Само в ПИК! Революция - председателят на медийната комисия Поли Карастоянова поиска закон за сайтовете!

ЧАС ПИК

Само в ПИК! Революция - председателят на медийната комисия Поли Карастоянова поиска закон за сайтовете!

47361
на 07.06.2015
Само в ПИК! Революция - председателят на медийната комисия Поли Карастоянова поиска закон за сайтовете!

Предложи шефът на БТА да напише норми срещу задкулисни медии

Парламентът поиска от генералния директор на БТА Максим Минчев да предложи законови промени, с които да се преборят нелоялната конкуренция, сивата икономика и задкулисните игри в медиите.

препоръчано

По време на обсъждане на поредния отчет на БТА в Комисията по култура и медии в четвъртък Минчев се оплака отново от кражбата на информация и от недостига на пари в държавната агенция.

„Господството на интернет и прогресът на социалните мрежи в областта на информацията вече е повсеместно. Това налага и друг тип агенционна журналистика. Тя продължава да бъде водеща в сравнение с другия тип журналистика – 80 процента от информацията преминава през агенциите. Но конкуренцията и в повечето случаи – безразборната поява на сайтове и мрежи, поставя на сериозно изпитание нормалната схема – източник на информация и коректност в нейния пренос. Информацията струва пари, но тя е и голяма отговорност.

Представителите на държавната информационна агенция сме в неизгодно положение. Затова за пореден път искам да Ви призова да ни помогнете, особено в областта на защитата на авторското право и на спазването на законите. Проблемите продължават да растат, и най-вече кражбата на информацията, нелоялната конкуренция, сивата икономика, задкулисните игри и пословичното незачитане на авторското право“, заяви Максим Минчев.

Председателят на комисията Полина Карастоянова заяви, че доста преди приемането на държавния бюджет за 2016 г. е нужно да получат предложението на директора на БТА за повишаване на средствата за агенцията, така че депутатите да лобират навреме пред изпълнителната власт за повече пари.

Освен това обаче тя поиска от Минчев и евентуални законови предложения за регулиране на медийната среда по отношение на информационите сайтове.

Карастоянова се обърна към Максим Минчев с думите: „Но тъй като Вие споменахте и някои бих ги нарекла по-скоро концептуални промени за модела на работа и функциониране предвид новите технологии на новоконкурентната, но недобре регулирана среда на информационни сайтове и въобще на всички носители, които работят с информация, т.е. става дума може би и за втори тип такива предложения, които вероятно ще изискват и някакви законови промени... Така че ще очакваме да ги получим от вас и ще ги поставим на дневния ред и на вниманието на комисията и на всички, свързани с нас органи, които имат компетенции за решаването им.“

Според Карастоянова всички предложения на директора на БТА би следвало да са придвижени в Народното събрание до края на тази година.

В момента медиите не подлежат на специална законова регулация, ако изключим радиата и телевизиите.

 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 5 декември - изключителен успех очаква Близнаците, запознанствата са разочароващи за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 5 декември - изключителен успех очаква Близнаците, запознанствата са разочароващи за Скорпионите
ПИК TV x
Нидал Алгафари пред ПИК TV: Спешно министри на ГЕРБ и ДПС! Смяна в МВР и нови областни управители! Асен Василев не може да се справи (ВИДЕО) Нидал Алгафари пред ПИК TV: Спешно министри на ГЕРБ и ДПС! Смяна в МВР и нови областни управители! Асен Василев не може да се справи (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК