САМО В ПИК! Първан Симеонов с ексклузивна прогноза - ще успее ли Радев да се отдели от БСП, какъв ще е съставът на бъдещия парламент, ще склони ли на коалиция Борисов

Интервю

САМО В ПИК! Първан Симеонов с ексклузивна прогноза - ще успее ли Радев да се отдели от БСП, какъв ще е съставът на бъдещия парламент, ще склони ли на коалиция Борисов

104326
на 23.01.2017
САМО В ПИК! Първан Симеонов с ексклузивна прогноза - ще успее ли Радев да се отдели от БСП, какъв ще е съставът на бъдещия парламент, ще склони ли на коалиция Борисов

Последвайте ни в Google News Showcase

България за пореден път е изправена пред предсрочни избори. Нервите на партиите са опънати до краен предел. Свидетели сме на взаимни остри нападки между ГЕРБ и БСП. Тепърва се очаква битката да се ожесточи.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

"БСП са подли, брутални, безкомпромисни и конспиративни. Това е партията, която е убивала и взривявала. Защото не са се научили, защото действат по един и същ начин. Тази е истинската същност на БСП, да руши, ние правим жп линии и църкви – те са ги взривявали вчера, а сега се кръстят и целуват патриарха", заяви Бойко Борисов. Корнелия Нинова светкавично му отвърна: "Гледам националната среща на ГЕРБ, преди да тръгна за тържествения ритуал по встъпването в длъжност на Румен Радев. И какво ми прави впечатление? Бивши членове на БКП и партийни секретари плюят комунизма. А баш комунистът, когото един колега определи като човека, който е разтривал ушите на Тодор Живков, води сеанса по психоанализа."

Румен Радев вече встъпи в длъжност като президент. Всички погледи са вперени в него, защото неизвестните от неговото управление са много. 

Разговаряме с изпълнителния директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов за политическата обстановка у нас.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Президентът Румен Радев бе приет изключително противоречиво както от така наречения политически елит, така и от българската общественост. Какъв държавен глава очаквате да бъде той?

- Три неща видях от речта на президента Радев. Първата е препотвърждаване на западната принадлежност на страната с видим акцент върху Европа. За НАТО не чух нищо. Второ, стана ясно, че Радев е човек, който ще залага на баланса. Цялата му реч беше изградена върху балансирането. И трето, Радев звучи национално социално. Имаме патриотичен акцент, съчетан със социален. Общо взето никакви изненади, с изключение на "онази" реплика в парламента. 

- Големият въпрос е дали Радев ще успее да се еманципира от БСП. Досега България не е имала късмета да има надпартиен президент...

- БСП беше основната сила, която го подкрепи. А изборите са базирани на партии. Аз виждам сериозна заявка за отдалечаване от БСП. По-важното е обаче дали той ще успее да се отдалечи от политиците като цяло. Дали той, новият, ще бъде принуден да сложи стари лица в служебния кабинет. Това би било лошо. Може и да назначи находки, какъвто е и самият той. Ако успее да се справи със статуквото, ще бъде добре. В момента обаче той е в тежка ситуация, защото ще бъде и президент, и премиер. Едва ли някога си е представял, че ще се окаже в такова положение. Колкото и да се обяснява, че това е служебно правителство, което има задачата да подготви изборите, то неминуемо ще бъде сравнявано с кабинета на Бойко Борисов. 

- Липсата на политически опит няма ли да се окаже плюс за Радев, защото той не е обременен партийно и не умее да работи с партийни щампи?!

- То вече се оказа плюс. Но задълженията спрямо служебния кабинет са много. Хубавото е, че всички тези трудности се случват в началото на мандата му. 

- Задава се интересна предизборна кампания. Започнаха взаимните обвинения. Да очакваме ли и появата на традиционните компромати? Лидерът на софийските социалисти Калоян Паргов нарече предизборната кампания голям цирк от ниска квалификация...

- Очаквам доста енергична, напрегната и ожесточена предизборна кампания. Двете основни формации за първи път от много време насам имат сходни позиции, с преднина на ГЕРБ разбира се. По-интересна е следизборната кампания. Вероятно ще е трудно съставянето на кабинет веднага. Ще има патова ситуация. ГЕРБ от сега ще опита да си конструира потенциални партньори. БСП пък не може да върви само с ДПС. Има малки формации, които не са никак за подценяване. АБВ и "Движение 21" се мъчат да си взаимодействат. Радан Кънев не е ясно дали ще се съюзява с "Да, България". БДЦ може да се окаже привлекателен партньор за някого. Трябва да се прецени ДОСТ, който има външнополитическо влияние. Въпросът за малките става голям. 

- Как приемате думите на Бойко Борисов съпартийците му да забравят за коалиции?

- Борисов винаги така говори. И е длъжен да го прави. Той възкресява страха от комунизма, защото ГЕРБ беше станала центристка и всеядна формация. Сега трябва да се покаже врагът. От друга страна Борисов призовава за смирение. А всъщност той иска реализиране на дясноцентристко мнозинство. 

- Какъв ще бъде съставът на бъдещия парламент според вашите прогнози?

- ГЕРБ води, БСП са след тях. Влизат Обединените патриоти и ДПС. Реформаторският блок е под въпрос. Може да влезе, ако не го подкопаят Радан Кънев и Христо Иванов. Ако продължат да бият по Марешки и ако Слави Трифонов не участва, има опасност да се окажем с парламент в стил "Орешарски". Да влязат само четири политически сили - ГЕРБ, БСП, ПФ и ДПС. Бъдещето е в малките. Те могат да отворят пътя на голямото. 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Пеевски ги подпука: Имало е голямо разкешване от коалицията на пудела - мръсна престъпна сглобка! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Пеевски ги подпука: Имало е голямо разкешване от коалицията на пудела - мръсна престъпна сглобка! (ВИДЕО)
ново
Днес: 51
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК