САМО В ПИК! Шефът на Легия "Антимафия" Григор Здравков: България снабдява "Ислямска държава" с амфетамини! Рекетът на фирми от митничари се върна

НАЙ-ВАЖНОТО

САМО В ПИК! Шефът на Легия "Антимафия" Григор Здравков: България снабдява "Ислямска държава" с амфетамини! Рекетът на фирми от митничари се върна

177309
на 14.09.2016
САМО В ПИК! Шефът на Легия Антимафия Григор Здравков: България снабдява Ислямска държава с амфетамини! Рекетът на фирми от митничари се върна
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Григор Здравков е шеф на Българска легия "Антимафия", която събира информация и сезира институциите за мащабни прояви на корупция, за бизнеса с наркотиците и за други престъпни дейности. Ексклузивно пред ПИК Здравков разкри кой захранва "Ислямска държава" с амфетамини, какви навици са се върнали сред митничарите при новото ръководство на агенцията, в какво са се преквалифицирали наркотрафикантите и колко плащат митничарите, за да заработят на една или друга митница.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Интервю на Ива Николова

- Г-н Здравков, митниците отчитат задържането на рекордни количества контрабанден тютюн. Какво сочат данните за борбата с контрабандата на вашата легия? Каква е реалната ситуация по митниците?

- След като успешно преборихме контрабандата с цигари, реалната ситуация е, че на старите места в София продават старите цигари, само че малко по-евтини. Това означава, че има много голямо количество контрабандни цигари в страната. Различното е, че повечето от тях не са влезли в България, а едно от задължението на Митниците е да следи и за производството на акцизни стоки.

Трафикантите на цигари и наркотици в момента усилено се занимават с трафик на хора. Но ние знаем, че и това вече е преборено в България - няма трафик на хора. Точно затова се давят в Дунава.

- Нали обаче се отчита и преизпълнение на приходите от акцизи?

- Има леко преизпълнение на приходите от акциз, но това не се дължи на добрата работа на митниците, а на новите опаковки и на това, че тази година има малко по-висок акциз за различните видове цигари. Затова всички фирми, производители и вносители на тютюневи изделия, са изпразнили складовете си под митнически контрол по-рано.

- Туризмът отчете един от най-успешните си сезони. Това отрази ли се на приходите на митниците?

- С горивата положението е трагично въпреки огромния туристически поток в България и високите цени на горивата. ДДС-то е назад и това предимно се дължи на ниската цена на суровия петрол Брент на борсата. Тук има една малка особеност - че цената на суровия петрол Брент е ниска, но пък цената на долара е много висока спрямо лева. Неговият курс е 1.75 - почти колкото 1 евро.

Знаете, че МВР и ДАНС постоянно разбира някакви групи, които продават, особено по морето, амфетамини и хероин. Само че никой не казва откъде влиза този хероин. Хайде, амфетамините ние си ги произвеждаме и си имаме традиции в това.

Хвалят се, че са разкрили различни фалшификати на марки на дрехи и парфюми. Но ако отидете в което и да било малко градче по морето, ще видите на всяка сергия фалшификати на световно известни марки на спортни артикули или парфюми и т.н.

- Всичко това контрабанда ли е?

- Да. Да не забравяме, че вашият сайт публикува една информация, че средните производители на акцизни стоки се оплакват от новото ръководство на митниците, което абсолютно целенасочено ги рекетира и прави безсмислени проверки в полза на големите производители на акцизни стоки. Това не се беше случвало от много време. Ако това наистина е така, значи положението е много зле, тъй като икономиката на държавата се движи от средния бизнес, а не от големите монополисти.

- Какво означава това, че не се е случвало от много време? Какво се е върнало назад с новото ръководство на митниците?

- Рекетът от страна на хора, които са по ръководните постове на Агенция "Митници" и по местните регионални дирекции. Това означава, че ако си малък производител и търговец на акцизни стоки и не се отчиташ, започват едни безсмислени проверки, докато съсипят целия бизнес и тогава идва големият монополист и ти взема бизнеса.

- Това е ново ръководство на митниците. Къде е пробито?

- Новото ръководство се изразява в повишаването на бившата заместничка на Ваньо Танов до поста началник на агенцията след неговата кончина. Но тя не е правила никакви промени в отделите на Агенция "Митници", нито в регионалните структури. Просто явно сега рекетът е достигнал твърде високи нива, ако това не е самостоятелна акция на корумпирани митничари.

- Очевидно Ваньо Танов ги е контролирал, но щом сега обстановката се променя, това означава ли, че новата им шефка няма влияние върху тях?

- Те са имали страх от Танов, тъй като той все пак беше и медиен човек. Докато никой от новото ръководство не смее да излезе и да даде едно интервю, за да каже какво се случва след кончината на Ваньо Танов с приходите. Обикновено се ограничават с това да ви поискат официален имейл и да се обърнете към пресцентъра на Министерството на финансите.

Колкото до големите приходи, които се твърди, че са събирани и има борба с контрабандата, ние ще отговорим по много популистичен начин - като има толкова големи приходи, да вдигнат пенсиите. Защото всичко друго е стъкмистика. Контрабандни цигари има, обаче контрабанда няма.

- От думите ви излиза, че митниците просто са спрели да работят?

- Общо взето е така. Дори не искам да се сещам за огромните опашки по границите и за това колко пъти им пада прословутата електронна система на митниците, за която вече 10-а година усвояват евросредства. И в момента, в който се съберат опашките, винаги по едно и също време всяка година, все не може да се направи нищо.

Много е хубаво да се хвалиш с 48 000 къса хваната контрабандни цигари, но казано на прост език, това са четири камиона. При 4 такива камиона са влезли 400 нелегални или са произведени и продадени на вътрешния пазар. Въпросът е как ще представиш данните.

Не съм забелязал в Студентски град да има недостиг на каквито и да било наркотични вещества. Сега идва новият сезон и пак ще бъде същото, както преди. Винаги съм твърдял, че когато се разбива контрабанден канал, трябва да бъдат хващани контрабандистите. Големи контрабандисти като Паскал.

Да не забравяме, че Паскал е близък до реформаторите и пак ще финансира и тази тяхна президентска кампания. Паскал в момента, освен с контрабанда на всякакви видове акцизни стоки, приоритетно се занимава и с трафик на хора и се справя доста успешно. След всички публикации във вашия сайт, някой да му е повдигнал обвинение и да е арестуван? Не. Този човек директно си пътува почти всяка седмица по маршрута Хасково - Гърция - Гърция - Хасково.

- Това означава ли, че наркотрафикантите са се преквалифицирали в трафиканти на хора?

- Да. Просто там в момента парите са повече. Паралелно си вървят цигарите.

- Преди време казахте, че след стрелбата по Митьо Очите предстои преразпределение на пазара на наркотици и поредица от трупове. Наблюдава ли се такъв процес?

- Тъй като г-н Желязков е жив, просто трябва да изчакаме още един-два месеца. Там разследването е много интересно - едните, които са стреляли по Желязков, са лоши, а Димитър Желязков е добър и съвсем случайно просто се е разхождал с бронежилетка в Слънчев бряг. Няма логика в това обяснение, но такава е реалността.

Но е факт, че общественото мнение е толкова нетърпимо, че вече започнаха да лепят по стълбовете в София плакати с лицата на хора, за които се твърди, че безпрепятствено продават повече от 10 години наркотици. Това означава, че нямаме държава.

В момента добре ловим емигранти в София, но като ги ловим в района на "Люлин", там наркотици не се ли продават? Не можеш да оставиш разпространението на наркотици, защото трябва да ловиш емигранти.

Забравяме, че част от емигрантите ги правят наркодилъри, защото нямат с какво да си платят преминаването през границата и затова пренасят малки количества наркотици.

- Какво трябва да се направи, за да се задейства сегашното ръководство на агенцията?

- Моята детска мечта е да видя отряда на ДАНС за задържане на 12-ия етаж на Агенция "Митници". Няма значение кой в момента е директорът на агенцията.

Не забравяйте, че в момента тези хора имат проблеми и с психотестовете. Така наречените нови митничари, които 6 месеца след като влязат на Капитан Андреево вече са корумпирани и минава ДАНС и ги арестува. Нищо не се променило при плащането на психотестовете - тарифите са от 5 000 до 15 000 евро в зависимост на коя митница искаш да работиш, за да си издържиш приемните изпити за кандидат-митничар.

Тази информация я има по всички медии и се пуска периодично, но няма желание да се свърши работа. Когато подадеш сигнал било в БОП, било в ДАНС, ти казват: дай ми човек който да каже, че е дал подкуп на еди кой си митничар. Да, но по този начин ти го превръщаш в обвиняем.

Може би те не са чували за СРС, за външно наблюдение. Или не са чували, че дилърите на цигари и безакцизни горива всеки ден ходят да зареждат стоката си от депата. Проблемът  в момента е много голям, защото всички усилия и на нашите, и на европейските служби са насочени към антитероризма и трафика на хора.

Време е да се напомни и това, че всички анализатори казват, че основните консуматори на амфетамини е т.нар. ИДИЛ. Само че амфетамините, които се консумират, масово се произвеждат в България.  Не съм чул на износ от България да е хваната пратка амфетамини. Заради особеностите на нашата страна, всичко излиза през Турция и отива в Сирия.

Но се хвалим как всичките ни граници са опасани с рентгени и едва ли не с летящи чинии и има новосъздаден център за борба в контрабандата, който се намира в ГДБОП. И какво от това? Нищо.

- Как може да се преобърне тази тенденция?

- Политическа воля от финансовото министерство и от правителството. Но тъй като те твърдят, че имат много големи приходи, това означава, че смятат, че са се справили в голяма част с корупциионния елемент в Агенция "Митници". Според тях.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК