САМО В ПИК! Спортният гуру Георги Атанасов с горещ коментар за драмите в „Левски”: Спас Русев е от „назначените милионери” и мястото му е при „сините”, които винаги са подкрепяни от задкулисието и олигархията

Само в ПИК
САМО В ПИК! Спортният гуру Георги Атанасов с горещ коментар за драмите в „Левски”: Спас Русев е от „назначените милионери” и мястото му е при „сините”, които винаги са подкрепяни от задкулисието и олигархията

Даниел Боримиров, който е известен като роднина на човек от ъндърграунда, раздава юмручно право на мачовете

Дата
Дата
49806
Коментари
20
САМО В ПИК! Спортният гуру Георги Атанасов с горещ коментар за драмите в „Левски”: Спас Русев е от „назначените милионери” и мястото му е при „сините”, които винаги са подкрепяни от задкулисието и олигархията

Пореден скандал е напът да досъсипе футболен клуб „Левски”, който в последните години се прехвърля от собственик на собственик, без реални доходи или плащане. Акциите на клуба се подаряват от един бизнесмен на друг, а отборът затъва все повече в игрите на различни милионери.

Какво стои зад всичко това и защо спортът пада в жертва на задкулисни милионерски игри попитахме журналиста Георги Атанасов, който следи българския футбол от десетилетия. 

- Г-н Атанасов, като тънък познавач на футбола в България, бихте ли коментирали сътресенията в "Левски" от последните дни?

- Сътресенията в българския футбол не подминаха и богопомазания клуб на прехода от "Герена". Независимо от претенцията за „народен”, не е тайна, че Левски се ползваше и се ползва с подкрепата на много сериозни сили, свързани с бившата ДС и МВР, с партийните централи, със задкулисието, с олигархията и т.н.

И така, както уж всичко изглеждаше розово в "Подуяне", особено след заявката на богатия „син” човек, както Георги Марков описа Спас Русев, изведнъж над "Сухата река" се изви турболенция.

Не се наемам да правя някакъв дълбок анализ на процесите на "Герена", просто защото и аз като цялата спортна общественост имам съвсем повърхностна информация. Като човек, който дълги години наблюдава процесите в българския спорт, ми се струва, че в "Левски" дойде момент да се плати данък за лошото управление след Томас Лафчис насам, така както на "Армията" преминаха през голгота след Митко Димитров и Иво Иванов, познати и като "Гърнетата", и Александър Томов-Лупи.

- Според вас дали може да се каже, че настъпи време за възмездие, ако направим паралел с отнетия лиценз на ЦСКА?

- Не бих искал да правя директни паралели между събитията на "Армията" и "Герена", защото това са най-лесните спекулации, но при всички случаи ми се струва, че над безоблачния живот на "Герена" очевидно са се крили доста сиви облаци.

Нямам представа до колко е реално акционерното разпределение при "сините" и до колко зад "ценните хартийки" се крие реална капиталова адекватност. Нищо чудно обаче тези двойни и тройни пасове с акциите да са римейк на късния период на Александър Томов в Борисовата градина, когато не се знаеше кой кой е, кой пие, кой плаща и в крайна сметка се стигна до "червената" трагедия.

- Споменахте за пасовете с "акционерното разпределение"... Тук е мястото да вметнем, че покрай въпросното акционерно разпределение изплува името на човек от ъндграунда, който се пада роднина на новия акционер Даниел Боримиров. Това притесни някои фенове...

- Даниел Боримиров, който раздава юмручно право на юношески мачове, е известен като роднина на човек от ъндърграунда, но не смятам, че в тази посока е заровено кучето. По-скоро може би задкулисните благодетели на "сините", които помогнаха за спасяването на клубния лиценз преди година и половина, когато уж с вълни "народни пожертвования" бяха събрани 800 000 лева.

Но май хората, които са се бръкнали за финанси тогава, сега си търсят ресто, но може и това да не е най-важната причина, тъй като 700 000-800 000 лева са само една малка част от обявените 26 милиона лева дългове, които били паднали със 7 млн. лв. за месец.

Но нали си спомняме, че Александър Томов точно по същия начин говореше, че през последната година, през годината на второто му връщане на "Армията", е бил стопил дълга с 10-12 милиона лева, но всички видяхме крайния резултат.

Още нещо искам да кажа за "Левски". Просто на "Герена" за 20 години след Томас Лафчис свикнаха да живеят наистина като богопомазани, както аз имам навика да се изразявам като отбор на всички власти. Не е нужно да припомням какви бонуси "Левски" получиха като започнем от базата на МВР, получена безплатно, безвъзмездно и безсрочно по времето на кмета Софиянски, и преминем през спонсорите по обществени поръчки…

След толкова много подаръци от политически, финансови, имотни, материални, медийни и т.н. дойде ден за равносметка, за преценка на времето. Искам да направя едно дебело отклонение, което смятам, че е важно за целокупния български футбол, защото ЦСКА и "Локомотив" София бяха на пангара, днес "Левски", утре някой друг.

Представете си какво би се случило с "Берое", ако държавният ТЕЦ "Марица Изток" оттегли финансовата подкрепа. Големия проблем е, че българският футбол, с малки изключения, се развиваше по време на криминалния преход по един абсурден начин. Като изключим, да кажем, професионалното управление на Гриша Ганчев в Ловеч и на Венци Стефанов в "Славия", аз просто не мога да си спомня други примери за рационално бизнес управление.

"Лудогорец" е друга бира. Там бяха постигнати бързо успехите, дойдоха европейските пари, инвестицията получи покритие и горница от пробива в Европа. Говоря за класическия случай на развитие на българския професионален футбол през последните години и повтарям отново, че без 2-3 случая просто не си спомням кого мога да посоча като пример за добро управление.

И тук сега е моментът да го кажа не като възмездие, а просто като едно обобщение.

На фона на сътресенията, които се случват на "Герена", колко прав се оказа хода на Гриша Ганчев с юридическите трансформации, които позволиха да започне на чисто ЦСКА. Ето риторичен е въпроса: Кой нормален бизнесмен щеше да плаща мастрафа и бакиите от 26 милиона лева.

Сега ги виждаме огледални същите 26 милиона лева, които по ирония на съдбата, сега се оказват бомбата със закъснител в "Левски".

- Примерът, който дадохте с Ганчев и ЦСКА ли е единственият спасителен вариант и за "Левски"?

- Това е един добър пример, който сработи с ЦСКА. Тук веднага искам да успокоя хората от "синята" общност, че "Левски" няма да стигне до "В" група, поради много причини. На първо място политически, на второ място поради десетилетното заиграване с името на Апостола Васил Левски, никой няма да позволи "Левски" да отиде във "В" група. Ако трябва ще се промени Конституцията на България, но няма да се стигне до там.

- Какво е мнението ви за Спас Русев. Дойде и той на бял кон, също като Александър Томов в ЦСКА, и то като инвеститор с огромни средства, но всички видяхме как приключи краткосрочното му управление на „Герена”?

- Не бих употребил тежки думи, не познавам в детайли биографията на Спас Русев. Знам най-важните опорни точки, че е тръгнал от системата на някогашните служби като човек, който е работил в УБО. След това е заемал ключова длъжност в Агенцията за чуждестранна помощ, ако не ме лъже паметта, която разпределяше големи ресурси в началото на прехода. След това се пренася в Лондон...

Класически пример за човек от т.нар. "назначени милионери". Неговото място наистина беше при отбора на всички власти и е при отбора на всички власти от "Герена", поне за мен.

 

Напиши коментар »
(20)
1
Тоя най после си извади главата от зад.ника.
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Petri pete pemi peko pemen peta pera pepak pevash peta pema pema.
4
Тоз Боримиров е типичен пример за българската мечта, т.и. дори и малоумникът ( 50 годишен с акъл на 5 годишен ) може да е богат.
5
Най-толерираният отбор . В последните години повечето от новите властници и политици са сини привърженици. А болшинството от тях са хора със съмнителен морал и качества. Така че какво неочаквано има ? Сега ще чакаме напъните на кой ? ...На Бойко , на Делян , на.....филанкишията!
6
Тая червена плюнка, имаща се за журналист е по противна, от трити червени курабии Дърева, Волгин и Симов, взети заедно!!!
7
ТОЯ МУСТАКАТ ПЛУЖЕК КАКЪВ ПОЗНАВАЧ Е НА ФУТБОЛА НЕЗНАМ НОТАКИВА КАТО ТОЯ ПИШАТ И ГОВОРЯТ ПРОСТОТИИ И НЕБИВАЛИЦИ.......ДАВАТ КРИЛА НА ТАКИВА НЕДОРАЗУМЕНИЯ КАТО АРМЕНЧЕТО ОТ ФЕН КЛУБА ДА СЪСИПЯТ ОТБОРА....ПРАВИЛНО СПАС РУСЕВ НЕ ДАВА ПАРИ НА ТИЯ НАРКОМАНИ........ВЪН НАРКО И ДЕБИЛИТЕ ОТ ЛЕВСКИ.......това са --Левски запад-- и ръководството на Нац.фен клуб....
8
Закривай така както направиха с ЦСКА и в първи клас. Съд за виновните фалирали Левски но не само последния собственик а за всички преди него. От там от където е тръгнал фалита.
9
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
абе, няма ли прокуратура в България?
12
Спете спокойно Левскари - Нищо няма да се случи с Левски . Всеизвестно е какви мощни личности стоят зад Левски - Пеевски и Доган . Таки и още куп други мафиоти няма да позволят да се случи нищо лошо на Левски . Само ме е яд защо не сменят името на отбора за да не петнят футболистите името на АПОСТОЛА
13
Този Спас Русев не беше ли протеже на царя? Всички негови "величия" са кухи като него самия.......
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
Всичко тръгна от момента в който публиката на Левски освирка Буда на откриването на на стадиона на Лудогорец с мача между Лудогорец-Левски! Спомняте ли си, че сините фенове освирка буда и скандираше "Бойко-курво"! След този мач започнаха на натискат Батков, незнайно по какви причини докараха "Иво-перчема" и го назначиха за изпълнителен директор.Същият беше общински съветник от ГЕРБ и приятел на Буда! По идея на "Перчема" бутнаха сектора, без да има осигурени средства за строежа на новата трибуна.Доколкото знам задълженията към фирмата построила новия сектор са около 12-14 млн.лв.Ето откъде са половината задължения и кой ги натрупа!После Батков след натиск прехвърли акциите на "Перчема" и на адвоката на Пеевски! За да се измъкнат от тези задължения тези хубавци и пак след натиск ги прехвърлиха на Спас Русев, на който изобщо не му се е искало.За да му узаконят сделката за "Виваком" , Буда с агент Николай му налагат да вземе акциите. Сега, когато Русев го разследват за сделката се измъква, като се отказва от акциите и аставя задълженията! ОТМЪСТИТЕЛНИЯТ БУДА ПО ТОЗИ НАЧИН СИ ОТМЪСТИ ЗА ОСВИРКАНИЯТА И ОБИДИТЕ НА ЛЕВСКАРИТЕ.ДА Е ЯСНО НА ВСИЧКИ ЛЕВСКАРИ, КОЙ ДОКАРА ЛЕВСКИ ДО ТОВА СЪСТОЯНИЕ!
16
Боримиров е женен за сестрата на Таки...сещайте се...за какво иде реч.
17
Малиии. Голяма новина.
18
Прочутия гуру да ми лапа к.ру,ама преди това да си обръсне мустака!
19
Мишок, пиши за тези, които ти плащат! Смешник си ти! Измислен писач! Да си благодарен на Мартин и ДП че те търпят! Циркаджия!
20
вярно е че левски е богопомазан,ами цска какъв е бе боклук.Не е ли правителствения тим,символ на комунистическата държава.как спечелихте толкова титли през комунизма? тогава нямаше чужди играчи и щом се появи някой дето що годе рита топката по-добре го правехте офицер,давахте му софийско жителство, апартамент и т.н.Най-вече ЦСКА и на второ място Левски сте убийците на българския футбол.Аз съм по-възрастен и помня колко хора ходеха на мачове на Локо,Славия пък и отборите от провинцията.Вие ЦСКА сте ликвидаторите на Българския футбол
Вашето мнение
Код за сигурност:
Кой е политикът, който се ползва с вашето доверие?
Седмичен хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Преминавате кризисни моменти в работата си и разбирате кои са истинските ви приятели. Ангажирани сте с реализацията на работен план в петък. Некоректността на колега може да ви изненада, но това не е повод за тревоги. Настроението ви е променливо в събота и неделя. Изпитвате неудовлетворение от своя партньор или просто не знаете как да му покажете своите желания. Говорете, това е тайната на взаимоотношенията. Имате твърдото желание да наложите позициите си във вторник. Няма да се откажете от тях, както и да ви убеждават. Бъдете упорити, това поне го умеете перфектно.
ВИП рожденици
Албена Вулева
Албена Вулева
тв водеща
Иван Иванов
Иван Иванов
актьор
Става на: 66 години

- Обвинен сте, че сте откраднали една домашна патица - казва съдията. - Това беше дива патица, господин съдия! - Откъде разбрахте? - Трябваше само да видите колко се измъчих, докато я хвана!