Вход
София
Времето в София 18 o C

САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов разкри може ли да оцелее този парламент, става ли Огнян Герджиков за служебен премиер и ще има ли нов Изборен кодекс

САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов разкри може ли да оцелее този парламент, става ли Огнян Герджиков за служебен премиер и ще има ли нов Изборен кодекс

на 09.01.2017
2552
19
САМО В ПИК! Проф. Михаил Константинов разкри може ли да оцелее този парламент, става ли Огнян Герджиков за служебен премиер и ще има ли нов Изборен кодекс

Вторият човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов хвърли нова политическа бомба, а именно, че най-голямата партия ще поиска от новоизбрания президент Румен Радев да задържи възможно по-дълго този парламент. Целта - да се разгледат промените в Изборния кодекс, касаещи резултата от референдума. Същевременно, новото служебно правителство изглежда все по-близо и в политическото пространство вече циркулират имена за премиер. Топката е в ръцете на Радев, а какво може да произлезе от поредната заплетена ситуация - с този въпрос потърсихме за коментар проф. Михаил Константинов - виден математик, експерт по изборно законодателство и държавно управление.

Интервю на Любомира ТОНЕВА

Проф. Константинов, вчера Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ ще предложи на новоизбрания президент Румен Радев да удължи живота на този парламент, за да се разгледат промените в Изборния кодекс. Това чисто законово възможно ли е?

- В Конституцията не е предвиден  срок, в който новоизбраният президент да разпусне Народното събрание и да назначи служебен кабинет. Разбира се, в такива случаи срокът трябва да бъде сравнително къс, но пък вдруги подобни хипотези в Конституцията е предвидено ситуация, която може да бъде усложнена и прибързани решения да имат лош ефект. 

Така че, от една страна Румен Радев няма срок за разпускане на парламента и назначаване на служебен кабинет, но от друга не е хубаво много да се бави. Освен това, новите избори се насрочват до 60 дни. В Изборния кодекс са разписани процедури, които изискват 55 дни – не може да се експериментира с къс срок. Ако трябва да сме точни – до края на януари трябва да има кабинет и на 2 април – избори.

Тоест дори и да иска, този парламент няма как да разглежда промените за гласуването?

- В това НС общо взето никой не иска да се премине към мажоритарна система, от тези 240 души, които го населяват...

Как така никой – нали ГЕРБ точно за това ще настоява!

-  ГЕРБ заявява, че иска, което не значи, че всички депутати го искат. Безотговорно е за много кратко време да се предприемат такива радикални промени в Изборния кодекс. Нещо много важно – когато те се предприемат, трябва да важат не за следващите избори, а за по-следващите. Абсолютно неправилно е този парламент да обърне хастара наопаки за следващите избори.

Да, но при това положение има вариант промените да се заметат под килима от новия парламент и да не се разглеждат изобщо...

- Въпреки че референдумът няма задължителен характер, въпросите в него трябва да бъдат разгледани, тъй като те касаят промени в Изборния кодекс.

Аз искам обаче да поставя един гаден въпрос – в този референдум имаше три неща: едното за вида изборна система, второто за партийната субсидия и третото задължителното гласуване. Промяната в изборната система е много тежък проблем, но хората още по-масово гласуваха субсидията да се свали от 11 лв. на 1 лв. Защо никой не говори по този въпрос? Там няма какво да се прави – числото 11 се заменя с 1! Аз не казвам, че съм „за“, защото това окончателно ще корумпира партиите.

Тогава колко трябва да е субсидията – някъде около златната среда?

-  Точно – златната среда е разумно. Да я направят 6 лв., например, колкото горе-долу е в Германия.

Нашите депутатите да вземат колкото немските, а пък ние има да се надяваме да стигнем до стандарта на немците!

- Когато почнем да работим и да крадем колкото тях – тоест повече да работим и да крадем по-малко, тогава ще го стигнем!

Вече се заговори за имената в служебния кабинет на новоизбрания президент Румен Радев. Огнян Герджиков е спряган за премиер – добър ли е този ход?

- Аз не мога да обсъждам имена, защото не е коректно. Г-н Герджиков е уважаван български юрист, той беше председател на парламента, отзивите са добри. Толкоз – какво повече да кажа и да коментирам!

У нас служебните кабинети са осъдени на успех – досега сме имали четири и те са били успешни. Работят около 100 дни и нямат време да се олеят. Аз вярвам, че кабинетът на Румен Радев също ще бъде успешен.

Прогнозите са, че и след предсрочния вот няма да има мнозинство. Ще попаднем ли във въртележка на непрекъснати избори?

- Няма да има мнозинство – това е ясно. Но затова са измислени коалициите...

Само че, нашите партии трудно стигат до консенсус...

- Белгия почти две години живя без редовен кабинет. В Испания и Гърция правят по два до три избори на година. Вярно, че те не са пример за подражание, но си ги има, не са изчезнали. По-скоро – ако нашите политици си позволят още неадекватни действия, ще дойде новата вълна и ще ги измете!

Какво имате предвид под „нова вълна“?

- Тя е видна. Вземете извънсистемните играчи, например Веселин Марешки. Той, ако реши да участва в изборите, а той ще реши, почти сигурно ще влезе. Имате един много мощен патриотичен блок, който не е извънсистемен, но е мощна политическа сила извън двете основни. Имате един потенциален играч в лицето на Слави Трифонов, който не знаем ще прави или не партия... Вижте в Италия колко е силна партията на комика им, виждате Германия... Просто, в момента е дошло време на антисистемните играчи.

Със сигурност ще бъде много интересно след изборите...

- Да си припомним какво са казали китайците – да не дава Господ да живеете в интересни времена!

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(19)
1
Неокомунистическите соросоиди герб,подадоха оставка, а стоят още на власт
2
Назначения от ген. Решетников за главнокомандуващ парашутиста Радев е безкрайно неудачен избор, с мътно комсомолско и БКП минало, престъпно натрупано благосъстояние и фалшифициран вот. Накратко, поставеният от руския ген. Решетников чехъла Радев, е един напълно ненужен човек... Льотчика изглежда като нахилен идиот, безспорно. Заеква дори когато си чете речите. Най-често гледа така, че не си сигурен дали ще се засмее или разциври. Това е защото и той самият не е сигурен. На пленума при червените говеда прецедента марионетката Радев остави поредното усещане, че се държи като слънчасал. Палячото Радев се изтъпани на преден план и подскачайки като врабче неадекватно рече, че разбиването на собствените ни мигове, било модел за подражание. Марионетката бе зает да се хили като изоглавен, под полата на червената траверса и като си тръгна, хукна да се връща бягайки, защото забравил, моля ви се, да каже довиждане на шефката си слаНинова. Зевзеци от пленума коментираха, че олигофрена прецедент спешно трябва да се прегледа при известния руски психиатър Кашпировски, защото има видими ментални смущения в поведението, лицевите мускули и неадекватните подскоци и хилене... Няма да забравя, когато КУРАБИЯТА МУ ГО БЕШЕ ЗАВЕЛА, ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ОПЕРА, Президентът се смя, и то точно в момента, когато по монитора излъчваха събитията в Харманли. Тогава го съжалих, защото той просто не беше разбрал , че е назначен за прецедент на държава мислеше си, че е в облаците на 7то небе. Според мен, този човек трябва много сериозно да се прегледа и то главно главата... С номинацията на червения травестит за вицепрезидент, червените говеда на слаНинова ,се опитаха да вкарат някакъв мъжкарски елемент, в прецеденската тройка. Опитът се оказа неуспешен. Няма сила, която да опази тоя левак - Радев тъпото от собствената му инфантилност и автентична тъпота!!!
3
Обичам за поря болшевишки задници. Смърт на фашизма и комунизма, свобода на народа!!
4
тоз дърт шебек отдавна не се беше изказвал , май го поуплашиха с броенето
5
ЗОРА НА ГЕРБ,БСП И ДПС-ДОСТ Е ДА СЕ ВЪВЕДЕ ТОЗИ МАЖОРИТАРЕН ВОТ ,ЗА ДА ОСТАНАТ САМО ТЕ В ПАРЛАМЕНТА ,И ВСИЧКО ДРУГО ДА Е НАВЪН! СРАМОТА--!!
6
Кво измуча по въпроса чехъла плевнелиев
7
БЪЛГАРИЯ УМИРА, ЕВРОПА УМИРА,А НИЕ СЕ ЗАНИМАВАМЕ С ТЕЗИ МРЪСНИЦИДЕТО БАСТИСАХА ДЪРЖАВАТА НИ !!
8
КАКВО ЩЕ ПРОМЕНЯТ ТЕЗИ МАФИОТИ????ИЗБИРАТЕЛНИЯ КОДЕКС КОЛКО,ПЪТИ БЕШЕ ПРОМЕНЯН В ТЯХНА ПОЛЗА,САМО И САМО НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИЙ ДА СА ДОБРЕ!?12 027-ГЛАСА Н Е СТИГАТ,ТОВА ДА СЕ РАЗГЛЕЖДА В ПАРЛАМЕНТА!!!ПОРЕДНОТО БЕЗАКОННИЕ-ЦАЦАРОВ ЗАЩО МЪЛЧИ???СЪЩИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ ГЛАСУВАХА,ЗА ПО-МАЛКО ДЪРЖАВНИ ДОТАЦИЙ ЗА ПАРТИЙТЕ,НО ТАМ НЯМА НАРОДЕН ГЛАС-ЗАЩО???ГЛАСОВЕТЕ ЗА ДВАТА ВЪПРОСА ГОРЕ-ДОЛУ СА ЕДНАКВИ!???ЗАЩО ТАКА Г-Н ГЛАВЕН ПРОКУРОР????
9
mischo,stiga si drankal gluposti,snaesch,sa nisto ne stavasch
10
пак ли ти бе, разбирач? басии и наглия гербаджия!
11
АДОЛФИНО, ВЕЧЕ ДВА МЕСЕЦА ПИШЕШ ЕДИН И СЪЩ КОМЕНТАР. ЯСНО! ПРОЧЕТОХМЕ ГО ПО НЯКОЛКО ПЪТИ. И НАЙ-ТЪПИЯ РАЗБРА, ЧЕ ТИ ПЛАЩАТ ДА ПУБЛИКУВАШ ТОВА, КОЕТО СА ТИ НАПИСАЛИ. ХАЙДЕ ПОМОЛИ ТЕКСТОПИСЦИТЕ ТИ ДА НАПИШАТ НОВ ТЕКСТ, КОЙТО ДА ПУБЛИКУВАШ И ИСКАЙ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА НЕГО...
12
ТРИТЕ ВЪПРОСА,ПОСОЧЕНИ В ЗАГЛАВИЕТО МЕ ИНТЕРЕСУВАТ,КОЛКОТО ПАДНАЛИЯ ПРЕЗ 1963 ГОДИНА СНЯГ!!!!
13
Животновъд съм от години.Искам да запитам професора пенкилер,кравата от която очаквам теленце, мъжко ли ще бъде то,или каквото "излезе" !?
14
В Италия е много силен комикът?!!! Затова и Италия става все по-комична страна! Ако в българия е силен чалгаджията Слави, то и страната ще става все по чалгаджийска, по точно мутренско-чалгаджийска!
15
profesore,koi tschisle ste izljasat tosi tiraj v tototo..
16
Константинов - долен ГЕРБЕРСКИ ЛУМПЕН !!! Той е най-великият и ще ни каже какво ще стане...Да, ама НЕ. Народа ще ви каже какво ще стане господа крадци, престъпници и мутри от ГЕРБ.
17
Брътвежи, Брътвежи! Марешки е едно нищо - купува и глупавите му вярват - абсолютен популист, че той не излъчва дори симпатия , камо ли респект! Патриотичен фронт - сбор от хора, които не могат да се гледат, но само да са на трапезата си плюят на сурата и се именуват патриотичен фронт в името на келепира. Образуват нови партии, отново да са в келепира, защото знаят, че българина е такова наивно същество, че с малко напудрени думи и взели , че дали гласа си за поредното менте. То не беше "Напред България", сега пък "Да, България", то не беше "България за гражданите", "Реформаторски блок" "България 21" - всички с мераци да лапат, защото на никой в тази държава не му се работи. На опоскан бостан лесно се и партии правят, лесно и се приказва, но насреща едно гоооолямо НИЩО
18
Пашата от Банкя драпа със зъби и нокти да задържи властта си – и в партията, която ръководи като пожарникарски шеф редови пожарникари, и в държавата. Разбираме старанието на Цв.Цветанов да му угоди и в името на това щение на БиБи да предложи за гласуване в НС мажоритарната система за парламентарните избори. Мисля, че ГЕРБ, разбирай БиБи, отново ще получи здрава плесница. Защото мажоритарна система в два тура е една измислица на изборния експерт от екипа на Сл.Тр. – сър Тошко Йорданов. Нормално е или пропорционално гласуване, или мажоритарно в един тур. Това обаче не влиза в познанията на експерта То-Йо. Не зная дали Цв.Цв. има едно наум: че в България е обичайна практика инициаторите на дадено „нововъведение” да понасят удара на избирателите от поредната изгъзица . Щом Падишаха нареди, а Ц.Ц. изпълнява неговата заповед, ГЕРБ ще го отнесе. Да не говорим, че съвсем наскоро Б.Б. високомерно отхвърли мандата за управление на РБ и буквално се изгаври с лидерите на ПФ и на партиите от РБ.
19
БЪЛГАРСКОТО ЛЕКАРСТВО ПРОТИВ РАК (СНИМКИ + ВИДЕО) ... прочети за да знаеш: http://www.zaveshtavamvizdrave.com/1998/01/lekarstvo-protiv-rak.html
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате, ако в момента се проведат парламентарни избори?
архив

Хилав каубой пристига в едно градче, връзва коня пред бара и влиза вътре за едно питие. Пийнал няколко и си тръгва. След няколко секунди се връща ядосан и крещи:
- Коя гадина е боядисала муцуната на коня ми с жълта боя?
От една маса се надига як мъжага, удря юмрук по масата, поглежда надолу към каубоя и казва:
- Аз, защо?
Каубоят поглежда нагоре и плахо отговаря:
- Ами, щото е изсъхнал и му е време за втора ръка.

няма нови новини
Днес: 103
hot
най-четени новини в момента
сега
2145
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК TV! Министър Радев срази Нинова: Внушава неща, които не са верни (ОБНОВЕНА)
x
Важни съвети! Ето кога трябва да пиете най-много вода
x