Изхвърлен,заради Нелегална Търговия с Уиски
9
ТОВА СИГУРНО Е ВНУКА НА ВЕЛЧЕВ
10
Бивш комунист, сега парвеню. И от тая твар народа чака да му се подобри живота.
11
Поредният Бойковски слагач. Горкият човек , взел че СЛУЧАЙНО станал член на БКП , също като ВОЖДА си. Ама иначе е добър човека. Голяма ковачница на кадри е БКП. А после тези КОМУНИСТИ стават най-върлите ДЕМОКРАТИ. И как всички са били дисиденти ??? На думи в къщи с ракия в ръка ! Но после в биографиите си се изкарват най-чисти и неопетнени. Жалка карикатура и съвременна байганьовщина. И с какво тези хора са по-добри от старите управляващи ???
12
на 27 год. си станал член на Партията. Свидетел съм, с висше образование много трудно можеш да станеш на 27 г. член на БКП. освен... ! След 7 г. са те изключили... Интересно в ГЕРБ като как са те приели? По аналогия с тоталитарното време - това е единствения начин да просперираш в сегашните времена... Справка... Муравейко....
13
Нашата Тиква е добра, но полу идиот е тя, по главата да го погалят и гащите му свалят! За похвала от чуждо управляващо лице държавата готов е той да продаде! Президенти, комунисти и палячовци излишни, мистър Бийн и цар крадлив наредени до един! Патриотите лъжливи с реформатори е@ливи , заедно с служебния ни кабинет изхвърлете за късмет! Църквата ни е умряла за това да се смени изцяло! Всички тъпи комунета, пребоядисани ментета , всички, всички до един в затвора, дай Бог Амин! Костов, Гергов Цацаров и сие да получат по една килия, всички лъжедемократи, но всъщност видни автократи , експерименти провеждат час по час, само да останат на власт! Силно се надяваме сега, Винету да "затвърди" власта! Трети път му е и срам , да се резили на селския мегдан! Ето тъй във Бантустан животът тече ли тече, баби на припек гладни седят, мургави съграждани здраво крадат а политиците мазни пачки броят. В Парламента за Тетка Квачева не остана место, но Баце бързо и спретна едно! Едва ли някъде по света има такава оправна селянка звеновод,комсомолка, другарка, госпожа, председател, жена?!? Метаморфози без край само и само да остане в управленския Рай! У нас е така, макар и без образование се оказва, че може да управляваш важен ресор само с "голямо желание"! На императора Слънце ако си верен до край, със сигурност ще попаднеш и в истински Рай! Деси Генерала от ответна страна атакува яко селската тълпа, въпреки всички гафове имаме напредък, че на Чехлю жената срам я беше от тълпата! Гаф след гаф, провал след провал.България се сдоби с Президент и частен генерал! Да ни е честито! С две думи играеме си на войници, от държава, където генералите са повече от редовия състав, не очаквай нищо! Ето и този адаптивен айдук на незавършващият "преход" е. нагледен пример за службогонство и лизачество на горестоящите, независимо от коя партия са!
14
Колкото и до плюят по миналото си личи, че народа с труд е градил, а при т.н. „демократичен”, фактически разбойнически преход държавата се разграби именно от такива „демократи”. И 150-те самолета, за които видния герберист жали, че са продадени за по 2000 лева, вероятно и неговия е от тях. Потвърждава и герберската кадрова политика на база селски и някакви общи интереси, а не на качества. Важното е да плюеш противника и да си хвалиш началника. Такава е и цялата ни администрация - клиентелска.
15
Дааа, комунист е бил Краси, закален от Партията кърмилница, нарочила се в СДС, после ГЕРБ и накрая в БСП. Толкива млад и член на БКП, значи е бил активен и верен на идеите. Как така от комуняга стана гербераст? Кое надделя, подмазвачеството на Магнолиев май. А Мсгнолиев обича слугите, тези дето му цункат щлифера 24/7. Разплаках се, колко беден е бил, живял в мазе! Да си даде смятката в банката да му пратя някой лев, да не гладува горкия.
16
Много рев и злъч от комунистите и кутевчетата. Този достоен човек лети, а пръднелия я водят с кон! Разликааааа!
17
ОЩЕ ЕДИН ОТ „ПОЧТЕНИТЕ“ , ЗАБОГАТЕЛИ ОТ НИЩОТО, КАТО БОЙКОВАТА ЦВЕТЕЛИНА !
18
Не бе хора ,просто се е познавал с Бойко и Цветелина .Просто пуснал някякво парно преди време и сега..... топлинно счетоводство ,кадърен човек .
19
Po-izvesten v bankia kato selianina s koleloto ! Dart komunist preboiadisan Gerber .
20
всичко писано до тук какво ни засяга и ние сме живяли в лошо жилище но аз не сьм била член на бкп нито началник нито бизнесмен
21
JIVYAL SI V MAZE, AMA SEGA SI MNOGO DOBRE.
22
Този не си знае парите. Вижте му палата в Банкя.
23
Това е ограничен човечец. Службогонци и кариерист...
24
Такива гниди като тоя комунист,първи се биха в гърдите,че мразят Бай Тошо ! Крадец и лъжец,като простата Тиква !
25
Само така. Пример за младите. От една мижава изба та чак до личен самолет. Така е като знае с кой да дружи , да играе тенис и на кой да е съсед. Естествено , че това минава задължително през членство в БКП. Така се прогресира.
26
Поредният гладен помак, пробутан от БКП за българин, образован и обучен да краде и да извършва престъпления и да минава за наш кадър от нашия етнос, но в душицата си - дегенерат и мизерник с вид на зле очовечен турчин.
27
Стара лисица е Велчев, преди в БКП, сега в клиентелистката партия. Много добре се ориентира този селски тарикат, който освен да си кара личния самолет и да си гледа кефа за нищо не става. А народеца си тъне в мизерия и намалява драстично
28
КОЛКО ЧОВЕКА ВКАРА У МАЗЕТАТА ДА ЖИВЕЯТ ЗА ДА СЕ КАЧЕШ НА АЕРОПЛАН БЕ У РОД ГРО БАР СКИ ,ЕГА ПУКНЕШ И ТИ И ЦЕЛИЯТ ТИ РОД БЕЛ ДЕН ДА НЕ ВИДИТЕ
29
АКО ЗА РАБОТАТА И ПАСПОРТА СИ СТАНАЛ КОМУНИСТ ТО САМО МОЖЕ ДА СЕ ГАДАЕ КАКЪВ СИ ДНЕС ЗА ДА ПРАВИШ НЯКОЛКО СТОТИН ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ОГЛУПЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД.ТАКИВА,КАТО ТЕБ СЕ СТРЕЛЯХА ВСЕКИ ДЕН ИЗ СОФИЯ И КОЕТО Е ОЩЕ ПО-ЛОШО СТАНАЛ СИ ЧАСТ ОТ ШАЙКАТА ГЕРБ,КАКТО НАПИСА ТВОЯ КОЛЕГА АНТОН ТОДОРОВ.
30
Ха, ха, почти да повярвам. Частен и честен бизнес на комунист, но какво се учудвам, та герберите всичките са комунето - Боко, този, Цецо, Лилито....... Как така си купи самолет от мазето. Стига лъжи и ние сме живяли в тези времена.
31
Absolutely NEW update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil": captchas recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex, and more than 8400 another categories of captcha, with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second). You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms. Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube. See you later ;) XRumer20170717
32
В мазето, тарикатът е живял за категоризация !!!!!!!!
33
Absolutely NEW update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil 3.0": captcha solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex, and more than 8400 another size-types of captcha, with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second). You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms. Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube. Good luck ;) XRumer20170718
34
Жив да го оплачеш бездомника. В следващо интервю ще обясни как е ровил по кофите.Дали си мисли, че някой му вярва.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Мъж заминава на почивка сам, без жена си. След една седмица и изпраща СМС: - Все едно, обичам само теб! След малко получава отговор: - Да, и ти засега си най-добрият!

няма нови новини
Днес: 149
hot
най-четени новини в момента
сега
3101
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК TV! БСП внесе вота на недоверие към правителството (ОБНОВЕНА)
x
5 трика как да спрем да закъсняваме за работа
x